Γνωριζοντας τον πολιτισμο της Θρακης μεσω του αθλητισμου

Μαθητές από τέσσερα σχολεία του εξωτερικού γνωρίζουν αθλήματα, την φύση και την ιστορία της περιοχής μας μέσω του ERASMUS+

Τελετή υποδοχής για τους μαθητές από Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ιταλία στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Να φέρει πιο κοντά καθηγητές και μαθητές πέντε ευρωπαϊκών σχολείων, μεταξύ των οποίων το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, μέσα από τοπικές και παραδοσιακές αθλητικές δραστηριότητες της κάθε χώρας, φιλοδοξεί το πρόγραμμα GENIUS (Gathering European Nations’ Identities Under Sports) το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+.

Αυτή την εβδομάδα το Μουσικό Σχολείο φιλοξενεί τα τέσσερα άλλα σχολεία από Γαλλία, Πορτογαλία, Τσεχία και Ιταλία, με μια σειρά από δράσεις τόσος την Κομοτηνή όσο και όλη την Περιφέρεια.

Επισκέψεις σε όλη τη Θράκη

Όπως τόνισε ο κ. Φώτης Φωτιάδης, υπεύθυνος των προγραμμάτων ERASMUS+ στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, που φέτος ανέρχονται σε 7, μέσω του συγκεκριμένου φιλοξενούν καθηγητές και μαθητές από τις άλλες τέσσερις χώρες μέχρι το Σάββατο, με την θεματολογία να επικεντρώνεται στην εξοικείωση με τον πολιτισμό των υπολοίπων χωρών μέσω του αθλητισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα ξεκίνησαν με παιχνίδια γνωριμίας, όπου όλα τα σχολεία «παρουσίασαν» την χώρα τους, ενώ την Τρίτη πραγματοποιήσαν δράσεις στο Νέστο με κανό, τοξοβολία και trekking.

Την Τετάρτη βρέθηκαν στο ΔΠΘ, όπου γνώρισαν την Ελληνορωμαϊκή πάλη, την ιστορία των Πανθρακικών αγώνων τα τελευταία 100 χρόνια, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο Μουσικό Σχολείο, όπου πραγματοποιήθηκε η μικρή γιορτή υποδοχής με όλους τους μαθητές μαζί.

Η δράση θα συνεχιστεί σήμερα Πέμπτη στα Άβδηρα, όπου θα επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο που περιλαμβάνει μια αρχαία παλαίστρα, ενώ την Παρασκευή θα γνωρίσουν το παγκράτιο.

Στήριξη της κοινωνικοποίησης των μαθητών

«Προσπαθούμε μέσα από αυτά τα προγράμματα να προβάλλουμε και την περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Φωτιάδης, γιατί πέρα από τα οφέλη που αποκομίζει το σχολείο από την επαφή του με τα υπόλοιπα της Ευρώπης, αποτελεί και μια ευκαιρία για να έρθει κόσμος στην Κομοτηνή και να προβληθεί ο τόπος και τα αξιοθέατά της.

Για αυτό και προσπαθούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, παρόλο που είναι Μουσικό Σχολείο, και σε άλλους τομείς, όπως ο αθλητισμός, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και τη Ρομποτική και τους υπολογιστές.

Όσο για τα θετικά που φέρνει αυτή η εξωστρέφεια και η επαφή στα παιδιά που συμμετέχουν, θεωρεί πως ίσως είναι σημαντικότερο από ό,τι παλιότερα, γιατί τα παιδιά έμειναν μέσα για σχεδόν δύο χρόνια, χωρίς το κομμάτι της κοινωνικοποίησης που έρχεται και μέσα από τους χώρους του σχολείου, και ακόμα περισσότερο από την επαφή τους με παιδιά από άλλες χώρες.

Στάθηκε τέλος στο γεγονός ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί, και οι 19 από τους 25 μαθητές που ήρθαν στην χώρα μας, ήταν εμβολιασμένοι, κάτι πολύ σημαντικό που δείχνει πόσο καλά πήγε ο εμβολιασμός στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Θετικές εντυπώσεις από Ιταλία

Τη χαρά τόσο των παιδιών όσο και των καθηγητών του Ιταλικού σχολείου Istituto Comprensivo “Rocco Montano” για την παρουσία τους στην περιοχή μας εξέφρασε η διευθύντρια του κ. Livia Casamassima. Το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, σημείωσε, είναι πολύ ενεργό, έχει πολλές δραστηριότητες και πολύ χαρούμενους μαθητές, κάτι που θεωρεί πως δείχνει ότι περνούν καλά σε αυτό.

Θεωρεί δε πολύ σημαντικές αυτές τις επαφές μεταξύ των σχολείων, και ιδιαίτερα για τους μαθητές, μιας και πέρα από την γνωριμία με άλλους μαθητές, βλέπουν και τους καθηγητές τους να μαθαίνουν μαζί τους, και καταλαβαίνουν ότι η μάθηση είναι δια βίου, και πως οι καθηγητές είναι εκεί για να τους βοηθήσουν στην πορεία τους σε αυτή.

Γνωριμία με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για τους Πορτογάλους

Στα προάστια του Πόρτο βρίσκεται το Agrupamento de escolas de Rio Tinto, από όπου ταξίδεψε μαζί με τους μαθητές της η καθηγήτρια κ. Balita Almeida, η οποία τόνισε πως η όλη εμπειρία ήταν πολύ καλή, ενώ εξήρε και την προσπάθεια του κ. Φωτιάδη.

Το πρόγραμμα GENIUS είναι πολύ ενδιαφέρον, σημείωσε, βοηθώντας να μάθουν οι μαθητές τους για τα αθλήματα αλλά και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Μαζί τους έχουν 6 μαθητές, όλοι τους στην ηλικία των 16, και αυτή η εμπειρία ήταν πολύ σημαντική για αυτούς. Πέρασαν καλά με τους άλλους μαθητές, γνωρίζουν την κουλτούρα και τα έθιμα της Ελλάδας, και ελπίζει πως θα μπορέσουν, όταν επιστρέψουν, να μεταφέρουν αυτές τις εμπειρίες τους στους άλλους μαθητές, για να ασχοληθούν και αυτοί περισσότερο με το ERASMUS+.

Βρίσκει δε σημαντικό να μοιραστούν την εμπειρία και άλλοι μαθητές. Οι μαθητές που ήρθαν στην Κομοτηνή, ταξίδεψαν για πρώτη φορά με αεροπλάνο, και συνήθως επιλέγουν για συμμετοχή στα προγράμματα αυτά μαθητές που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα, όπως και οι οικογένειές τους, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Για αυτό και τους δίνουν την ευκαιρία να γνωρίσουν χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς και έτσι κάθε φορά διαφορετικοί μαθητές ταξιδεύουν σε κάθε χώρα, για να διευρυνθούν οι εμπειρίες τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.