Γνωριμια με τον «κρυφο κοσμο» των βρεφων στο «Χοροταξιο»

Η Κομοτηναία μουσικολόγος Άννα Παπαγιαννάκη – Διβανή για το πρόγραμμα «Το Γάλα και η Φωνή» που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στις 18 Απριλίου στην Κομοτηνή

Απευθύνεται σε βρέφη από τριών έως δώδεκα μηνών, τους γονείς τους καθώς και επαγγελματίες της νηπιακής ή προνηπιακής ηλικίας και μουσικούς

Στο Κέντρο Τέχνης Χορού και Κίνησης «Χοροτάξιο» θα «συναντηθούν» το πρωί της Τρίτης 18 Απριλίου οι μικρότεροι στην κυριολεξία συμπολίτες μας, βρέφη ηλικίας τριών έως δέκα μηνών, αλλά και οι γονείς τους, που θα επιλέξουν να συμμετάσχουν στην πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας με το πρόγραμμα «Γάλα και η φωνή» που φέρει την «υπογραφή» της Κομοτηναίας μουσικολόγου κ.Άννας Παπαγιαννάκη – Διβανή.

Ο λόγος για το πρόγραμμα μουσικής παιδαγωγικής για βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας που αναπτύχθηκε ερευνητικά από την κ.Παπαγιαννάκη-Διβανή το 2011 στο πλαίσιο της μαθητείας της στο Κέντρο Μουσικοθεραπείας Νordoff and Robbins, στο Λονδίνο, με ομάδα έρευνας βρέφη που μεγαλώνουν σε δίγλωσση οικογένεια και το οποίο αργότερα εφαρμόστηκε σε παιδιά από τριών μηνών έως ενός έτους που μεγαλώνουν στην πολύγλωσση κοινότητα των expats στη Χάγη, σε συνεργασία με την Αcademy of Vocal Arts (2017-2018).

Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά αναθεωρημένο και εμπλουτισμένο ως προς το υλικό εργασίας και την ερευνητική του μέθοδο, εκκινώντας από την Κομοτηνή σε σχεδιασμό της ομάδας το «Θέατρο των Φωνών», μιας ομάδας ανθρώπων και έμπειρων ερευνητών γύρω από τη μελέτη της φωνής, της φωνητικής παιδαγωγικής και της συνεχούς εξέλιξή της, όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, 5 Απριλίου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η κ.Διβανή, απευθύνοντας πρόσκληση συμμετοχής σε γονείς αλλά και εκπαιδευτικούς για την 18η του Απρίλη.

Ο λόγος στην ίδια…

ΠτΘ: κ.Διβανή το πρόγραμμα «Το Γάλα και η φωνή» αναμένεται να κάνει το «ντεμπούτο» του στην Κομοτηνή στις 18  Απριλίου. Ωστόσο φέρει την υπογραφή του «Θεάτρου των Φωνών» για το οποίο θα θέλαμε να μάθουμε παραπάνω…

Α.Π.: Το Θέατρο των Φωνών είναι ένα σύνολο εργαστηρίων, μια ομάδα ανθρώπων και εμπειριών, γύρω από τη μελέτη της φωνής, τη φωνητική παιδαγωγική και τη διαρκή εξέλιξή της. Το Θέατρο των Φωνών λειτούργησε και ξεκίνησε τη δράση του το 2018 στο Ηράκλειο της Κρήτης και σε αυτό συνετέλεσαν πολλοί άνθρωποι. Πολλές ομάδες ανθρώπων, φωνητικά σύνολα που έχουν δημιουργήσει εργαστήρια, διαφορετικές θεματικές, παρμένες από λογοτεχνήματα, από το θέατρο, από το ρεπερτόριο της φωνής, με βασικό μοχλό την εκπαίδευση.

Από το 2018 σχεδιάζουμε και προσφέρουμε προγράμματα για την εκπαίδευση της φωνής, και τα τελευταία τρία χρόνια βρισκόμαστε και σε στενή συνεργασία με μια αγαπημένη συνεργάτιδα, χορογράφο και  χορεύτρια Όλια Λιδάκη, η οποία έχει την έδρα της στο Ηράκλειο και εργάζεται πάνω στα θέματα της παρατήρησης, της κίνησης μέσα από τη μέθοδο “Feldenkrais”. Οπότε έχουμε διευρύνει τον κύκλο της παρατηρητικότητάς μας και το πεδίο της παρατήρησης της φωνής, εντάσσοντας φυσικά και την κίνηση που κατά την δική μου άποψη συναπαντούνται.

