H Αντιεξουσιαστικη Κινηση Κομοτηνης για το ατυχημα στην ΕΛ.ΠΕ

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για ατύχημα αλλά για μία δολοφονική πράξη»

Παρέμβαση με πανό και τρικάκια πραγματοποίησαν έξω από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής ως μια συμβολική κίνηση ενάντια σε κάθε ανθρώπινη θυσία στο βωμό του κέρδους ύστερα από τα πρόσφατα γεγονότα στα διυλιστήρια της ΕΛ.ΠΕ που στοίχησε τη ζωή μέχρι σήμερα σε 4 εργάτες. Η ΕΛΠΕ είναι εταιρία συμφερόντων του ομίλου Λάτση εξ ου και η ΑΚΚ επέλεξε την Εθνική Τράπεζα καθώς μετοχές στην τράπεζα έχει ο όμιλος Λάτση. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά την παρέμβαση τα μέλη της ΑΚΚ υποστηρίζουν:

«Στις 8 Μαΐου στα διυλιστήρια της ΕΛ.ΠΕ (ελληνικά πετρέλαια), εταιρία συμφερόντων του ομίλου Λάτση, ξέσπασε πυρκαγιά με τον απολογισμό του “ατυχήματος” αυτού να φτάνει τους 4 νεκρούς και 1 ακόμα τραυματία ο οποίος νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση. Με τις εργατοώρες να φτάνουν τις 14 ή και 16 ημερησίως, με την εκμετάλλευση εποχικού εργατικού δυναμικού εργολάβων, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, και ταυτόχρονα έχοντας ως δεδομένη την πλήρη ανυπαρξία στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας (κλειδωμένες πόρτες, χαλασμένος συναγερμός κλπ.), αλλά ακόμα και την άγνοια των υπεύθυνων και του διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με μαρτυρίες των εργαζομένων, του αριθμού των εργατών που βρίσκονταν κατά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στο χώρο, γίνεται πλέον φανερό πως μόνο για ατύχημα δεν μπορούμε να μιλάμε, παρά για μία δολοφονική πράξη.
 
Είναι, λοιπόν, πρόδηλο τοις πάσι για άλλη μια φορά, πως κράτη και κεφάλαιο στο όνομα της συνεχούς αειφόρου και γραμμικής ανάπτυξης και της συνεπαγόμενης διόγκωσης του κέρδους και συσσώρευσης του πλούτου δεν διστάζουν να πατήσουν επί πτωμάτων. Υπερωρίες, ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό, είναι ορισμένες παράμετροι που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση κάθε κόστους παραγωγής, με μοναδικό ουδέτερο οικονομικά τίμημα την αφαίρεση ζωών στο πλαίσιο της μισθωτής σκλαβιάς. Κροκοδείλια δάκρυα Υπουργών και υπευθύνων της εταιρίας για την απώλεια που υπέστησαν οι οικογένειες των θυμάτων δεν μας συγκινούν.
 
Από το εργατικό ατύχημα που συνέβη πέρυσι στα ορυχεία της Τουρκία και της Χιλής πριν 2 χρόνια με τους εκατοντάδες νεκρούς, μέχρι και αυτό στον Ασπρόπυργο, κεφάλαιο και κράτος είναι συναυτουργοί στις δολοφονίες αυτές. Δεν είναι ατύχημα είναι η ουσία του καπιταλισμού».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.