Γιορτη της προσφορας και της αλληλεγγυης για την Παγκοσμια Ημερα Εθελοντη Αιμοδοτη στην Κομοτηνη

Συλλογικότητες της περιοχής μας γιόρτασαν όσους «χαρίζουν» ζωή και ενημέρωσαν με στόχο την αύξηση όσων αιμοδοτούν εθελοντικά

Μια γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης στήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 14 Ιουνίου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, με πρωτοβουλία φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής που ασχολούνται με την προσφορά αίματος και τον εθελοντισμό.

Ο λόγος για τη γιορτή την οποία διοργάνωσαν το Σωματείο Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης, η Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας Κομοτηνής, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών & Φίλων Ν. Ροδόπης «ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ», οι e-Αιμοδότες και το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, με την ευγενική υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ και η οποία στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας τόσο τον σκοπό της δημιουργίας ενός κλίματος χαράς ως άλλο «ευχαριστώ» στους εθελοντές αιμοδότες όσο και τον σκοπό της ενημέρωσης για συμπολίτες μας που επιθυμούν να ενημερωθούν για την αιμοδοσία.

Στο κέντρο της πλατείας μέλη των διοργανωτών συλλογικοτήτων έστησαν τους πάγκους τους με ενημερωτικό υλικό, δώρα, αναμνηστικά αλλά και κεράσματα, ενώ η γιορτή πλαισιώθηκε μουσικά από το τμήμα κρουστών Los ToubanEvros.Kom του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης, σε συνεργασία με τα κρουστά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, καθώς και ο μουσικός Χρήστος Χατζόπουλος με την ομάδα του.

Όπως εξήγησε η κ.Θεοδοσία Χατζουρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης η πρωτοβουλία ήταν ένα μικρό ευχαριστήριο δείγμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες της περιοχής, αλλά και μια ευκαιρία να ενημερωθούν πρωτίστως οι νεαρότεροι ηλικιακά συμπολίτες μας για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας. Η ίδια υπενθύμισε πως οι ανάγκες για αίμα δεν σταματούν ποτέ, για να υπογραμμίσει μάλιστα πως ειδικά τους Καλοκαιρινούς μήνες αυτές αυξάνονται, και να καλέσει όσους το επιθυμούν να αιμοδοτήσουν  προσφέροντας λίγο από τον χρόνο και το αίμα τους, σώζοντας όμως μία ή και περισσότερες ζωές.

Δύο οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών από Ροδοπίτες

Τη σημασία της προσφοράς ευρύτερα αλλά και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους εθελοντές δότες μυελού των οστών υπογράμμισε με την σειρά της η εθελόντρια του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων ν.Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» κ. Ζωή Αποστολίδου, που διατελεί και καθήκοντα ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών για το νομό Ροδόπης. Η κ.Αποστολίδου μίλησε για τις δυσκολίες της ενημέρωσης που παρουσιάζει ο νομός μας, στεκόμενη και στην προκατάληψη που καμιά φορά αντιμετωπίζουν κατά τις ενημερώσεις που διοργανώνουν, για εξηγήσει ωστόσο πως «πρώτος μας στόχος είναι το θέμα της ενημέρωσης και όχι της εγγραφής, καθώς αν κάποιος ενημερωθεί σωστά και πειστεί για το τι σημαίνει μεταμόσχευση μυελού των οστών,  η ύψιστη σημασία, δηλαδή της μεταμόσχευσης, τότε λογικά θα εγγραφεί κιόλας».

Όπως έκανε μάλιστα γνωστό η ίδια από το 2016, έως και σήμερα, από τα δείγματα που έχουν δοθεί από Ροδοπίτες και Ροδοπίτσσες έχουν εντοπιστεί έξι συνολικά συμβατά με ασθενείς δείγματα, εκ των οποίων δύο προχώρησαν και στη διαδικασία της δωρεάς.  Όπως ανέφερε «δυο μεταμοσχεύσεις για μας είναι πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία και μας δίνει πολύ μεγάλη δύναμη να προχωρήσουμε παρά το γεγονός ότι το έργο μας είναι πάρα πολύ δύσκολο» ανέφερε για να υπογραμμίσει πως η μεταμόσχευση μυελού των οστών και η αιμοδοσία είναι δύο πράξεις αλληλένδετες.

Ακίνδυνη διαδικασία, μεγαλειώδες αποτέλεσμα

Ερωτηθείσα σχετικά με το μέλλον και την ανταπόκριση του κόσμου η κ. Αποστολίδου δήλωσε αισιόδοξη κυρίως λόγω της «συστράτευσης» και της βοήθειας που λαμβάνουν κυρίως από νεότερους συμπολίτες μας και φοιτητές του ΔΠΘ, ξεχωρίζοντας αυτούς των ΤΕΦΑΑ που παραδοσιακά ενημερώνονται αλλά και ενημερώνουν, ευχόμενη ωστόσο πως «συν τω χρόνω θα έχουμε περισσότερα άτομα ευαισθητοποιημένα».

«Δεν έχει σημασία να θα εγγραφούν ή όχι. Να έρθουν να τους λύσουμε οποιαδήποτε απορία, να τους διώξουμε οποιοδήποτε φόβο έχουν πάνω στο θέμα της λήψης της δωρεάς μυελού των οστών» σημείωσε η ίδια για να καταλήξει λέγοντας πως «είναι μια διαδικασία τελείως ακίνδυνη και καθόλου χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα είναι μεγαλειώδες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.