Γονιμοι ιστορικοι διαλογοι

Με μεγάλη χαρά λάβαμε και δημοσιεύουμε σήμερα επιστολή προς την εφημερίδα μας, του επιφανούς συμπολίτη μας Γιώργου Σγουρόγλου που ζει, και σταδιοδρόμησε, στην Αθήνα, με αφορμή φωτογραφία που αντλήσαμε από το βιβλίο της Φωτεινής Κουτλογεωργίου με τίτλο «Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Παράρτημα Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του 20ου αι- Με φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες και ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρωϊα», προκειμένου να «ντύσουμε» εκ των ενόντων, από τα αποταμιευμένο φωτογραφικό υλικό,  στους έντονους προεκλογικούς ρυθμούς της περασμένης εβδομάδας, το κείμενο αναμνήσεων για τις εκλογές του 1964 που μας ενεχείρισε ο κομοτηναίος οικονομολόγος και φίλος της εφημερίδας μας  Άρης Μανούδης, περιγράφοντας τον προεκλογικό αγώνα του πατέρα του Γεωργίου, το αποτέλεσμα των οποίων ήταν η ανάδειξη εκ νέου στον δημαρχιακό θώκο του επί σειρά ετών δημάρχου Κομοτηναίων Δημητρίου Μπλέτσα, ο οποίος απεικονιζόταν και στη φωτογραφία.

Σε μας οφείλεται, τυπικά λόγω της προεκλογικής πίεσης, και μας βαρύνει, ο χρονικός αναχρονισμός, που προέκυψε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Παραρτήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της συνεργασίας του με το Γενικό Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το 1939.

Γι’ αυτόν τον γόνιμο διάλογο και την προσθήκη νέων πληροφοριών, κ. Σγουρόγλου θερμά ευχαριστούμε. 

Ακολουθεί η  επιστολή του κ. Σγουρόγλου.

«Αγαπητοί,
Η φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στον «Παρατηρητή» στο άρθρο του Άρη Μανούδη για τις δημοτικές εκλογές του 1964, ΔΕΝ είναι του έτους 1939, όπως εσφαλμένα αναγράφεται στο σχετικό σχόλιο. Αυτό δε διότι στην φωτογραφία ο κύριος με το λευκό κοστούμι πριν από  τον δήμαρχο Μπλέτσα είναι ο Ζάχος Ξηροτύρης, Γενικός Γραμματέας της τότε Γενικής Διοίκησης Θράκης κατά την περίοδο 1947-1950. Επομένως θα πρέπει να είναι το έτος 1949. Επί Μεταξά το 1939 Γενικός Γραμματέας ήταν ο Γεώργιος Καλαντζής, μετέπειτα βουλευτής Φθιώτιδας της ΕΡΕ και για κάποια περίοδο υφυπουργός Δημοσίας Τάξεως. Κατά την θητεία του δε στην Κομοτηνή μετέφερε τον τενεκεδένιο οικισμό των τσιγγάνων που ήταν απέναντι από το γυμνάσιο αρρένων, όπου παλαιότερα ήταν η πισίνα και τώρα το ανοιχτό θέατρο, στην περιοχή του Πος-Πος, όπου ο οικισμός Ήφαιστος, μάλιστα δε ο νέος οικισμός ονομάσθηκε «Καλάντζια», τον οποίο επειδή οι ρομά δεν μπορούσαν να τον προφέρουν την έλεγαν «Καλκάντζα».
 
Ο πρώτος κύριος αριστερά της φωτογραφίας πριν από τον Απόστολο Αντωνιάδη της «Πρωίας» και την μεταξύ τους κυρία είναι ο Μαρίνος Χατζημιχάλης δημοσιογράφος κι εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Ελευθέρα Σκέψις».
 

Σας χαιρετώ
Γεώργιος Σγουρόγλου Δ. Ν.
 
Σύμβουλος Επικρατείας ε.τ.»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.