Γνωριμια με τα αλογα του Ιππικου Ομιλου Κομοτηνης

Στο πλαίσιο των τελευταίων εκδηλώσεων των φετινών Ελευθερίων

Mε την εκδήλωση γνωριμίας με τα άλογα του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής «άνοιξε» η τελευταία ημέρα των φετινών Ελευθερίων στην πόλη της Κομοτηνής. Για περισσότερες από τρεις ώρες τα μέλη του Ιππικού Ομίλου προσέφεραν τη δυνατότητα κυρίως σε μικρούς αλλά και μεγάλους  εν δυνάμει αναβάτες να έρθουν, στην πλειοψηφία τους για πρώτη φορά, σε επαφή με άλογο και μάλιστα να τα ιππεύσουν πραγματοποιώντας μία σύντομη βόλτα στις εγκαταστάσεις του Πανθρακικού Σταδίου της πόλης.

Εκεί βρέθηκε και η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου αλλά και ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος που παρέδωσαν στην πρόεδρο του Ομίλου κ. Έλλη Τσομπανίδου το αναμνηστικό συμμετοχής στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των φετινών εκδηλώσεων η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Λιβεριάδου  έκανε λόγο για ένα ιδιαίτερο και διαφορετικό σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωσή του πρόγραμμα, που υλοποίησε στο μέγιστο το τρίπτυχο σύνθημα των φετινών Ελευθερίων που αφορά στη συμμετοχικότητα. «Ο κόσμος συμμετείχε τόσο στις κεντρικές όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις των φετινών Ελευθερίων και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων» τόνισε η ίδια χαρακτηριστικά δηλώνοντας την ικανοποίησή της και για το διοργανωτικό κομμάτι των εορτών, επισημαίνοντας για ακόμα μία φορά πως τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει δίχως την εθελοντική συμμετοχή όλων όσων συμμετείχαν.

«Ξεκινήσαμε με νέους, το μουσικό σχολείο και τελειώνουμε με νέους» τόνισε η ίδια και υπογράμμισε πως «από αύριο το μυαλό δουλεύει για την επόμενη χρονιά». Όπως έκανε γνωστό σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν το πρόγραμμα του φετινού διημέρου για την Ημέρα της Μουσικής  καθώς επίσης και το πρόγραμμα του τριήμερου φεστιβάλ μπύρας.

Έλλη Τσομπανίδου «Μεγάλος στόχος του συλλόγου μας  η δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ‘ρθει να διδαχθεί ιππασία»

Από πλευράς του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής η πρόεδρός του κ. Έλλη Τσομπανίδου ευχαρίστησε τον Δήμο Κομοτηνής και ιδιαίτερα την κ. Λιβεριάδου για την αποδοχή της συμμετοχής και φέτος στις εκδηλώσεις των Ελευθερίων αλά και τον πρόεδρο του Πανθρακικού Σταδίου τον κ. Πολιτσάκη για την παραχώρηση του χώρου, προκειμένου όπως είπε «να  κάνουμε μικρούς και μεγάλους να έρθουν σε επαφή με το άλογο, μιας και προσπαθούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να κάνουμε εγκαταστάσεις αλλά δυστυχώς λόγω των οικονομικών του Ομίλου δεν τα καταφέρνουμε».

Όπως επισήμανε ο βασικός στόχος του Ομίλου είναι η δημιουργία των εγκαταστάσεών τους, στον ήδη υπάρχοντα χώρο στην περιοχή της Νυμφαίας, για την ικανοποίηση και των όσων μηνυμάτων δέχονται καθημερινά για την εκμάθηση ιππασίας στους πολίτες της Κομοτηνής. «Η ιππασία είναι ένα πολύμορφο άθλημα, γιατί περιλαμβάνει μέσα και την θεραπευτική ιππασία, που είναι και ο μεγάλος στόχος του συλλόγου μας,  και θέλουμε μέσα από τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων να δώσουμε την ευκαιρία στον κόσμο να ‘ρθει να διδαχθεί ιππασία, τόσο  ελεύθερη όσο και αθλητική-  γιατί είναι και αθλητικό sport- και πολλά μέλη μας συμμετέχουμε σε αγώνες. Γιατί όχι να διοργανώσουμε κει εμείς αγώνες και να  ενισχύσουμε  με αυτόν τον τρόπο το τουριστικό κομμάτι της περιοχής». «Πολλοί ιππικοί όμιλοι μετακινούνται» συνέχισε « γιατί να μην είμαστε και εμείς ένας από αυτούς τους προορισμούς;».

