“Greco Mascara”: Ο Συλλογος Εβριτων δηλωνει «παρων» στις αποκριατικες παραδοσεις με εκθεση γελοιογραφιας και σατιρας

Περισσότερα από 60 σκίτσα και γελοιογραφίες εκτίθενται στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής αλλά και διαδικτυακά

Χρήστος Χατζηπέμου, πρόεδρος Συλλόγου Εβριτών

«Μπορεί να ζούμε περιορισμένα και να μην κυκλοφορούμε ελεύθερα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει την σάτιρα και το γέλιο»

Παρών στις αποκριάτικες εκδηλώσεις δηλώνει και φέτος ο Σύλλογος Εβριτών ν. Ροδόπης.

Παρά τους περιορισμούς της πανδημίας που έφεραν την αναβολή των «παραδοσιακών» δράσεων στο πλαίσιο του “ΚΟΜ on PARTY“ και όχι μόνο ο Σύλλογος αποφάσισε να χαρίσει και φέτος στους συμπολίτες μας το χαμόγελο που φέρνει η σάτιρα, δια μέσου της έκθεσης γελοιογραφίας και σάτιρας με τίτλο “Greco Mascara” που έχει ήδη ξεκινήσει στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών ν. Ροδόπης κ. Χρήστος Χατζηπέμου, πρόκειται για μία έκθεση «αφιερωμένη κυρίως στον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του στις ζωές μας και στην καθημερινότητα μας». Άλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος αστειευόμενος «όλοι “μασκαράδες” έχουμε γίνει, υπό την έννοια ότι από την έναρξη της πανδημίας κυκλοφορούμε με μάσκες».

«Χαμογελάτε και ας μην φαίνεται»

«Αυτό που θέλαμε να τονίσουμε κατά κύριο λόγο με αυτή την έκθεση,  είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να μας πει ότι θα περιοριστούμε στα σπίτια , δεν θα κυκλοφορούμε ελεύθερα, δεν θα γίνουν οι εκδηλώσεις του KOM on PARTY που φτιάχναμε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, αλλά κανείς δεν μπορεί να μας αφαιρέσει, από αυτές τις “βουβές αποκριές”, να έχουμε το γέλιο μπροστά μας, να έχουμε τη σάτιρα, να έχουμε το κέφι. Αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν μπορεί να μας τα στερήσει κανείς» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το βασικό μήνυμα άλλωστε της δράσης όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών δεν είναι άλλο από το «χαμογελάτε κι ας μην φαίνεται», για να υπογραμμίσει πως «επιδιώξαμε να δώσουμε έναν τόνο διαφορετικό, ο οποίος όμως πάντοτε έχει σχέση με την επικαιρότητα των ημερών».

Περισσότερα από 60 τα σκίτσα και οι γελοιογραφίες

Η έκθεση αποτελείται από εννέα σταντ, με περισσότερα από 60 σκίτσα, κάποια εκ των οποίων είναι προϊόντα φωτομοντάζ, όπου όπως εξήγησε ο κ. Χατζηπέμου «προσπαθήσαμε να δώσουμε έναν σατιρικό τόνο βάζοντας και τους τοπικούς μας άρχοντες να συμμετέχουν, την περιφέρεια, τους βουλευτές μας, τους δημοτικούς άρχοντες, κλπ, φτιάχνοντας κάποιους διαλόγους μέσα από φωτογραφίες οι οποίες υπήρξαν στο διαδίκτυο», αλλά και σκίτσα που κατά την άποψη των μελών του Συλλόγου που εργάστηκαν για την έκθεση δίνουν κέφι, γέλιο, σατιρίζουν και πολλές φορές προβληματίζουν.

Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια αυτή παρείχε και η γνωστή σκιτσογράφος κ. Έφη Ξένου, η οποία παραχώρησε σκίτσα της που δημοσιεύονται σε εφημερίδες όπως «Τα Νέα» και το «Βήμα»,  σκίτσα που δείχνουν και σατιρίζουν την πολιτική ηγεσία του τόπου αλλά και εκτός Ελλάδας.

Και διαδικτυακά στην σελίδα “Greco Mascara”

«Είναι μία συλλογή φωτογραφιών και σκίτσων πάνω από τις οποίες αξίζει τον κόπο να σταθεί κανείς, να τις παρακολουθήσει και νομίζω να έρθει το χαμόγελο στα χείλη του βλέποντάς τις» υπογράμμισε ο κ. Χατζηπέμου, γνωστοποιώντας πως το σύνολο των σκίτσων και φωτογραφιών έχουν αναρτηθεί και στο Facebook στη σελίδα που φτιάχτηκε ειδικά για την εκδήλωση αυτή με τίτλο “Greco Mascara”.

Ερωτηθείς σχετικά με την ιδέα ο ίδιος τόνισε πως προέρχεται από το Γκάμπροβο της Βουλγαρίας, όπου υπάρχει και το μοναδικό Μουσείου Γέλιου όπου πολύ συχνά φιλοξενούνται εκθέσεις γελοιογραφίας και σάτιρας, για να επισημάνει πως «προέρχεται μεν  από εκεί, ωστόσο νομίζω ότι έχουμε όλα τα εφόδια αλλά και τη δυνατότητα σιγά σιγά να καθιερώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις και στην Κομοτηνή».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.