Για την αξια της σωστης διατροφης εμαθαν μαθητες του Δημοτικου Σχολειου Κοσμιου

Ο Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Κώστας Νικολαΐδης ενημέρωσε τα παιδιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Τον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο κ. Κώστα Νικολαΐδη φιλοξένησε το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου, ο οποίος μίλησε στους μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (World Food Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου. Αυτή η ημέρα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει και να αναδείξει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, την πείνα και την παγκόσμια ασφάλεια των τροφίμων. Είναι μια ημέρα για να συζητηθούν και να αναζητηθούν λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα όπως η ανεπάρκεια τροφίμων, η ανισότητα στην πρόσβαση σε διατροφικά αξιόπιστα τρόφιμα, η ανάγκη για βιώσιμη γεωργία και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Ξεκίνησε το 1981 και είναι μια πρωτοβουλία του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Γεωργία και τη Διατροφή (FAO), με σκοπό να ενισχύσει την επίγνωση σχετικά με τα ζητήματα της διατροφής και να προωθήσει δράσεις για την εξάλειψη της πείνας και της ανεπάρκειας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, συνέδρια, δράσεις ευαισθητοποίησης και προγράμματα εκπαίδευσης που αναδεικνύουν τη σημασία της υγιεινής διατροφής, της βιώσιμης γεωργίας και της ανάγκης για δίκαιη κατανομή των τροφίμων παγκοσμίως. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την προώθηση δράσεων που θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων διατροφής και πείνας στον κόσμο.

«Να απολαμβάνετε το φαγητό ως έναν τρόπο να φροντίζετε τον εαυτό σας»

Κατά την παρουσίασή του ο κ. Νικολαΐδης με απλά και κατανοητά λόγια επεσήμανε στους μαθητές την αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην ανάπτυξη του οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. «Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε το σώμα μας με υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις για τον λόγο που η διατροφή είναι τόσο σημαντική, ειδικά για εσάς, τα μικρά παιδιά» είπε ο διατροφολόγος για να παραθέσει τρεις λόγους:

«Πρώτον, η διατροφή μας επηρεάζει την υγεία μας. Τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, και δημητριακά, ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προστατεύουμε το σώμα μας από ασθένειες. Είναι σαν να φοράμε τη θωράκισή μας ενάντια σε οποιονδήποτε εχθρό.

Δεύτερον, η διατροφή επηρεάζει την ανάπτυξή μας. Τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουμε από τα τρόφιμα μας μας βοηθούν να μεγαλώσουμε, να γίνουμε ισχυρότεροι και να έχουμε ενέργεια για να παίξουμε και να μάθουμε. Έτσι, μπορούμε να γίνουμε οι καλύτεροι εαυτοί μας.

Τρίτον, η διατροφή μας επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Φαγητά που περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια, μας βοηθούν να σκεφτόμαστε καλύτερα, να μάθουμε πιο εύκολα, και να γίνουμε έξυπνοι».

Κλείνοντας ο κ. Νικολαΐδης ενθάρρυνε τους μαθητές να φροντίζουν το σώμα τους με υγιεινά τρόφιμα. «Προσπαθήστε να τρώτε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, πίνετε γάλα για να ενισχύσετε τα οστά σας, και να απολαμβάνετε το φαγητό ως έναν τρόπο να φροντίζετε τον εαυτό σας. Σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση θα μπορέσετε να αναπτύξετε το μεγαλύτερο δυνατό δυναμικό σας και να γίνετε υγιείς και ικανοί για ό,τι θέλετε να κάνετε στη ζωή σας» είπε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά τους, μαθητές, εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου, με τη διευθύντρια Ανδρονίκη Παντελίδου ευχαρίστησαν θερμά τον κ. Νικολαΐδη για τις πολύτιμες συμβουλές του.

Η  Φρουτοσαλάτα του Κοσμίου

Η γιορτή για την Ημέρα της Διατροφής συνεχίστηκε με μία υπέροχη φρουτοσαλάτα!

Το Δημοτικό Σχολείο Κοσμίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Κοσμίου πρόσφεραν μία βιωματική εμπειρία στους μαθητές. Οι μητέρες των μαθητών έφτιαξαν μία υπέροχη φρουτοσαλάτα στο χώρο του σχολείου, την οποία γεύτηκαν κατόπιν οι μαθητές. Η εμπειρία ήταν ξεχωριστή για τα παιδιά με τους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια να ευχαριστούν θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αγαστή συνεργασία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.