Greenpeace: Η Τουρκια ειναι στο δρομο να γινει η χωματερη πλαστικων της Ευρωπης

Σύμφωνα με την έρευνα η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που δημιουργεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ρύπανση στη Μεσόγειο

Η Νιχάν Τεμίζ Ατάς, ηγέτιδα των Μεσογειακών έργων βιοποικιλότητας της Greenpeace, δήλωσε ότι η Τουρκία κινείται γρήγορα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης χωματερής πλαστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη και ότι αναμένουν το «σχέδιο δράσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πλαστικών αποβλήτων» το οποίο αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας.

Η Greenpeace ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που λαμβάνει τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη το 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που προέρχονται από την Ευρώπη στην Τουρκία έχει αυξηθεί 196 φορές τα τελευταία 16 χρόνια, μόνο το 2020, συνολικά 659.960 τόνοι πλαστικών αποβλήτων έχουν εισαχθεί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η Τουρκία είναι μία από τις χώρες που δημιουργεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική ρύπανση στη Μεσόγειο και υπογραμμίζεται πως «καθώς συνεχίζουμε να αγοράζουμε σκουπίδια από την Ευρώπη, αυτό θα προκαλέσει ρύπανση του περιβάλλοντος και θα δημιουργήσει προβλήματα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Τα περισσότερα από τα πλαστικά σκουπίδια καίγονται ή ρίχνονται στη φύση. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε μεγάλη ποσότητα ρύπανσης του περιβάλλοντος που είναι μη αναστρέψιμη. Δυστυχώς, αυτά τα σκουπίδια, τα οποία πληρώνονται, δεν ανακυκλώνονται πραγματικά λόγω της έλλειψης εποπτείας».

Η Greenpeace μοιράστηκε επίσης τις ακόλουθες πληροφορίες από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) και την υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών του Ηνωμένου Βασιλείου:

  • Το 2019, η ποσότητα πλαστικών αποβλήτων από την Ευρώπη στην Τουρκία ήταν 582.296 τόνοι. Οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων αυξήθηκαν κατά 13% σε ένα χρόνο.
  • Το 2020, η Τουρκία έγινε η χώρα που έλαβε τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα από την Ευρώπη.
  • Η Τουρκία αντιπροσώπευε το 28% των ευρωπαϊκών εξαγωγών πλαστικών αποβλήτων.
  • Οι εισαγωγές πλαστικών αποβλήτων αυξήθηκαν 196 φορές τα τελευταία 16 χρόνια.
  • Οι πέντε πρώτες χώρες που έστειλαν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα στην Τουρκία το 2020: το Ηνωμένο Βασίλειο (209.642), το Βέλγιο (137.071), η Γερμανία (136.083), οι Κάτω Χώρες (49.496), η Σλοβενία (24.884)

«Χωματερή πλαστικών της Ευρώπης»

Η Νιχάν Τεμίζ Ατάς, επικεφαλής των Μεσογειακών έργων βιοποικιλότητας της Greenpeace, η οποία πραγματοποίησε αξιολόγηση για το θέμα αυτό, δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα των εκστρατειών «η Τουρκία δεν πρέπει να είναι πλαστική χωματερή». Ξεκινώντας από πέρυσι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας μείωσε την ποσόστωση των εισαγωγών πλαστικών αποβλήτων, το οποίο ήταν μια θετική εξέλιξη όμως δεν αρκεί. «Από όσο μπορούμε να δούμε από τα δεδομένα και το πεδίο, παραμένουμε η μεγαλύτερη πλαστική χωματερή στην Ευρώπη. Ακόμη και μετά την πτώση της ποσόστωσης, η αύξηση συνεχίζεται. Αυτό δείχνει ότι οι μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να αυξάνονται. Ωστόσο, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας δήλωσε τον Ιανουάριο ότι ο στόχος ήταν μηδενικές εισαγωγές αποβλήτων. Απαιτούμε από το υπουργείο να εφαρμόσει επειγόντως αυτή τη δέσμευση και να ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πλαστικών αποβλήτων και να αυξήσει τους μηχανισμούς εποπτείας και διαφάνειας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.