H Αντιεξουσιαστικη Κινηση Κομοτηνης για την κινητοποιηση στο φραχτη του Εβρου

Ανακοίνωση για τα όσα έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια της προγραμματισμένης κινητοποίησης στο φράχτη του Έβρου ομάδων αντιεξουσιαστών από όλη τη Θράκη το περασμένο Σάββατο εξέδωσε η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, καταγγέλλοντας την ισχυρή αστυνομική παρουσία που υπήρχε στο σημείο συγκέντρωσης, την «απρόκλητη» όπως την χαρακτηρίζουν επίθεση που έλαβε χώρα την προηγούμενη μέρα σε ταβέρνα της Ορεστιάδας  από «δεκάδες αστυνομικούς με πολιτικά σε πολιτικά ενεργούς φοιτητές» που οδήγησε στην σύλληψη τριών εξ αυτών, την διαταγή απαγόρευσης συγκεντρώσεων στο δήμο Ορεστιάδας από τον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή αλλά και την προπαγάνδα που προηγήθηκε της συγκέντρωσης από τα κεντρικά δελτία ειδήσεων  MEGA και του ALPHA.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
«Το Σάββατο 9 Μαΐου, από την Κομοτηνή, ξεκίνησε ένα κομβόι περίπου 150 ατόμων με κατεύθυνση το χωριό Καστανιές Εβρου προκειμένου να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη από καιρό κινητοποίηση ενάντια στο φράχτη του Έβρου. Από τη στιγμή που το κομβόι βγήκε από την Κομοτηνή η ελληνική αστυνομία φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της, με τζιπ της ΟΠΚΕ και μία κλούβα, μπροστά και πίσω από τα οχήματα.
 
Ταυτόχρονα γίνεται γνωστό ότι ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας διέταξε απαγόρευση συγκεντρώσεων (την πρώτη επί νέας κυβέρνησης) στο δήμο Ορεστιάδας και τα γύρω χωριά. Όπως ήταν διαφαινόμενο λοιπόν λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ορεστιάδα έξι κλούβες και εκατοντάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν και σταμάτησαν το κομβόι.
 
Στο σημείο αυτό θέτουμε τα εξής ερωτήματα: Πως μία κινητοποίηση 150 ανθρώπων, χωρίς επιθετικές διαθέσεις, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνικοοικονομική ζωή ενός τόπου και να απειλήσει την κοινωνική ειρήνη, ώστε να δικαιολογηθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων-συναθροίσεων; Γιατί για την ίδια κινητοποίηση το κράτος και το υπουργείο δημόσιας τάξης κινητοποίησαν πάνω από 200 ένστολους από όλη τη Β. Ελλάδα; Για ποιο λόγο εν τέλει το κράτος επιστρατεύει χουντικές τακτικές για να αποτρέψει τη συγκεκριμένη διαδήλωση;
 
Θα επιστρέψουμε σ’ αυτά τα ερωτήματα αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των γεγονότων. Εξ αιτίας λοιπόν του αποκλεισμού των οχημάτων από την αστυνομία, αναγκαστήκαμε να κατεβούμε στο δρόμο και παρά τις πιέσεις του αστυνομικού διευθυντή Ορεστιάδας (και στη συνέχεια του αστυνομικού διευθυντή του Εβρου) να αποχωρήσουμε , παραμείναμε εκεί διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στη διαδήλωση.
 
Το ζήτημα προφανώς δεν άφησε αδιάφορη την κοινή γνώμη και τα μέσα αντιπληροφόρησης και κάτω από την πίεση του πολιτικού κόστους, αλλά και την ανυποχώρητή στάση μας, καταφέραμε τελικά να διαδηλώσουμε στις Καστανιές και πάλι κάτω από την ασφυκτική πίεση των δυνάμεων καταστολής. Σημειωτέον πως αυτοκίνητο που προπορευόταν ακινητοποιήθηκε και προσήχθησαν τρία άτομα, τα οποία για τους ίδιους λόγους που προ-αναφέραμε αφέθηκαν ελεύθερα. Στη συνέχεια διαδηλώσαμε δυναμικά στην πόλη της Ορεστιάδας με αφορμή την πρωτοφανή απρόκλητη επίθεση την προηγούμενη μέρα με ξύλο και απειλές δεκάδων αστυνομικών με πολιτικά σε πολιτικά ενεργούς φοιτητές σε ταβέρνα της πόλης, που είχε μάλιστα ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών εξ αυτών.
 
Συμπερασματικά λοιπόν, αν κρίνουμε την εμετική προπαγάνδα ενάντια στην κινητοποίηση κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε από τα τοπικά μέσα, τα εξίσου εμετικά ρεπορτάζ των κεντρικών ειδήσεων του MEGA και του ALPHA στις 9/5, αλλά και τη στάση της αστυνομίας με τα περιστατικά που συνέβησαν στην Ορεστιάδα στις 8/5, την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, τις προσαγωγές και τους αμέτρητους αστυνομικούς, αντιλαμβανόμαστε ότι η κινητοποίηση απέναντι στο φράχτη του Έβρου, αποτέλεσε μια γροθιά στα σωθικά της κρατικής μηχανής. Φαίνεται πως ακόμα κι αν άλλαξε το κυβερνητικό παράδειγμα ο φράχτης της ντροπής αποτελεί μείζον στοιχείο της κρατικής δομής, αφού αφενός χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ρευμάτων κι αφετέρου δίνει το μήνυμα στους ολιγάρχες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως η Ελλάδα παραμένει πιστή στην καταστροφική και δολοφονική τους πολιτική.
 
 Εμείς δηλώνουμε πως όσο παραμένει όρθιος ο φράχτης, το ελληνικό κράτος θα παραμένει κι αυτό συναυτουργός στις δολοφονίες χιλιάδων μεταναστών στα παράλια της Μεσογείου, μέσα στα βυθισμένα σαπιοκάραβα των δουλεμπόρων. Είναι πλέον ζήτημα της κοινωνίας και των κινημάτων να δώσουν ένα τέλος στον εφιάλτη των αιματοβαμμένων συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η ελπίδα για όλους θα έρθει μέσα από τον ανυποχώρητο αντιθεσμικό αγώνα
».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.