H «αγαπημενη» ιστορικος της χωρας Mαρια Ευθυμιου παρουσιασε τους πολλους τομεις διεπιστημονικων προσεγγισεων της Επαναστασης του 1821

Σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ελπίδα Βόγλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΙΕ/ΔΠΘ

Μια εξαιρετικής ποιότητας διαδικτυακή ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φιλίστορες και οι φοιτητές της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης εν γένει, που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΕΛΚΑ), με ευθύνη της αναπληρώτριας καθηγήτριας ιστορικού, κ. Ελπίδας Βόγλη και με τίτλο «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις της Επανάστασης του 1821».

Μανόλης Βαρβούνης, Τιμή μας η για πρώτη φορά παρουσία της κ. Μαρίας Ευθυμίου σε ημερίδα της ΣΚΑΣ

Στην Ημερίδα τον λόγο έλαβε πρώτος ο κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών  και Διευθυντής του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος καλωσόρισε την κ. Ευθυμίου στο Εργαστήριο, το οποίο και εν μέσω πανδημίας συνέχισε τον εκπαιδευτικό του ρόλο χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία που επιτρέπει την υπέρβαση των αποστάσεων, υπενθυμίζοντας ότι η κ. Ευθυμίου συμμετείχε μεν σε κρίσεις μελών ΔΕΠ από το ξεκίνημα του Τμήματος,  αυτή όμως ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχε σε ημερίδα του.

Μαρία Ευθυμίου, η καθηγήτρια-συναρπαστική  ξεναγός στο  ταξίδι της  Ιστορίας και  των περιπετειών του ανθρώπου στον χρόνο

Ακολούθως τον λόγο έλαβε η Καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας  του ΕΚΠΑ κ. Μαρία Ευθυμίου, ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό της χώρας από τις εκπομπές ιστορικού περιεχομένου που μεταδίδονται από το Κανάλι της Βουλής με τίτλο «Μικρά Μαθήματα για έναν Μεγάλο Κόσμο», τα οποία  προσεγγίζουν κομβικά σημεία της Παγκόσμιας Ιστορίας  και αποσκοπούν στο να κατανοήσουμε εξελίξεις που επηρεάζουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Με κύρια «όπλα» της την αφήγηση, την ανάγνωση πηγών και τον παγκόσμιο χάρτη, επιτρέποντάς μας ένα  συναρπαστικό ταξίδι στη μακρά Ιστορία και περιπέτεια του ανθρώπου στον χρόνο. Η ίδια επιμελείται και διαβάζει τα ολιγόλεπτα κείμενα του ’21 που παίζουν στην  ΕΡΤ 1 και μας υπενθύμισαν με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνίες και τους αγώνες των Ελλήνων εκείνης της εποχής.

Στην Ημερίδα, η κ. Ευθυμίου με τον μοναδικό αφηγηματικό της τρόπο ανέλυσε το θέμα  «Η Επανάσταση του 1821 ως προνομιακό πεδίο διεπιστημονικής προσέγγισης», παρουσιάζοντας τις πολλαπλές προσεγγίσεις που μπορεί να εφαρμοστούν στην Επανάσταση ως αντικείμενο έρευνας, στα πεδία της  διπλωματικής, οικονομικής, εκκλησιαστικής, ναυτικής, ιατρικής, περιβαλλοντικής ιστορίας και πολλούς άλλους ακόμη τομείς του επιστητού.   

Ελπίδα Βόγλη, «Νέα “γνώση” για το ’21;», ποια;

Ακολούθησε η κ. Ελπίδα Βόγλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του  Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας  του ΔΠΘ, η οποία εισηγήθηκε το θέμα «Νέα αρχειακά τεκμήρια, νέα “γνώση” για το ’21;», μέσω της οποίας αναλύθηκαν  ουσιαστικά τα ερωτήματα που ο κάθε ένας και η καθεμία θέτει τώρα που ολοκληρώνεται ο επετειακός εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση του 1821,  ήτοι τέθηκε το κεφαλαιώδες ερώτημα ποια είναι η νέα γνώση που αποκτήθηκε για το 1821 μέσω των νέων τεκμηρίων που παρουσιάστηκαν κι αν αλλάζουν άρδην τα δεδομένα των ιστορικών αναγνώσεων που έχουν ήδη κατατεθεί. Η ίδια απάντησε με επιφυλάξεις αναφερόμενη, δείγματος χάριν, στις μεταφράσεις οθωμανικών κειμένων  που  εξεδόθησαν στα ελληνικά εφέτος  και απλώς εμπλουτίζουν την ιστορία μεταφέροντας  την οπτική των οθωμανών στο συγκεκριμένο πεδίο. 

Ο Καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Βαρβούνης μίλησε για την  ελληνική Επανάσταση του 1821 στον έντεχνο λαϊκό λόγο του ελληνικού λαού, εστιάζοντας στο κλέφτικο τραγούδι, στα δημοτικά  τραγούδια των Κολοκοτρωναίων, στο ηρωικό εν γένει τραγούδι,  τα οποία  απεικόνισαν εν τω άμα  τις συγκλονιστικές στιγμές στο πεδίο των μαχών των πρωταγωνιστών και θυσιασθέντων της ελληνικής Επανάστασης.

Νάντια Μαχά-Μπιζούμη,  Μια «άλλη» βασίλισσα Αμαλία

Τελευταία, η κ. Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΙΕ/ΔΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη Λαϊκή Τέχνη,   εισηγήθηκε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον  στα καθ’ημάς, μια και πολύ λίγα έχουμε ακούσει για την κατασκευή της εθνικής ενδυμασίας, αλλά και την πολιτική διάσταση της φορεσιάς «Αμαλία», που εθιμικά και σε κακοποιημένες αισθητικά εκδόσεις κυκλοφορούμε κάθε 25η  Μαρτίου. Η κ. Μαχά, παρουσιάζοντας την κατασκευή της εθνικής γυναικείας ενδυμασίας, επιλογή της βασίλισσας που φέρει το όνομά της, κατάφερε τελικά να καταστήσει περισσότερο  συμπαθή και οικεία την ίδια τη Βασίλισσα αφού την απεγκλώβισε τελείως από το στερεότυπο και στεγνό κάδρο της γυναίκας που λεγόταν Αμαλία και ήταν απλώς σύζυγος του  βασιλέως Όθωνα.

Η Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή και οι αγάπες του εγγονού της

Ιδιαίτερα σημαντική στην Ημερίδα και η συμμετοχή της πρ. Κοσμητόρισσας και νυν Ομοτίμου Καθηγήτριας του ΔΠΘ κ. Πηνελόπης Καμπάκη-Βουγιουκλή, η οποία επεσήμανε το εμπόδιο του κορωνοϊού που είχε να αντιμετωπίσει η φετινή επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική Επανάσταση, απευθυνόμενη όμως με τον μοναδικό της τρόπο, στη μεγάλη για τη Θράκη και το Πανεπιστήμιό της, προσκεκλημένη κ. Μαρία Ευθυμίου, της ανέφερε ότι ο οκτάχρονος εγγονός της που τη γνωρίζει από την τηλεόραση τής ανέθεσε να μεταφέρει τη χαρά του που θα μιλήσει μαζί της, με την κ. Ευθυμίου να του στέλνει, με μια μεγάλη αγκαλιά, την αγάπη της.       

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.