«Γκρινια» στο δημοτικο συμβουλιο Κομοτηνης για τη συζητηση «εξπρες» του τοπικου σχεδιου για τα αποβλητα

Στο δημοτικό συμβούλιο, δύο ημέρες πριν από την κατάθεσή του στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, εισήχθη προς συζήτηση το θέμα του τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, που εκπόνησαν οι υπηρεσίες του δήμου Κομοτηνής. Το Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων εκπονήθηκε, σύμφωνα µε το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως τροποποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, και περιλαμβάνει στόχους και δράσεις στην κατεύθυνση της πρόληψης, της διαλογής στην πηγή και της επαναχρησιμοποίησης, για τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται για ταφή. Αρχικά περιλαμβάνει την ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης παραγωγής και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων στον δήμο, ενώ επιπροσθέτως προχωρά στην εξειδίκευση των εθνικών στόχων σχεδιασμού σε επίπεδο δήμου, στην κατάρτιση προτάσεων και δράσεων για τη διαχείριση των επιμέρους ρευμάτων δημοτικών αποβλήτων, προωθώντας κατά προτεραιότητα την πρόληψη, την επαναχρησιµοποίηση και τη διαλογή στην πηγή. 

Συνοπτικά, οι προτεινόμενες δράσεις του τοπικού σχεδίου είναι οι εξής:

• Δημιουργία πράσινων σημείων: Δημιουργία ενός κεντρικού πράσινου σημείου σε επίπεδο δήμου στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ και μικρών πράσινων σημείων συλλογής σε επίπεδο γειτονιάς.
• Δράσεις πρόληψης -επαναχρησιμοποίησης υλικών: Δημιουργία κέντρων επαναχρησιμοποίησης, όπως τα πράσινα σημεία.
• Χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων: Οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, καλύπτοντας το σύνολο του δήμου.
• Οικιακή κομποστοποίηση: Προώθηση της οικιακής κομποστοποίησης, με τη διανομή κάδων και τη δημιουργία μηχανισμού υποστήριξης και ελέγχου.
• Χωριστή συλλογή βρώσιμων ελαίων (τηγανελαίων): Δίκτυο συλλογής βρώσιμων ελαίων μέσω συμβάσεων με ιδιωτικούς φορείς.
• Ενίσχυση χωριστής συλλογής χαρτιού: Αξιοποίηση και ενίσχυση δικτύων χωριστής συλλογής χαρτιού (πχ. ΕΔΣΝΑ ή ιδιωτών) κατά προτεραιότητα για τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους μεγάλους παραγωγούς.
• Ενίσχυση χωριστή συλλογής γυαλιού: Αξιοποίηση και ενίσχυση δικτύων χωριστής συλλογής γυαλιού (πχ. ΕΔΣΝΑ ή ιδιωτών) κατά προτεραιότητα για τα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους μεγάλους παραγωγούς
• Ενίσχυση χωριστής συλλογής ογκωδών αποβλήτων: Βελτίωση του συστήματος συλλογής ογκωδών, ενισχύοντας τη χωριστή συλλογή ανά είδος αποβλήτου. Δημιουργία κινήτρων για μεταφορά των ογκωδών από τους πολίτες στο κεντρικό πράσινο σημείο.
• Χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων: Βελτίωση του συστήματος συλλογής πρασίνων, ενισχύοντας την ξεχωριστή συλλογή τους. Εγκατάσταση συστήματος τεμαχισμού στο κεντρικό πράσινο σημείο για τη μείωση του όγκου και του κόστους μεταφοράς. Μεταφορά σε μονάδα κομποστοποίησης.
• Ενίσχυση Διαλογής στην Πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και λοιπών αποβλήτων: Παρακολούθηση υλοποίησης υφιστάμενων προγραμμάτων Διαλογής στην Πηγή, στο πλαίσιο συμβάσεων με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης (π.χ. συσκευασίες, ΑΗΗΕ, μπαταρίες). Ενίσχυση της ΔσΠ στο κεντρικό πράσινο σημείο και στα μικρά σημεία συλλογής σε επίπεδο γειτονιάς.
• Εκστρατείες ευαισθητοποίησης: Υλοποίηση εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χωριστή συλλογή και τη λειτουργία του κεντρικού πράσινου σημείου και των μικρών σημείων συλλογής.
• Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου: Δημιουργία κατάλληλου κεντρικού μηχανισμού σε επίπεδο δήμου για το συντονισμό και παρακολούθηση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης ΑΣΑ.
• Μονάδα προεπεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων: Έχει εξεταστεί και είναι στο στάδιο των αδειοδοτήσεων μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων στον χώρο του αποκατεστημένου ΧΑΔΑ Κομοτηνής.  

Φελίνα Καζάκου «Το συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με πολύ σοβαρότητα, κυρίως τεχνοκρατικά και επιστημονικά»

«Γκρίνια» από πλευράς της αντιπολίτευσης και πιο έντονα από τις δημοτικές  παρατάξεις «Εμείς…η Πόλη» και «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» προκάλεσε ο χρόνος κατά τον οποίο εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο το συγκεκριμένο θέμα. Η επικεφαλής της πρώτης, κ. Φελίνα Καζάκου, εξέφρασε τη δυσφορία της για το γεγονός ότι το θέμα εισήχθη στο δημοτικό συμβούλιο την τελευταία στιγμή, παρατηρώντας ότι «χρονικά ήμασταν πάρα πολύ πιεσμένοι και για να το μελετήσουμε και για να το συζητήσουμε». Επιπλέον τόνισε ότι «το συγκεκριμένο θέμα είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί με πολύ σοβαρότητα, κυρίως τεχνοκρατικά και επιστημονικά» και αναγνωρίζοντας ότι «έχει γίνει μια ουσιαστική μελέτη», διατύπωσε τη γνώμη ότι «θέλει πολύ ακόμα εμπεριστατωμένη άποψη σχετικά με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά». Επίσης, εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του σχεδίου, καθότι όπως παρατήρησε «ο προϋπολογισμός είναι πολύ υψηλός, δεν μπορεί να αντιστοιχεί μόνο στον δήμο Κομοτηνής όταν το περιφερειακό σχέδιο κυμαίνεται σε αντίστοιχα επίπεδα προϋπολογισμού». 

