Γνωρισαν πασχαλινα εθιμα αλλων περιοχων τα μελη του 2ου ΚΑΠΗ

Επανεκκίνηση για τα ΚΑΠΗ του Δήμου Κομοτηνής, που έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην κανονικότητα, με δράσεις και εκδρομές

Την ευκαιρία να βρεθούν ξανά κοντά, μετά από δύο χρόνια περιορισμών, είχαν τα μέλη του 2ου ΚΑΠΗ του «Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης (KE.ME.A) Δήμου Κομοτηνής», στην Πασχαλιάτικη Εκδήλωση που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 5 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεών του.

Στο χώρο λειτούργησε Πασχαλιάτικο  Bazaar με χειροποίητες κατασκευές από τις ομάδες δημιουργικής απασχόλησης των μελών του 2ου ΚΑΠΗ, ενώ προσφέρθηκαν επίσης κεράσματα και λαμπάδες στα μέλη. Πραγματοποιήθηκε δε ομιλία για τη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, αλλά και αφηγήσεις για πασχαλινά έθιμα άλλων περιοχών.

Αρωγός το ΚΕΜΕΑ σε όλες τις δράσεις

Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση που έλαβε χώρα στα ΚΑΠΗ του ΚΕΜΕΑ, έχοντας ξεκινήσει από το 1ο ΚΑΠΗ τη Δευτέρα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, σημειώνοντας πως το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, μια οικογενειακή γιορτή όπου συναντώνται όλα τα μέλη της οικογένειας.

«Μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απόστασης λόγω της πανδημίας, ζωντάνεψαν ξανά τα ΚΑΠΗ», σημείωσε, τονίζοντας πως το ΚΕΜΕΑ είναι πάντα θετικό σε όλες τις εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ, εφόσον το επιτρέπει η πολιτεία. «Ο κόσμος επανέρχεται, και ο θεσμός των ΚΑΠΗ είναι πολύτιμος σε αυτή την κρίσιμη περίοδος της ζωής, γιατί η μοναξιά και η κατάθλιψη που δεσπόζει στην Τρίτη Ηλικία καταπολεμείται με την επαφή που έχουν τα μέλη μας και με τους εργαζόμενους και μεταξύ τους» ανέφερε ο κ. Σωτηρακόπουλος, ενώ προανήγγειλε πως θα ακολουθήσουν πολλές εκδηλώσεις και δράσεις το επόμενο διάστημα. Υπάρχουν βέβαια ακόμα επιφυλάξεις και περιορισμοί, όμως ο Σωτηρακόπουλους επεσήμανε πως θα προχωρήσουν με προσοχή για το καλό των μελών τους.

Μπαίνουν ξανά σε κανονική λειτουργία

Αυτές οι δράσεις ήδη προγραμματίζονται, τόνισε η κ. Κωνσταντινιά Ευστρατίου, διευθύντρια του 2ου ΚΑΠΗ Κομοτηνής, μετά το πασχαλινό αντάμωμα της Τετάρτης, όπου κατάφεραν να συναντηθούν ξανά όλοι και να ανταλλάξουν ευχές.

Θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα τις δράσεις τους, από τις καθημερινές, όπως η γυμναστική, η ομάδα καλλιτεχνικών και οι εβδομαδιαίες συναντήσεις, ενώ με τον ερχομό του θέρους, θα κάνουν και τα θαλασσινά μπάνια, αλλά και τη συμμετοχή στις κατασκηνώσεις.

Άλλωστε τα μέλη τους έχουν πλέον επιστρέψει στο ΚΑΠΗ, με τις υπηρεσίες τους να έχουν ακόμη κόσμο, απλά υπάρχει μια επιφύλαξη να κάθονται μέσα στο χώρο του καφέ, όπως γινόταν παλιότερα.

Το νόημα του Πάσχα και της Ανάστασης

Για το νόημα της Μεγάλης Εβδομάδας και την ανάσταση του Χριστού μίλησε ο Πατέρας Χρυσοβαλάντης Δήμου, ως εκπρόσωπος του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα.

Ευχήθηκε δε στους ηλικιωμένους, που ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια με την πανδημία καθώς τους στέρησε την όμορφη παρέα, την συντροφιά και τη δημιουργικότητα του ΚΑΠΗ, να έχουν υγεία , να χαίρονται τη ζωή τους, τους δικούς τους ανθρώπους, και να μοιράζουν την καλή τους διάθεση στους νεότερους.

«Να μπορούμε και εμείς μέσα από τις δικές τους αρχές και αξίες να πορευόμαστε στο αύριο αυτού του κόσμου» σημείωσε, ευχόμενος μέσα από την Ανάσταση του Χριστού να ζήσουμε όλη την δική μας προσωπική Ανάσταση.

Αφηγήσεις πασχαλινών εθίμων

Τέλος ο κ. Βαγγέλης Σιδερούδης, εκ μέρους της System & G και του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Κομοτηνής «Exagono», βρέθηκε στο χώρο με αφηγήσεις για τα Πασχαλινά έθιμα από άλλα μέρη της Ελλάδας που συγκέντρωσαν εθελοντές φοιτητές. 

Οι δύο οργανώσεις υλοποιούν στο ΚΑΠΗ ένα πρόγραμμα διαγενεακής συνεργασίας, έχοντας πραγματοποιήσει σεμινάρια ψηφιακής επιμόρφωσης στα μέλη του, όπου και εξεπλάγησαν ευχάριστα, γιατί ήταν πολύ πιο ενήμεροι ψηφιακά από ό,τι περίμεναν.

Την Τετάρτη όμως στο πλαίσιο της γιορτής, οι φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συγκέντρωσαν αφηγήσεις για τα Πασχαλινά Έθιμα, τις οποίες παρουσίασε ο ίδιος, επικεντρωνόμενος στα έθιμα της Κρήτης και της Δράμας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.