«Γηρασμενο» προσωπικο και «κυμα» προωρων συνταξιοδοτησεων

Απειλούν με κατάρρευση τους δήμους της Ροδόπης

Η ανησυχία, που έχουν προκαλέσει στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και η τυχόν αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, έχει στρώσει το έδαφος τους τελευταίους μήνες για την πρόκληση ενός ακόμα «κύματος» φυγής από το δημόσιο, που αναμένεται να αποβεί ολέθριο για τις υπηρεσίες. Το «κύμα» φυγής συνίσταται στην ολοένα αυξανόμενη διάθεση και δεδηλωμένη πρόθεση υπαλλήλων να συνταξιοδοτηθούν σύντομα, πράγμα που σε συνδυασμό με την απουσία νέων προσλήψεων καθιστά ορατό το ενδεχόμενο, στο άμεσο κιόλας μέλλον, οι υπηρεσίες να μετατραπούν σε «κτίρια-φαντάσματα». 

200 από τους 250 υπαλλήλους του δήμου Κομοτηνής «φλερτάρουν» με τη συνταξιοδότηση

Χαρακτηριστικό παράδειγμα άμεσου κινδύνου αυτής της μορφής είναι ο δήμος Κομοτηνής, που απασχολεί περί τους 250 μόνιμους και αορίστου χρόνου δημόσιους υπαλλήλους. Από αυτούς, γύρω στους 200 σύμφωνα με τα στοιχεία του σωματείου τους, έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους και αρκετά μεγάλος αριθμός υπαλλήλων οδεύει ολοταχώς προς τα 60. Οι νεότεροι σε ηλικία υπάλληλοι βλέπουν τα τελευταία χρόνια ο ένας μετά τον άλλον τους συναδέλφους τους να αποχωρούν, χωρίς να αναπληρώνεται το κενό, και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην παρούσα συγκυρία προβλέπουν ότι το οριστικό κραχ δεν απέχει από το να συμβεί. 

«Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αδειάσει, όχι μόνο το κτίριο της δημαρχίας, αλλά όλος ο δήμος»

Εκπρόσωποι του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, που εκπροσωπεί το σύνολο των απασχολούμενων στους 4 δήμους του νομού μας, βρέθηκαν την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, προκειμένου να κρούσουν τον «κώδωνα» του κινδύνου ενώπιον των αιρετών και να ζητήσουν τη στήριξή τους στο αίτημα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων. «Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια θα αδειάσει, όχι μόνο το κτίριο της δημαρχίας, αλλά όλος ο δήμος», προέβλεψε χαρακτηριστικά ο ταμίας του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Μάγγας, επισημαίνοντας ότι μόνο το τελευταίο διάστημα έχει γίνει γνώστης ο ίδιος πως 8 συνάδελφοί του ετοιμάζονται για πρόωρη συνταξιοδότηση. «Με βάση όλα αυτά που ακούγονται για τους μισθούς και τις συντάξεις δημιουργείται μια ανησυχία που οδηγεί πολλούς να υποβάλλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης».
Διαρκής συρρίκνωση των δημοτικών υπαλλήλων
 
Ο κ. Μάγγας υπενθύμισε πως στους περισσότερους κλάδους έχουν να γίνουν προσλήψεις μονίμου προσωπικού εδώ και πολλά χρόνια-πολύ πριν από την έναρξη της κρίσης και τη σχετική απαγόρευση. Ταυτόχρονα, διασαφήνισε ότι ο αριθμός των δημοτικών υπαλλήλων σε ολόκληρη τη χώρα απέχει πολύ από τους αριθμούς, που κατά καιρούς διακινούνται ως φημολογία, προκειμένου να πείσουν για την «υπερπληθώρα» προσωπικού που απασχολείται στους δήμους. Στην έναρξη της κρίσης, όταν έγινε σχετική απογραφή, οι δημοτικοί υπάλληλοι ανέρχονταν σε σχεδόν 65.000, ενώ όπως επισήμανε ο κ. Μάγγας στη διάρκεια των μνημονίων συρρικνώνονταν διαρκώς. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι κάποιοι δήμοι βρίσκονται σε καλύτερη τύχη ως προς την στελέχωση, σε σύγκριση με το δήμο Κομοτηνής και τους υπόλοιπους δήμους της Ροδόπης, αλλά εκτίμησε σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, ώστε να δύναται να εφαρμοστεί πρόγραμμα κινητικότητας. 

Εδώ και 30 χρόνια δεν έχουν προσληφθεί μόνιμοι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας της Κομοτηνής

Με αυτά τα δεδομένα, κρίνεται επιτακτική η πρόσληψη νέου μόνιμου προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα αποδοκιμάζεται η τακτική της εφαρμογής σε κανόνα των συμβάσεων εργασίας ορισμένης διάρκειας, με τη μορφή των 8μηνων, των 5μηνων ή των 2μηνων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας τακτικής εντοπίζεται στην Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Κομοτηνής, όπου κατ’ ουσίαν έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού εδώ και 30 χρόνια. Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια οι ανάγκες καλύπτονται με «8μηνίτες» εργαζόμενους. Κάτι που αφενός εργασιακή αβεβαιότητα ενέχει, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται παλινωδίες κάθε χρόνο σχετικά με τις εγκρίσεις των προσλήψεων από τα αρμόδια υπουργείο, πράγμα που θίγει άμεσα την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

«Αν οι υπηρεσίες παραχωρηθούν και δεν παραμείνουν δημόσιες, ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα πληρώσει τη διαφορά»

«Δεν μπορείς να λύνεις προβλήματα και να καλύπτεις πάγιες ανάγκες, περιμένοντας τα πεντάμηνα και τα οκτάμηνα και μάλιστα όταν επί χρόνια υπάρχει μνημονιακή δέσμευση κάθε χρόνο να μειώνονται κατά 10%» ξεκαθάρισε ο κ. Μάγγας. «Η θέση η δική μας είναι ότι αυτά όλα οδηγούν σε διάλυση των υπηρεσιών με σκοπό την παραχώρηση τους σε ιδιώτες», προσέθεσε, εκτιμώντας ότι στο στόχαστρο έχει τεθεί ήδη η καθαριότητα και επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν δήμοι, που έχουν παραχωρήσει και την οικονομική υπηρεσία σε ιδιώτες». «Αν αυτές οι υπηρεσίες παραχωρηθούν και δεν παραμείνουν δημόσιες», συνέχισε, «ο κόσμος αργά ή γρήγορα θα πληρώσει τη διαφορά. Με απολογιστικά στοιχεία, όμως, θα δούμε ότι ο ιδιώτης κοστίζει πιο πολλά από το δημόσιο». 

«Να στελεχωθούν οι υπηρεσίες όχι με πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά με σχεδιασμό»

Κλείνοντας ο κ. Μάγγας υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρξει στόχευση και της κυβέρνησης και των αιρετών να στελεχωθούν οι υπηρεσίες όχι με πρόσκαιρο χαρακτήρα, αλλά με σχεδιασμό» και αναγνωρίζοντας τα θετικά βήματα, που έγιναν με τις επαναπροσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, ζήτησαν να ενισχυθούν και οι υπόλοιπες δημοτικές υπηρεσίες. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.