Ελένη Λαφτσή «Αναλώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο για κατώτερης σημασίας ζητήματα, ενώ σε αυτό το ζήτημα αφιερώσαμε πολύ λιγότερο χρόνο»

Παρόμοιες ενστάσεις, αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο που συζητήθηκε το θέμα του τοπικού σχεδίου για τα απόβλητα, εξέφρασε και η επικεφαλής της «ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής, κ. Ελένη Λαφτσή. «Νομίζω ότι ήρθε πολύ εσπευσμένα στο δημοτικό συμβούλιο», παρατήρησε, «αν και υπήρχε δέσμευση του δημάρχου Κομοτηνής από τον Απρίλιο ότι θα έκανε ειδική συνεδρίαση για να συζητηθεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων». «Παρόλα αυτά δεν τήρησε την απόφασή του ο δήμαρχος», συνέχισε, «και ενώ ήταν απών, το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς καμιά προετοιμασία και με μεγάλη προχειρότητα, χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω τη σοβαρή δουλειά που έκαναν οι διοικητικές υπηρεσίες του δήμου». «Νομίζω ότι αναλώνουμε πολύ περισσότερο χρόνο για κατώτερης σημασίας ζητήματα», σχολίασε με την ευκαιρία η κ. Λαφτσή, «ενώ σε αυτό το ζήτημα αφιερώσαμε πολύ λιγότερο χρόνο». «Είναι όμως ένα ζήτημα, που στα επόμενα 10-15 χρόνια θα μας απασχολήσει πολύ έντονα σαν τοπική κοινωνία», εκτίμησε, «αφού πρόκειται για το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση».
 
Εστιάζοντας στο περιεχόμενο του σχεδίου, παρατήρησε πως «σε γενικές γραμμές είναι μια σοβαρή δουλειά», για να διακρίνει όμως ένα κενό στις προβλέψεις για τις μονάδες επεξεργασίας των αποβλήτων. «Το νέο ΕΣΔΑ», υπενθύμισε, «προκρίνει τις μικρότερες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων ανά νομό, με τη συνεργασία όμορων δήμων, πράγμα που απομακρύνει τα μεγάλα συμφέροντα από το να οικειοποιηθούν μέσω των ΣΔΙΤ δημόσιους χώρους». Η πρότασή της ήταν ο δήμος Κομοτηνής να εξετάσει ενδεχόμενη συνεργασία του με όμορους δήμους της Ροδόπης ή και της Ξάνθης, ώστε, αφού διαθέτει τις βασικές υποδομές, να λειτουργήσει μια μονάδα μικρής εμβέλειας, η οποία κατά την κ. Λαφτσή θα έφερνε οφέλη στον δήμο και θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας. 

Μανώλης Ταπατζάς «Το σχέδιο είχε δοθεί προς διαβούλευση για περίπου για 15 ημέρες, αλλά δεν κατατέθηκε κάποια άλλη πρόταση ή κάποια παρατήρηση»

Στις αιτιάσεις για τον χρόνο της συζήτησης επί του σχεδίου αποβλήτων, ο αντιδήμαρχος, κ. Μανώλης Ταπατζάς, που αναπλήρωνε τον δήμαρχο, ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα, σημείωσε καταρχήν πως το σχέδιο είχε δοθεί προς διαβούλευση για περίπου για 15 ημέρες, για να παρατηρήσει με νόημα πως στο διάστημα αυτό δεν κατατέθηκε κάποια άλλη πρόταση ή κάποια παρατήρηση. «Ως εκ τούτου το περάσαμε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, από όπου εγκρίθηκε ομόφωνα», εξήγησε, «και λόγω του χρονικού περιορισμού το φέραμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο». 

Νίκος Φακιρίδης «Το σχέδιο προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με έναν τρόπο, που κυρίως θα ωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο»

Την κάθετη διαφωνία του με το περιεχόμενο του  τοπικού σχεδίου για τα απόβλητα εξέφρασε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης. «Το Εθνικό Σχέδιο, που φτιάχτηκε τον Ιούλιο του 2015 από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε αρχικά, «είναι πατέντα του προηγούμενου Σχεδίου, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, ελαφρά τροποποιημένο, αφού «πατάει» στην ίδια κοινοτική οδηγία, του 2008, και στον ίδιο εφαρμοστικό νόμο του 2012». «Και το τοπικό σχέδιο του δήμου Κομοτηνής πατάει ακριβώς στο Εθνικό Σχέδιο», εκτίμησε, «και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων με έναν τρόπο, που κυρίως θα ωφεληθεί το μεγάλο κεφάλαιο». «Σε όλα τα επίπεδα της διαχείρισης μπαίνουν μεγάλες εταιρίες, επιχειρηματικοί όμιλοι», συνέχισε, «και όπου μπαίνει σαν κύριος παράγοντας το κέρδος, η δουλειά δεν μπορεί να είναι προς όφελος του λαού και του περιβάλλοντος. Το κόστος όλης αυτής της διαδικασίας φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Γίνονται κάποιες προτάσεις να ελαφρυνθεί ο δημότης, που δε θα παράγει πολλά απόβλητα, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ουτοπικές αυτές οι προτάσεις και δεν μπορούν να εφαρμοστούν». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.