Γυμνασιο – Λυκειο Σαπων: 70 χρονια εκπαιδευτικης προσφορας στον τοπο

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Μ. Βασιλειάδης σταχυολογεί στιγμές από την πορεία του σχολείου

Τα 70 χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε φέτος στις 8 Μαΐου το Γυμνάσιο – Λύκειο Σαπών. Με αφορμή την εορτή πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου που βρίσκεται στον χώρο του σχολείο αρτοκλασία παρουσία όχι μονάχα των μαθητών που φοιτούν σήμερα στο σχολείο αλλά και παλαιότερων μελών (μαθητών και καθηγητών) της σχολικής του κοινότητας, καθώς και εκπροσώπων του δήμου Μαρωνείας-Σαπών. 
 
Μαθητής αρχικά, καθηγητής στη συνέχεια και σήμερα διευθυντής του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, σταχυολογώντας στιγμές της 70χρονης πορείας του σχολείου σε σχετικό του κείμενο γράφει:
 
«Γυμνάσιο-Λύκειο  Σαπών,
 
Γιορτάζει το σχολείο μας, μαθητές, καθηγητές. 

Οι μεγάλοι θυμούνται!
Οι νέοι Μαθαίνουν!

Ήταν το 1946. Ιδρύεται το οκτατάξιο Γυμνάσιο, επέκταση της αστικής σχολής που λειτουργεί για δύο μόνο χρόνια. Στη συνέχεια μετεξελίσσεται σε εξατάξιο Γυμνάσιο.
 

1976-1977: Διαχωρίζεται σε τριτάξιο Γυμνάσιο και τριτάξιο Λύκειο.
1976: Το Γυμνάσιο γιορτάζει τα τριαντάχρονά του, για μια εβδομάδα. Τότε χτίζεται και το εκκλησάκι με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του σχολείου κ. Αικατερίνης Λέτη, με συμπαράσταση του συλλόγου των εκπαιδευτικών και των μαθητών αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μαθητή της Αγάπης που γιορτάζει στις 8 Μαΐου.  Αλησμόνητη στη μνήμη όλων εκείνων που συμμετείχαν σε εκείνη την εβδομάδα, του 1976, εκδηλώσεων, εκθέσεων, δραστηριοτήτων και λογοτεχνικού αφιερώματος στον μεγάλο  Έλληνα Σεφέρη υπό την επίβλεψη του τότε νέου εκπαιδευτικού-φιλολόγου κ. Ανδριανού Τράκα.
1999: 53 χρόνια Γυμνάσιο-Λύκειο Σαπών. Πολλοί μαθητές πέρασαν από τα δύο σχολεία, γίνανε άξιοι επιστήμονες,  επαγγελματίες, λειτουργοί μα πάνω από όλα καλοί άνθρωποι μέσα στην κοινωνία. Όταν τα γεγονότα του σχολείου γίνονται γόνιμη ανάμνηση….. τίποτε δεν πάει χαμένο! Με πρόταση των εκπαιδευτικών Ανδριανού Τράκα και Πηνελόπης Κεραμιδά φιλολόγων των σχολείων, πραγματοποιείται αρτοκλασία και τιμάται η ημέρα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου μαθητή της Αγάπης. Παράλληλα πραγματοποιείται έκθεση του προγράμματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού ( ΣΕΠ ), εργαστήρια ανίχνευσης ενδιαφερόντων και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, μια άλλη πρόθεση διδασκαλίας που εφαρμόζεται από εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου κ.κ. Τσορτανίδου, Σταθουλάκη, Στρατηγόπουλο. Εκείνη την ημέρα τιμά και παρευρίσκεται ίσως ο τελευταίος μαθητής της περιόδου του 1946 ο κ. Ξενοφών Βασιλειάδης. 

8 Μαΐου 2017:  Εβδομήντα χρόνια ζωής Γυμνασίου – Λυκείου Σαπών. Ημέρα γιορτής και πάλι, ημέρα σταθμός. Άραγε πόσες γενιές γαλούχησαν αυτά τα δύο σχολεία; Ανασύρονται αναμνήσεις για τις Σάπες, το ίδιο το σχολείο μας την καρδιά της τοπικής μας κοινωνίας. Την δεύτερη οικογένειά μας. Πραγματοποιείται αρτοκλασία στο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του Σχολείου μας,  και  χοροστατούν ο πατήρ Νεκτάριος και πατήρ Βασίλειος  παρουσία όλων των μαθητών του Γυμνασίου και Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών των Διευθυντών, Υποδιευθυντών και Συλλόγων Καθηγητών των Σχολείων Γυμνασίου – Λυκείου καθώς και παρουσία του Δημάρχου Μαρώνειας-Σαπών κ. Ιωάννη Σταυρίδη, του Προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Δήμου Μαρώνειας-Σαπών κ. Γεωργίου Αντωνιάδη ο οποίος τυγχάνει να είναι μαθητής της περιόδου του 1976 με καθηγητές τους κ. Ανδριανό Τράκα και κ. Πηνελόπης Κεραμιδά οι οποίοι παρέστησαν σε αυτή την τελετή μνήμης και συνεχούς παρουσίας των Σχολείων των Σαπών Γυμνασίου και Λυκείου. Μετά το πέρας της λειτουργίας δόθηκαν στους μαθητές τα διπλώματα συμμετοχής στη Μαθητιάδα από όλους τους παρευρισκόμενους καθώς επίσης  ο πατήρ Νεκτάριος δώρισε σε όλους τους μαθητές από ένα στυλό για τις εξετάσεις.   
 
Εύχομαι ως μαθητής από το παρελθόν και εκπαιδευτικός στο παρόν και μέλλον να είναι ευλογημένη και μακρόπνοη λειτουργία των Σχολείων Γυμνάσιο – Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών. Ευχαριστώ από καρδιάς τους συνταξιούχους εκπαιδευτικούς πλέον, για την ιδέα που μου μεταφέρανε για την σημερινή μικρή και λιτή εορτή μας κ. Ανδριανό Τράκα  και κ. Πηνελόπη Κεραμιδά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.