Για το σκολιωτικο διαφραγμα υπαρχει λυση

Της Κατερίνας Αλεξάνδρου*

Το ρινικό διάφραγμα χωρίζει τη ρινική κοιλότητα σε αριστερή και δεξιά, διαμορφώνει το σχήμα των ρουθουνιών και παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπνευστική λειτουργία. Όταν εμφανίζει σκολίωση, όταν είναι δηλαδή στραβό παρεμποδίζει την διέλευση του αέρα, γεγονός που καθιστά δυσχερέστερη την αναπνοή.

Μπορεί να γίνει η αιτία μιας σειράς συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τον ασθενή όπως:

✓ ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
✓ πονοκέφαλο
✓ ροχαλητό
✓ διαταραχές ύπνου
✓ συνεχή κόπωση
✓ ξηρό βήχα
✓ πόνο στη μία πλευρά του προσώπου
✓ συχνές αιμορραγίες από τη μύτη
Το σκολιωτικό ρινικό διάφραγμα, επίσης σχετίζεται με:
✓ ξηρότητα στον λαιμό
✓ αίσθημα βάρους στα αυτιά
✓ συχνές παθήσεις στη φωνή
✓ συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως ιγμορίτιδα, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, ρινίτιδα και ωτίτιδα.

Οι νέες μέθοδοι χειρουργικής και ο σύγχρονος εξοπλισμός έχουν καταστήσει τις επεμβάσεις στο ρινικό διάφραγμα απλές και ανώδυνες.

Στο χειρουργείο διορθώνουμε άμεσα όλες τις ρινικές βλάβες και ασυμμετρίες, αφαιρούμε ή/και η μετακινούμε στην προβλεπόμενη θέση το σκολιό διάφραγμα,  καυτηριάζοντας ταυτόχρονα τις κάτω ρινικές κόγχες. Αλλάζοντας  την ανατομία της μύτης στοχεύουμε στην αύξηση της ποσότητας του αέρα που μπορεί να περάσει από την φυσιολογική οδό. Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία και οι ραφές που πραγματοποιούνται είναι εσωτερικές και έτσι μη ορατές.

Εάν βέβαια, στον ίδιο ασθενή συνυπάρχει δυσμορφία του εξωτερικού της μύτης, τότε μπορεί ταυτόχρονα η επέμβαση να συνδυαστεί και με ρινοπλαστική.

Μετά την επέμβαση, δεν απαιτείται η χρήση πωματισμού, ενώ ο ασθενής λαμβάνει μια σειρά οδηγιών, για να φροντίσει μετεγχειρητικά τη μύτη του, όπως η χρήση ειδικών αλοιφών και η διενέργεια πλύσεων για τη γρηγορότερη επούλωση. Τα ράμματα που χρησιμοποιούνται δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, αφού είναι απορροφήσιμα.

Μετεγχειρητικές συμβουλές – Τι πρέπει να προσέξεις μετά την ενδοσκοπική χειρουργική

Η αποκατάσταση είναι άμεση. Για λίγες μόνο μέρες, ο ασθενής συνιστάται να τρώει ελαφριά, να αποφεύγει τη σωματική κόπωση, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, το κάπνισμα και τις έντονες κινήσεις του προσώπου. Επίσης, συνιστάται να κοιμάται για λίγες εβδομάδες σε υπερυψωμένο μαξιλάρι.

Είναι επώδυνη η επέμβαση του διαφράγματος;
Όχι. Ο ασθενής δεν νοιώθει μετεγχειριτικό πόνο, εφόσον φυσικά έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Θα έχω κάποιο πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου;
Όχι, μετά από το χειρουργείο ρινικού διαφράγματος δεν υπάρχει κανένα πρήξιμο.

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική;
Την ίδια μέρα του χειρουργείου, το βράδυ και πολύ σπάνια την επόμενη ημέρα το πρωί.

Τι πρέπει να κάνω μετά το χειρουργείο για ευθειασμό σε στραβό διάφραγμα μύτης;
Το μόνο που πρέπει να κάνει ο ασθενής είναι να ακολουθήσει με συνέπεια ορισμένες απλές οδηγίες, όπως ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό στο εσωτερικό της μύτης και περιποίηση με μαλακτική αλοιφή για 3-4 εβδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, αν τα συμπτώματα κάνουν τη ζωή σας δύσκολη και σας εμποδίζουν να χαρείτε την καθημερινότητά σας, μην χάνετε χρόνο και συμβουλευτείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο, για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας. Για το σκολιωτικό διάφραγμα υπάρχει λύση, γρήγορη, ανώδυνη και αναίμακτη.

*Η Κατερίνα Αλεξάνδρου είναι Χειρούργος ωτορινολαρυγγολόγος ενηλίκων και παίδων. Δείτε περισσότερα στο:www.orlkomotini.gr
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.