Γνωσεις για την οικιακη παρασκευη καλλυντικων προσεφερε το “Kookoonari”

Οδοντόκρεμα, after shave, κηραλοιφή και body butter από φυτικά έλαια δια χειρός του εκπροσώπου της εταιρίας «Καλλυντικά Θράκης»

Παναγιώτης Κουτσουρίδης,
«Διαφαίνεται ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και μαθαίνει τα προϊόντα αυτά, ενώ παράλληλα υπάρχει και μια στροφή στη μικρή βιομηχανία»

 
Συνεχίζει καινοτόμα και δυναμικά τις δράσεις του το project “kookoonari”, ανοίγοντας διάπλατα τα φτερά του σε συνεργασίες με φορείς και ιδιώτες που μπορούν να συμπράξουν και συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων που αυτό έχει θέσει.
 
Αυτή τη φορά, στο 10ο νηπιαγωγείο βρέθηκε κ. Παναγιώτης Κουτσουρίδης, μέτοχος, υπεύθυνος παραγωγής και εκπρόσωπος της εταιρίας «Καλλυντικά Θράκης», που εδρεύει στην Ξάνθη, ο οποίος έδειξε στους παρευρισκόμενους γονείς πώς μπορούν οι ίδιοι να παράξουν καλλυντικά, με υλικά που συνηθίζεται να έχει κάθε νοικοκυριό.
 
Να σημειωθεί ότι τo εργαστήριο πραγματοποιήθηκε με την απαρέγκλιτη τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και απόφασης από πλευράς διοργανωτών μη συμμετοχής παιδιών για ευνόητους λόγους.
 
Το ενδιαφέρον που φάνηκε να έδειξαν κατά τη διάρκεια της παρασκευής υπήρξε ιδιαίτερα έντονο, με τους γονείς να απευθύνουν συνεχώς ερωτήσεις τόσο για τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν όσο και για τον τρόπο επεξεργασίας αυτών, προκαλώντας έναν αν μη τι άλλο γόνιμο διάλογο.
 
Το αποτέλεσμα δε της δράσης, ήταν να φύγουν έχοντας έκαστος στα χέρια του μια  οδοντόκρεμα, ένα after shave, μια κηραλοιφή και ένα body butter που μόλις είχαν παραχθεί μέσω κυρίως φυτικών ελαίων.

 

Γίνεται χρήση φυτικών ελαίων και όχι πετρελαιοπαραγωγών

 
Ο εκπρόσωπος της εταιρίας «Καλλυντικά Θράκης», κ. Κουτσουρίδης, αρχικά εξήγησε πως ως καλλυντικό-βάσει νομοθεσίας- ορίζεται οτιδήποτε προορίζεται να έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα με σκοπό να το καλλωπίσει. «Γι’ αυτό λοιπόν και η οδοντόπαστα, επειδή ουσιαστικά καθαρίζει τα δόντια και περιποιείται τη στοματική κοιλότητα, εντάσσεται στην εν λόγω κατηγορία», διευκρίνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Όσο για τα υλικά που χρησιμοποιούνται, αυτά κατά κύριο λόγο είναι φυτικά έλαια. «Χρησιμοποιούμε φυτικά υλικά και όχι πετρελαιοπαραγωγά με συντηρητικά και χρωστικές ή υλικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως ακόμη κι αν χρησιμοποιηθούν συντηρητικά που συντελούν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης διάρκειας χρήσης του προϊόντος, αυτά φροντίζεται να είναι φυτικής προέλευσης και πιστοποιημένα.
 

«Δεν πρόκειται για μια απρόσωπη παραγωγή που περνά από μηχανήματα»

 
Σχετικά με το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο κόσμος στα προϊόντα, ο κ. Κουτσουρίδης σημείωσε πως φαίνεται να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. «Ο κόσμος πια, αναζητά πολύ το καλλυντικό. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε ένα μεγάλο βαθμό, έχει εκπαιδευτεί στο να κοιτά την ετικέτα. Βέβαια, ακόμη δεν μπορεί να αναγνωρίσει πολλά στοιχεία διότι οι ονομασίες των υλικών που αναγράφονται είναι οι επίσημες. Πρέπει δηλαδή να είναι καλά εκπαιδευμένος για να ξεχωρίσει και να καταλάβει τι είναι αυτό που διαβάζει. Παρόλα αυτά, διαφαίνεται ότι ο κόσμος έχει αρχίσει και μαθαίνει, ενώ υπάρχει μια στροφή στη μικρή βιομηχανία έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι θα λάβει ένα προϊόν το οποίο θα είναι φτιαγμένο από τα υλικά που θέλει», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. 
 
Αναφορικά με την αξία των εν λόγω προϊόντων, αυτή ξεκινά από την αγνότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται και «σφραγίζεται» από το γεγονός πως αντιμετωπίζονται «σαν τα παιδιά των παραγωγών», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Κουτσουρίδης. Δεν πρόκειται για μια απρόσωπη παραγωγή που περνά από μηχανήματα. Όλα ελέγχονται και περνούν από ανθρώπινα χέρια, ενώ οι πρώτες ύλες προσπαθούμε να είναι ό, τι πιο αγνό κυκλοφορεί».
 
 Όλα αυτά δε, είναι φιλικά διακείμενα προς το περιβάλλον. «Πέραν των προαναφερθέντων, καταβάλλεται προσπάθεια μη χρήσης πλαστικών. Έχουμε ελαχιστοποιήσει τους περιέκτες. Στα σχέδια μας δε, είναι να χρησιμοποιήσουμε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ενδεχομένως έως και τριών χρήσεων που φυσικά αφομοιώνονται», επεσήμανε ο κ. Κουτσουρίδης.

 

«Κάνοντας και ο ίδιος ανακύκλωση, θεωρώ πως τέτοιου είδους project είναι πολύτιμα»

 
Μιλώντας για την παρουσία του στο 10ο νηπιαγωγείο, ο ίδιος τόνισε πως η γνωριμία και η συνεργασία ήταν πάρα πολύ καλή, εξασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα. «Οι γονείς ρωτούσαν για τα υλικά και έδειξαν έντονο ενδιαφέρον. Από εκεί που ήξεραν όλοι, επί παραδείγματι, το σπαθόλαδο, πλέον γνωρίζουν κι άλλα λάδια όπως την καλέντουλα ή την άρνικα. Φτιάξαμε πολύ απλές συνταγές που υλοποιούνται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
 
Τέλος και αναφορικά με το project ονόματι “Kookoonari”, oκ. Κουτσουρίδης εξέφρασε την πεποίθησή του πως η περιβαλλοντική συνείδηση αρχίζει σιγά σιγά να εδραιώνεται και να γίνεται «κτήμα» πολλών ανθρώπων. «Κάνοντας και ο ίδιος ανακύκλωση, θεωρώ πως τέτοιου είδους projectείναι πολύτιμα, γι’ αυτό και δέχθηκα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρόταση συνεργασίας», είπε καταληκτικά ο ίδιος.

Info
Το kookoonari project υποστηρίζεται από το START, ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
Συνεργάτες: iSea, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, BeΜyFlower
Με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ
Χορηγοί: 2KProject / ΚΤΕΛ Κομοτηνής
Χορηγός επικοινωνίας: Παρατηρητής της Θράκης
 
 
Mail: [email protected]
Fb @become.kookoonari
Instagram @kookoonari_
 
Φώτο credits: Δημήτρης Πολίτης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.