Για την επίτευξη όλων αυτών όμως, όπως υπογράμμισε η κ. Τσομπανίδου, χρειάζεται και η στήριξη των αρχών, που στο παρελθόν έχουν βοηθήσει τον όμιλο, στήριξη δίχως την οποία το όνειρο αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα και θα συνεχίσουμε «να επιτρέπουμε σε σχολεία, στα παιδιά μας, να μετακινούνται σε όμορους νομούς όπου υπάρχουν οργανωμένοι ιππικοί όμιλοι για να μπορούν να έρχονται σε επαφή με το άλογο».
Ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 250 μέλη ενώ η δυναμική του αγγίζει τα 80 άλογα τα οποία, όπως επεσήμανε η ίδια, τα μέλη του Ομίλου εθελοντικά κάθε φορά διαθέτουν προκειμένου να δώσουν τη χαρά της επαφής με το άλογο σε όλο τον κόσμο. 

Ελληνικής γραφειοκρατίας… και ευθυνοφοβίας αποτελέσματα…

Η κ. Τσομπανίδου αναφέρθηκε επίσης και στις προσπάθειες του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής να συμμετάσχει στην παρέλαση της 14ης Μαΐου, μία προσπάθεια η οποία δεν στέφθηκε από επιτυχία, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων. Όπως εξήγησε «για πολλοστή φορά ο Όμιλός μας θέλησε να συμμετάσχει στην παρέλαση της 14ης Μαΐου, ωστόσο για ακόμα μία φορά δεν τα καταφέραμε . Απευθυνθήκαμε στην Περιφέρεια, η Περιφέρεια μας έστειλε στον Δήμο, από κει πάλι στην Περιφέρεια και τελικά έγινε ένα αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών γιατί δεν μπορούσαν να βρουν ποιος είναι ο υπεύθυνος προκειμένου  ως πολιτιστικός σύλλογος να συμμετάσχουμε στην παρέλαση. Παραμονή της 14ης Μαΐου έρχεται η απάντηση από το υπουργείο που μας ξαναστέλνει στην Περιφέρεια και μας λέει ότι η Περιφέρεια είναι ο αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση των παρελάσεων». Η κ.Τσομπανίδου εξέφρασε την ελπίδα  τον Οκτώβριο «να μας δει το κοινό της πόλης, αν και προηγουμένως θα συμμετάσχουμε στην παρέλαση για τα Ελευθέρια της Ξάνθης», ευχαριστώντας παράλληλα τον αντιδήμαρχο κ. Μανώλη Ταπατζά για τις φιλότιμες, όπως είπε, προσπάθειες που κατέβαλε για να λυθεί το γραφειοκρατικό αυτό πρόβλημα στο χρονικό διάστημα που θα μπορούσε ο Όμιλος να ενταχθεί στο πρόγραμμα παρέλασης της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή.
«Μας έχει φάει η γραφειοκρατία και πολλές φορές και η ευθυνοφοβία», κατέληξε η ίδια, τονίζοντας πως απασχόλησε ιδιαίτερα τους αρμοδίους το ζήτημα της καταλληλότητας των αλόγων του Ομίλου σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της παρέλασης. «Προφανώς έχουν ξεχάσει ότι ο Ιππικός Πολιτιστικός Όμιλος στήριξε τον Δήμο Κομοτηνής στην αναπαράσταση της απελευθέρωσης της πόλης πριν λίγο καιρό παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε ίχνος προστασίας, δεν υπήρχε χάραξη ορίων για τα άλογα κτλ» εξήγησε «τότε  που τα άλογα δεν έκρυβαν κινδύνους. Προφανώς η παρέλαση παρά το γεγονός ότι είναι μία οριοθετημένη πορεία δημιουργεί κινδύνους. Θέλω να πω ότι πολλοί ιππικοί όμιλοι ανά την Ελλάδα πραγματοποιούν παρελάσεις και κανένας δεν είχε πρόβλημα» συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα της πως σε επόμενες παρελάσεις ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής θα είναι παρών. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.