Γιατι εκτος πειραματικων σχολειων η Κομοτηνη;

Παρά το γεγονός ότι προτάθηκε το 5ο Γυμνάσιο, δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των σχολείων

Δεν περιλαμβάνεται κανένα σχολείο της Κομοτηνής, παρόλο που είχε κατατεθεί πρόταση για την μετατροπή του 5ου Γυμνασίου Κομοτηνής από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, στη λίστα των νέων Πειραματικών και πρότυπων σχολείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Να θυμίσουμε πως το Υπουργείο απεύθυνε πρόσκληση προς όλα τα σχολεία πριν από μερικούς μήνες, όμως ελλείψει ενδιαφέροντος από κάποιο Σύλλογο Διδασκόντων υφιστάμενης δομής, προτάθηκε τελικά το 5ο Γυμνάσιο, που ξεκίνησε φέτος τη λειτουργία του.

Παρόλα αυτά, ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται δύο δομές της Ξάνθης, (το 13ο Νηπιαγωγείο και το 17ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης) και το 6ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην Κομοτηνή. 

Οι λόγοι για την μη συμπερίληψη δεν έγιναν γνωστοί από το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, που παρόλα αυτά εξέφρασε την ελπίδα πως θα μπορέσει να δημιουργηθεί ανάλογο σχολείο στην περιοχή μας σε δεύτερη φάση, ιδίως όταν έχει την υποστήριξη  και του ΔΠΘ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δύο σχολεία που εντάσσονται στη Ξάνθη θα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους, ενώ το Γυμνάσιο της Αλεξανδρούπολης θα συνδεθεί με το υφιστάμενο πειραματικό Σχολείο.

Ακόμα 50 πειραματικά και πρότυπα σε όλη τη χώρα

Στα 28 Πρότυπα και 34 Πειραματικά που ήδη λειτουργούσαν στη χώρα, προστέθηκαν άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων είναι πλέον 112.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, τα Πειραματικά και Πρότυπα σχολεία επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία, και στις 10 από τις 13 και Πρότυπα.

Με αυτό τον τρόπο θέλουν να δώσουν τη δυνατότητα στους μαθητές (σχεδόν) όλης της χώρας να συμμετέχουν στις εκπαιδευτικές αυτές δομές και στην εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, διδακτικών εργαλείων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού, διδακτικών μεθόδων, τρόπων διοίκησης και λειτουργίας της σχολικής μονάδας.

Όπως αναφέρεται, επιδιώχθηκε κατά το δυνατόν τα ΠΣ ή ΠΕΙΣ να αναπτυχθούν σε όλες τις βαθμίδες ως συνδεδεμένα σχολεία, καθώς και σε πόλεις όπου υπήρχαν Τμήματα Επιστημών και Αγωγής της Εκπαίδευσης, ώστε να συνδεθούν λειτουργικά με αυτά και να υπάρξει η δυνατότητα στενής παρακολούθησής τους.

Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.