Γιορτη των τοπικων προιοντων στην Κομοτηνη (+Gallery)

Με τη SYNERGIA στη Ροδόπη έκλεισαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia στη Ροδόπη

Με την παρουσίαση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων στην εκδήλωση  «SYNERGIA στη Ροδόπη – Κίνημα καταναλώνω ό,τι παράγω» ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Via Egnatia τόσο στη Ροδόπη, όσο και στην Περιφέρεια ΑΜΘ.
 
Στην έκθεση έδωσαν το παρών επιχειρήσεις, ενώσεις επαγγελματιών και συνεταιρισμών παραγωγής ή μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε το σκόρδο της Ξυλαγανής, μια καλλιέργεια που έχει αρχίσει να αναβιώνει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ξυλαγανής.
 
Στον χώρο της έκθεσης, που την επισκέφθηκε πλήθος κόσμου, βρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιδήμαρχος τοπικής οικονομικής ανάπτυξης Κομοτηνής Αμέτ Εμρέ, ο Αντιδήμαρχος Μαρώνειας Σαπών Χρήστος Μεραχτσάκης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης κ. Ανέστης Βαφειάδης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, οι πρόεδροι των δύο επιμελητηρίων της Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος και Νίκος Αγγελίδης, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου, η πολιτευτής της ΝΔ Βούλα Ελευθεριάδου, ο Πρόεδρος της ΕΝ.ΕΠ Σαπών Νίκος Ευκαρπίδης, δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη συλλόγων επαγγελματιών της Ροδόπης.
 

Τα προϊόντα της έκθεσης

 
Στην έκθεση εκτίθονταν μεταξύ άλλων μέλι από μελισσοκόμους και συνεταιρισμούς, τα προϊόντα καπνού του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, προϊόντα χαλβά, ζυμαρικά, ποικιλία από μαρμελάδες, αρωματικά φυτά και παραγωγά τους, είδη ζαχαροπλαστικής αλλά και φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζια, σταφύλια, κρεμμύδια και ελιές.


 
Παράλληλα στην έκθεση έδωσαν το παρών και μεταποιητές, όπως ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Μαρώνειας με το βραβευμένο του λάδι, η Ποτοποιία Θράκης με τα προϊόντα της καθώς και η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης με τη Βεργίνα και το TUVUNU.
 
Τέλος στην έκθεση υπήρχαν χειροποίητα κοσμήματα και άλλα είδη διακόσμησης, δείχνοντας πως και η δημιουργικότητα αποτελεί μέρος της τοπικής παραγωγής.

Αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα

 
Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς εξήρε την προσπάθεια που κάνει η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Δήμο, την Περιφέρεια και άλλους παραγωγικούς και συλλογικούς φορείς, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν το καταναλωτικό κοινό να αγοράζει ελληνικά προϊόντα.
 
Άλλωστε θεωρεί ότι αυτή η εκδήλωση αποτελεί μια κίνηση στην κατεύθυνση της ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας στη χώρα μας, μια προσπάθεια που προσπαθεί να επιτελέσει το κίνημα πολιτών «Καταναλώνω ό,τι παράγω» για τα ελληνικά προϊόντα του οποίου αντιπρόεδρος είναι ο κ. Καββαθάς.


 
«Αγοράζοντας ελληνικά προϊόντα το μόνο βέβαιο είναι ότι διασφαλίζουμε τις θέσεις εργασίας στην περιοχή και διασφαλίζουμε και την εργασία του εαυτού μας, των γειτόνων μας και των συμπολιτών μας» σημείωσε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «η χώρα μας μπορεί να πάει μπροστά, παρόλο που βρισκόμαστε στον έβδομο χρόνο μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης».
 
Αυτό βέβαια, κατά τον κ. Καββαθά, μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρξουν συνέργειες, και η ανάλογη πολιτική απέναντι στις επιχειρήσεις από την Κυβέρνηση και από τους θεσμούς. «Η πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία έξι χρόνια στη χώρα έχει οδηγήσει ακριβώς στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που περίμεναν οι πιστωτές της χώρας, γιατί το μείγμα πολιτικής ήταν σε λάθος κατεύθυνση» τόνισε ο κ. Καββαθάς, υπενθυμίζοντας πως οι έρευνες του ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ που ξεκίνησαν το 2009 και συνεχίζονται ανά εξάμηνο μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνονται σε όλα τους τα στοιχεία και μάλιστα προς το δυσμενέστερο.
 
«Η τελευταία έρευνα του Ιουλίου του 2016, δείχνει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα καθεστώς αποεπένδυσης, όταν μόνο το 2% των ερωτηθέντων προτίθενται να επενδύσουν στη χώρα, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον είναι η άτυπη επιχειρηματική δραστηριότητα, που βοηθά την παραοικονομία και όχι την οικονομία της χώρας, δεν βοηθά τη νόμιμη απασχόληση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους πολίτες» σημείωσε, επισημαίνοντας πως για να ξεριζωθεί η παραοικονομία χρειάζεται η συναίνεση των πολιτών.
 

Αλλαγή των πολιτικών υπερφορολόγησης

 
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ μεταξύ άλλων έχει κάνει αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας σχεδόν σε όλες τις ΠΕ της χώρας, και αυτή δείχνει πως η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα αρκεί να επενδύσουμε στις δικές μας δυνάμεις, γιατί η ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί μόνο με τα δικά μας χέρια να πάει μπροστά.
 
Όμως θα πρέπει, κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ, να υπάρξουν και εθνικές πολιτικές, τόσο στον αγροτοδιατροφικό τομέα αλλά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, με ένα ουσιαστικό σχέδιο για την ανάπτυξη, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου κυβέρνησης, πολιτών, κομμάτων, παραγωγικών φορέων και κοινωνικών εταίρων, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, ώστε η ανάπτυξη να μην είναι ένα όνειρο απατηλό για όλους.
 
Θεωρεί δε πως θα πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές υπερφορολήγησης των ήδη υπερφορολογημένων επιχειρήσεων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, το σταμάτημα της κατρακύλας μισθών και συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των εμπόρων μέσα από το νέο τρόπο υπολογίσιμου των ασφαλιστικών εισφορών, και η χώρα να αποκτήσει τραπεζικό σύστημα γιατί δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχθεί σε τέσσερις συστημικές τράπεζες χωρίς να υπάρχει μια αναπτυξιακή τράπεζα για τις μικρές επιχειρήσεις, ή αν δεν εξαιρέσουμε από τη δημοσιονομική προσαρμογή τις δημόσιες επενδύσεις, που είναι αυτές που σηματοδοτούν την ανάπτυξη  και οδηγούν τον ιδιωτικό τομέα σε αυτή.

Δείτε το αναλυτικό φωτορεπορτάζ του “ΠτΘ” πατώντας πάνω στην κεντρική φωτογραφία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.