«Το Γάλα και η Φωνή» είναι το πρώτο πρόγραμμα που σχεδιάζεται σχηματικά για μη ενήλικες. Το όνομά του προέκυψε ως απότοκο μια έρευνας που είχα κάνει στο Κέντρο Μουσικοθεραπείας στο Λονδίνο, για την εξέλιξη της φωνής στα βρέφη που μεγαλώνουν σε δίγλωσση οικογένεια. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο στάδιο αυτού του προγράμματος και αργότερα το ’17-’18 που με βρήκε να κατοικώ στη Χάγη, το ανέπτυξα λίγο παραπάνω με κέντρο βάρους στη μελέτη της φωνής την πολύγλωσση κοινότητα των expats στη Χάγη, σε συνεργασία με την Ακαδημία Φωνητικής Τέχνης.  Στην πορεία όλων αυτών των χρόνων, με την καθοδήγηση πάλι των συνεργατών μου, τελευταία εκ των οποίων ήταν η Όλια Λιδάκη το «Γάλα και η Φωνή» προσδιορίστηκε ως προς το υλικό εργασίας στην ερευνητική του μέθοδο και τη δική μου διάθεση, τον «έρωτά» μου για τη φωνή.

«Τα βρέφη από 3 μηνών έως και τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είναι οι “ήρωες” της προγλωσσικής περιόδου»

ΠτΘ: Μιλάτε για έρευνα και τη δημιουργία ενός προγράμματος που απευθύνεται όμως στην ουσία σε βρέφη μόλις τριών μηνών, που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα βασικές δεξιότητες τους. Τι ακριβώς είναι λοιπόν αυτό το πρόγραμμα και πώς τα προαναφερθέντα εφαρμόζονται σε συμμετέχουσες και συμμετέχοντες αυτής της ηλικίας;

Α.Π.: Το πρόγραμμα αυτό έρχεται αν αντικρούσει όλα όσα προαναφέρατε. Τα βρέφη από 3 μηνών μέχρι και τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, είναι οι «ήρωες» της προγλωσσικής περιόδου. Έτσι τους ονομάζουμε εμείς, καθώς λειτουργούν και ζουν χτίζοντας μια ανταλλακτική σχέση με το περιβάλλον τους, σχέση αλληλεξάρτησης. Επίσης λειτουργούν με την κίνηση, την αναπνοή και τη φωνή που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και όχι ξεχωριστές λειτουργίες, όπως συμβαίνει αργότερα, όταν έρχεται η γλώσσα. Όλες αυτές οι πράξεις, η κίνηση, η αναπνοή και η φωνή κατευθύνονται από τις λέξεις, λίγο περισσότερο από ένα άλλο εργαλείο πέραν της φωνής.

«Κάλεσμα να εξερευνήσουμε τον κόσμο των βρεφών μέσα από τον ήχο»

ΠτΘ: Είναι  αυτό που ονομάζετε η «κρυφή ζωή των βρεφών»;

Α.Π.: Πάρα πολλοί παιδαγωγοί της ενήλικης φωνής, τους οποίους έχουμε βρει εμείς στην πορεία των ακαδημαϊκών σπουδών μας, μιλούνε για τη φυσική διάσταση της φωνής, τη φωνή που απελευθερώνεται, αφού πρώτα έχει πάρει όλες αυτές τις παιδαγωγικές, εκπαιδευτικές προσμίξεις της γλώσσας, τους ήχους του ρεπερτορίου και φτάνουμε κάποια στιγμή ως τραγουδιστές ή ως καθοδηγητές  της φωνής να αναζητούμε τη φυσική φωνή. Αυτή τη φυσική φωνή, η πράξη δηλαδή που περιέχει την ολότητα, το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, εσωτερικά και εξωτερικά, τη διαθέτει το βρέφος πριν έρθει η γλώσσα και «χτίσει» διαφορετικές σχέσεις με το περιβάλλον. Με αυτό το εργαλείο, με τη φωνή του, άριστα συνδεδεμένη με την κίνηση και την αναπνοή, το βρέφος αποκαλύπτει και απελευθερώνει τα αισθήματά του. Το βάδισμα, το μουρμουρητό, το γουργουρητό του, το κλάμα του, το γέλιο του κ.α. είναι τρόποι για να χτίσει τις σχέσεις με τους ανθρώπους και το περιβάλλον τριγύρω του. Στην Κομοτηνή, στις 18 Απριλίου, κάνουμε ένα πρώτο κάλεσμα προς τους γονείς, για να εξερευνήσουν τον κόσμο των βρεφών τους μέσα από τον ήχο, μπαίνοντας σε αυτή τη μαγική προγλωσσική περίοδο και διευρύνοντας και οι ίδιοι με έναν άλλο διαφορετικό τρόπο, το πώς αντιλαμβάνονται τα βρέφη τους τον κόσμο, τη σχέση με τους ίδιους, αλλά και το πώς οι ίδιοι απαλύνουν διάφορους πόνους που μπορεί να έχουν, μετά τη γέννηση ενός  βρέφους και στο σώμα μιας μητέρας, αλλά και στο σώμα του περιβάλλοντος των ανθρώπων που μπορεί να μην έχουν γεννήσει, αλλά μεγαλώνουν τα παιδιά αυτά.

