Γιορτη για οσους αδραξαν τη δευτερη ευκαιρια

Τους τίτλους αποφοίτησης από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Σαπών έλαβαν 16 μαθητές του

Ημερίδα ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας των Σαπών, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της σχολικής χρονιάς για 16 αποφοίτους του πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιουνίου το Σχολείο Δεύτερης Eυκαιρίας Σαπών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στις Σάπες.
Σε αυτή παρουσιάστηκαν τα Σχέδια Δράσης που εκπόνησαν οι μαθητές το σχολικό έτος 2015-2016 και συγκεκριμένα τα εξής : «Φυσικά και Αρωματικά Σαπούνια», «Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα», ενώ πραγματοποιήθηκε και σύντομη παράσταση Θεάτρου Σκιών εμπνευσμένη από τον Γάμο του Καραγκιόζη σε κείμενο και σκηνοθεσία Δήμητρας Μάντζαρη, υποδιευθύντριας του ΣΔΕ.  

Εμπιστοσύνη από την τοπική κοινωνία 

«Το σχολείο Δεύτερης Ευκαιρία Σαπών έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στα 11 χρόνια που λειτουργεί», σημείωσε ο Διευθυντής κ. Μιχάλης Αναγνωστόπουλος, «δίνοντας δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση». Απευθύνεται δε σε όλους τους ενήλικες που έχουν απολυτήριο Δημοτικού αλλά δεν έχουν απολυτήριο γυμνασίου, και λειτουργεί ως εναλλακτικό σχολείο, στηριζόμενο κυρίως στην παρακολούθηση των γραμματισμών, όπως ονομάζονται τα μαθήματα, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένη ύλη αλλά διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο της τάξης και των εκπαιδευομένων, λειτουργώντας σε ομάδες.
 
«Αυτό που έχει αξία και σημασία στην εκπαίδευση, είναι η συμμετοχή των εκπαιδευομένων, η πρωτοβουλία που θα δείξουν. Δεν υπάρχουν διαγωνίσματα και τεστ, δεν εξετάζονται καθημερινά οι εκπαιδευόμενοι για αυτό το σχολείο είναι μια δεύτερη ευκαιρία για γυναίκες και άντρες που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο ώστε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να αποκτήσουν γνώσεις και να συνδεθούν πιο εύκολα με την αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
 

Παρόλο που την τιμητική τους είχαν οι 16 απόφοιτοι, στη γιορτή συμμετείχαν όλοι όσοι φοιτούν ή διδάσκουν στο σχολείο, που έχει γίνει θεσμός στην περιοχή γιατί δίνει ευκαιρία και γνώσεις, στηρίζεται πολύ στην εκμάθηση της γλώσσας και της γραφής, έτσι ώστε πολλά εφόδια που δεν κατάφεραν τα Δημοτικά να δώσουν στους μαθητές τους να τα δώσει το Σχολείο Δεύτερη Ευκαιρίας, μαζί με κίνητρα για την αγορά εργασίας.
 
Παρόλα αυτά ο κ. Αναγνωστόπουλος εξέφρασε ένα μεγάλο παράπονο για το γεγονός ότι κανένας από τους τοπικούς φορείς και αρχές δεν τίμησαν τη γιορτή αυτή. 

Αυξάνονται συνεχώς οι μαθητές 

Αυτοί όμως που τιμούν το σχολείο είναι οι μαθητές που αυξάνονται συνεχώς. Μάλιστα φέτος στην Α΄ τάξη (το σχολείο έχει δύο τάξεις) είχαν πολύ περισσότερους εκπαιδευόμενους από κάθε χρονιά, κάτι που σύμφωνα με τον Διευθυντή δείχνει πως το ενδιαφέρον των μαθητών βαίνει συνεχώς αυξανόμενο.
Αρχικά οι κάτοικοι τόσο των Σαπών όσο και των γύρω οικισμών ήταν διστακτικοί, ιδίως οι γυναίκες, όμως βλέποντας τώρα ότι το σχολείο δεν είναι κάτι το τρομακτικό, το οποίο θα τους δυσκολέψει και δεν θα μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα, έχουν αρχίσει να το αγκαλιάζουν. «Είναι μια ευκαιρία να μάθουν αλλά και να βγουν από το σπίτι, να αποκτήσουν παρέες και να έχουν τις φίλες τους εδώ,  και βλέπω ότι ήρθαν αρκετές γυναίκες φέτος στο σχολείο και ελπίζω ότι του χρόνου θα αρχίσουν να έρχονται με τον ίδιο ρυθμό και ακόμα περισσότερες» υπογράμμισε κλείνοντας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.