Γιορτασε την επετειο της 25ης Μαρτιου η Κομοτηνη

Με μεγάλο ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση

Συμμετείχαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια φοιτητές του ΔΠΘ, ενώ με πένθος παρέλασαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου για τα Τέμπη

Από άκρη σε άκρη γιόρτασε η Ροδόπη την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, με παρελάσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Κομοτηνή, όσο και σε οικισμούς, αναδεικνύοντας την θέση που έχει αυτή η ημέρα στην καρδιά όλων των Ελλήνων.

Στην Κομοτηνή πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, ενώ ανάλογες στιγμές έζησαν οι κάτοικοι των Σαπών, της Ξυλαγανής και του Ιάσμου.

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στην Κομοτηνή

Ο εορτασμός στην Κομοτηνή ξεκίνησε με την επίσημη δοξολογία που έλαβε χώρα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων για την 25η Μαρτίου, παρουσία μελών της μαθητιώσας νεολαίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της περιοχής.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Ηλίας Φωτιάδης, αναπληρωτής Διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Κομοτηνής, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στον ανδριάντα του Εθνεγέρτη Μητροπολίτη Μαρωνείας Κωνστάντιου στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα, στο χώρο του Ηρώου της πόλης, με κατάθεση στεφάνων από τις αρχές του τόπου και συλλόγους.

Με ενθουσιασμό η παρέλαση

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι, υπό άκρως ανοιξιάτικο καιρό, με τους συλλόγους της περιοχής, για να ακολουθήσει η μαθητιώσα νεολαία της πόλης, μαθητές και μαθήτριες δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων.

Ακολούθησαν τα τμήματα του Προσκοπισμού και του Σώματος Ελλήνων Οδηγών, υπό τους ήχους της μπάντας του Δήμου Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην παρέλαση συμμετείχε τμήμα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά το τέλος του πρώτου σκέλους της παρέλασης η μπάντα του Δήμου έδωσε την θέση της στην μπάντα στρατιωτικής μουσικής της ΧΧΙ ΤΘΤ, που έδινε τον ρυθμό στα αγήματα που ακολούθησαν σημαίνοντας την έναρξη του τελευταίου μέρος της παρέλασης.

Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων παρέλασαν στελέχη του στρατού, της σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής καθώς και του τάγματος της Εθνοφυλακής κερδίζοντας το θερμότερο χειροκρότημα των επισήμων, καθώς και των πολιτών.

Μια διπλή γιορτή για τη χώρα μας και τη Ροδόπη

Μετά το πέρας της παρέλασης τα δικά τους μηνύματα για την ημέρα έστειλαν πολιτικοί και θρησκευτικοί εκπρόσωποι της περιοχής.

Για την σημασία της διπλής γιορτής του Ελληνισμού μίλησε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που τόνισε πως σήμερα από το πρωί στους Ιερούς ναούς και τους δρόμους της πόλης μας παίρνουμε μαθήματα ζωής, από το πρόσωπο της Θεοτόκου που λαμβάνει το μήνυμα ότι θα γεννήσει τον αρχηγό της ζωής, και Εκείνος γενόμενος άνθρωπος, γίνεται η οδός και η αλήθεια και η ζωή όλων μας.

Παράλληλα, τόνισε, με την παρέλαση που έλαβε χώρα, ένιωσαν ρίγη συγκινήσεως από το φρόνημα των Ελλήνων, και μάλιστα των νέων παιδιών.

Υπογράμμισε δε, από τα πολλά μηνύματα της γιορτής, την ανάγκη για πιστότητα των έργων και των λόγων των προγόνων μας, που αυτό που είχαν στην καρδιά τους, είχαν στο μυαλό τους και στη γλώσσα τους, και έλεγαν πάντα αλήθεια, κάνοντας το «Ελευθερία ή Θάνατος» όντως μήνυμα ζωής.

Επειδή όμως σήμερα κάποιοι δεν συμβαδίζουν στην πιστότητα των λόγων, και άλλα έχουν στην καρδιά, άλλα στο νου και άλλα στη γλώσσα, χρειάζεται να πάρουμε ξανά αυτό το μήνυμα από τους πατέρες μας.