ΠτΘ: Άρα πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ γονέων και παιδιού…

Α.Π.: Ακριβώς. Εμείς στο Θέατρο των Φωνών βλέπουμε πάντα τη μαθητεία της φωνής και κατ’ επέκταση της γλώσσας, της κίνησης, της χωρικότητας, πρωτίστως από το πρίσμα της μουσικής. Από κει εφορμάμε. Οπότε προσκαλούμε, όχι μόνο τους ανθρώπους που έχουν τη χαρά να μεγαλώνουν βρέφη στο σπίτι τους, αλλά και επαγγελματίες της νηπιακής ή προνηπιακής ηλικίας και κυρίως μουσικούς, γιατί μέσα από τη μουσική σκοπιά θα μελετήσουμε. Η φωνή, η παρατηρητικότητα και το αυτί, ο τρόπος που ακούμε και που επενεργούμε στα πράγματα, καθώς και ο τρόπος που αναδιατάσσουμε την αρχική μας αντίληψη για τη φωνή, είναι αυτό που μας ενδιαφέρει.

ΠτΘ: Τι θα πρέπει κανείς να φέρει μαζί του; Θα πρέπει να προηγηθεί κάποια δήλωση συμμετοχής;

Α.Π.: Στις 18 Απριλίου στο «Χοροτάξιο» της κ. Γιούλης Ιωαννίδου, θα βρεθούμε με έναν κύκλο ανθρώπων που καλό θα είναι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ακριβώς για να μπορούμε να γνωρίζουμε το σύνολο των ανθρώπων που θα έχουμε και να  προστατεύσουμε πολύ καλά την προετοιμασία αυτού του πρώτου καλέσματος. Οπότε μπορούν να επικοινωνήσουν είτε με το «Χοροτάξιο», είτε με τα τηλέφωνα του «Θεάτρου των Φωνών», για να κατοχυρώσουμε τη συμμετοχή τους. Έχουμε ήδη μια ομάδα σχηματισμένη, αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες θέσεις.

ΠτΘ: Θα υπάρξει και συνέχεια;

Α.Π.: Αυτή είναι η διάθεσή μας, ιδίως μετά την κλεισούρα του κορωνοϊού. Εγώ προσωπικά επιθυμώ να ταξιδέψω, είτε εσωτερικά, είτε με νέους κύκλους φωνών, είτε με τους ίδιους ανθρώπους που μας στέρησε την επαφή ο κορωνοϊός και τώρα ξανά βρισκόμαστε και είμαστε ευτυχώς άλλοι άνθρωποι, διαφοροποιημένοι. Υπάρχουν και διάφοροι χώροι που επικοινωνούν μαζί μας και αυτό είναι πολύ ευχάριστο.

Από εκεί και πέρα «Το Γάλα και Φωνή», όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι το πρώτο στάδιο μιας εμπειρικής μελέτης που έχουμε χτίσει με τη Όλια Λιδάκη, η οποία θα ολοκληρωθεί και θα αφορά μόνο  ενήλικες και ενδεχομένως και επαγγελματίες χορού και φωνής, με ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει και θα γίνει τον Αύγουστο στην Κρήτη, και θα αφορά την φωνητική και κινητική εκπαίδευση.

Ως μουσικοί και ως κινησιολόγοι ή χορευτές,  θα επιστρέψουμε μιμούμενοι, αυτή την κίνηση του βρέφους. Γι’ αυτό ακριβώς νοιώθω πως «Το Γάλα και η Φωνή» δεν είναι ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο που αφορά στα ίδια τα βρέφη. Τα βρέφη επειδή ακριβώς έχουν αναπτύξει, για να επιβιώσουν, ανταλλακτική σχέση με ό,τι συμβαίνει τριγύρω τους, και χρησιμοποιούν τα εργαλεία τους για να επιβιώσουν, να χαρούν, να απολαύσουν, να φοβηθούν, να ξορκίσουν τον φόβου τους, κλπ, βρίσκονται ήδη εκεί που θέλουμε εμείς να πάμε την αναπτυγμένη φωνητική ή κινητική τεχνική μας. Την  απλότητα δηλαδή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.