Για την ελλειψη φαρμακων μιλησε ο Θανος Πλευρης

Εστίασε το πρόβλημα στην έλλειψη παραγωγής

Για την μεγάλη έλλειψη βασικών φαρμάκων που παρατηρείται στη χώρα μίλησε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων.

«Αυτά τα φάρμακα που λείπουν τώρα, τα παιδιατρικά και τα αντιπυρετικά, δεν συνδέονται με τα φάρμακα των παράλληλων εξαγωγών… Το πρόβλημα σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής», τόνισε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι λύσεις που δίνονται είναι να ζητείται από την φαρμακοβιομηχανία να έχει απόθεμα τριών μηνών και να τηρεί τη δέσμευση αυτή. «Σε μία σειρά από άλλα φάρμακα, που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές, έχουμε προβεί σε απαγορεύσεις από τον Μάρτιο, για να μην λένε κάποιοι ότι καθυστερήσαμε», συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας.

«Τα φάρμακα που λείπουν, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή η φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω», διευκρίνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο. Επίσης, τόνισε πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

«Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία, αλλά δεν έχει σταματήσει, συνεπώς πάντοτε θα υπάρχει η δυνατότητα της επάρκειας και πιστεύουμε ότι ο Ιανουάριος θα έχει μία δυσκολία παραπάνω, αλλά και μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει και η ομαλοποίηση του προβλήματος», ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Πλεύρης.

Τέλος, σχετικά με τα αντιβιοτικά, είπε ότι «Αυτή τη στιγμή συνταγογραφούν περισσότερες αντιβιώσεις απ’ όσες χρειάζονται προκειμένου να “στοκάρουν” για να μην έχουν πρόβλημα μετά. Αυτό είναι επιπλέον πρόβλημα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.