«Αυτό που έλεγε ο Κολοκοτρώνης, ότι έβαλε ο Θεός την υπογραφή του για την ελευθερία των Ελλήνων, αυτή η υπογραφή μπήκε μια φορά, και δεν την έχει πάρει ποτέ πίσω» σημείωσε, πρέπει να μην το ξεχνάμε και να καταστούμε και εμείς άξιοι απόγονοι τέτοιων ηρώων.

Στην σημασία της εορτής και της αρμονικής συμβίωσης αναφέρθηκε ο τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Τζιχάτ Χαλήλ, που ευχήθηκε πάντα ειρήνη, σημειώνοντας πως με την ευκαιρία της Σαρακοστής και του Πάσχα, παράλληλα με το Ραμαζάνι, αναδεικνύεται η αρμονική συμβίωση στην περιοχή μας.

Συνεχάρη παράλληλα όσους παρέλασαν, τιμώντας την Ελλάδα, την πατρίδα μας.

Μηνύματα και από την πολιτική ηγεσία

«Υπό την σκιά της γαλανόλευκης σήμερα, η νέα γενιά των Ελλήνων συνάντησε τις ιστορικές μνήμες» σημείωσε ο Βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, τιμώντας αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να απελευθερωθεί η χώρα μας.

Ευχήθηκε δε χρόνια πολλά, με δύναμη και επιτυχίες για την πατρίδα μας.

Ο εορτασμός της εθνικής επετείου γίνεται με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, στις αγωνίες και τις ανάγκες της νέας γενιάς, τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου.

«Χρέος μας είναι να αλλάξουμε όλα όσα πληγώνουν, για μια Ελλάδα της αξιοπρέπειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της προκοπής» ανέφερε, που θα είναι η καλύτερη τιμή για όσους έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και η χώρα μας κυρίαρχη. Αυτή, τόνισε, είναι και η δέσμευση της νέας προοδευτικής διακυβέρνησης που σήμερα έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Για την διπλή γιορτή για την πατρίδα μας, την απελευθέρωση της χώρας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μίλησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, που τόνισε πως έχει ένα διπλό μήνυμα.

Αφενός αυτό της ενότητας και αποφασιστικότητας του έθνους μας απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, και αφετέρου το μήνυμα της πίστης πως παρά τις δυσκολίες θα τα καταφέρουμε, και της ελπίδας πως κάτι καλύτερο θα γεννηθεί για την πατρίδα μας αλλά και τον καθένα μας.

Φέρνοντας στο νου μας όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν ηρωικά για την ελευθερία της πατρίδας μας, ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους, με υγεία, δύναμη αισιοδοξία και προκοπή.

Την ανάγκη να αντλήσουμε έμπνευση από τους αγωνιστές του 1821 τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, στην μεγάλη ημέρα για την πατρίδα μας, τονίζοντας πως παρακολούθησαν όλοι την παρέλαση με υπερηφάνεια για τους νέους και τις νέες.

Παράλληλα μίλησε για το δέος απέναντι στους αγωνιστές του 1821 που αγωνίστηκαν και υπερασπίστηκαν ιδέες και αξίες όπως η πίστη η ελευθερία και η ανεξαρτησία. «Οφείλουμε να προστατέψουμε αυτές τις αξίες και αρετές, και είναι ιστορικό μας καθήκον και ευθύνη για τις νέες γενιές» τόνισε.

Δηλώσεις έκανε και ο υποψήφιος βουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Αθανάσιος Ελευθεράκης που θεωρεί πως πρέπει το παράδειγμα των προγόνων μας, που παλέψαν με αυταπάρνηση και αυτοθυσία,  να μας οδηγεί και σήμερα, και αυτή η ιστορική μνήμη πρέπει να παραμείνει ζωντανή.

Με πένθος στο πέτο για τα Τέμπη παρέλασαν οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής

Πένθος στο πέτο, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους νεκρούς των Τεμπών, φορούσαν όλοι οι μαθητές του 3ου Λυκείου Κομοτηνής, κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Κομοτηνή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες φόρεσαν την μαύρη κορδέλα πάνω από το σήμα του λυκείου τους, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τη σημασία να μείνει ζωντανή η μνήμη όσων χάθηκαν άδικα στο δυστύχημα, αλλά και την ανάγκη να μην επαναληφθεί ποτέ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.