Για τη θεραπευτικη ιππασια ενημερωθηκαν εκπαιδευτικοι του 1ου Ειδικου Δημοτικου Σχολειου Κομοτηνης

Εξετάζουν την εφαρμογή ανάλογου προγράμματος στο σχολείο τους

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Σεπτεμβρίου 2021 ομάδα εκπαιδευτικών του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής και συγκεκριμένα οι: Βαϊτσούδη Βιργινία Λογοθεραπεύτρια, Κούτρα Χριστίνα Φυσικοθεραπεύτρια, Αϊσέ Ομέρ Αχμέτ Ειδική Παιδαγωγός, Μουρελάτου Σταμούλα  Εργοθεραπεύτρια και Πεϊχαμπέρη Μαριάνα Ειδική Παιδαγωγός, ολοκλήρωσαν το διήμερο εισαγωγικό σεμινάριο Θεραπευτικής Ιππασίας – Σχολικό πρόγραμμα του ΚΕ.Θ.Ι.Σ (Κέντρο θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών) με ομιλήτριες τις εξειδικευμένες εκπαιδεύτριες θεραπευτικής ιππασίας: Νίκη Βογιατζή,  Χρυσάνθη Καρρά και Μαρία Λίγκα.

Το θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΕΕΕΚ Σερρών και ακολούθησε ξενάγηση από τον Διευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνο Λάσκαρη και την υποδιευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού κ. Νίκη Βογιατζή στους χώρους των σχολείων τα οποία συστεγάζονται.

Ακολούθησε το πρακτικό μέρος στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΙΣ και η πρώτη επαφή με τα άλογα που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας.  Ιππισμός, ιπποκομία, θεραπευτικές προσεγγίσεις, πλούσιο υλικό, βιντεοπαρουσιάσεις και εργαστήρια ήταν μερικές από τις θεματικές που οι συμμετέχοντες κατάφεραν να προσεγγίσουν.

«Εμφανή και άμεσα τα αποτελέσματα των θεραπειών»

Όπως μετέφεραν οι συμμετέχουσες εκπαιδευτικοί του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, «η εμπειρία αυτή μας απέδειξε εμπράκτως τη σπουδαιότητα της θεραπευτικής ιππασίας στα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού ή με άλλες νευρολογικές, αναπτυξιακές, κινητικές ή μαθησιακές δυσκολίες. Επίσης, μας έπεισε για την ανάγκη χρήσης ανάλογων προγραμμάτων στο σχολικό περιβάλλον σε συστηματική βάση καθώς τα αποτελέσματα των θεραπειών είναι εμφανή και άμεσα και αφορούν μια ποικιλία στόχων όπως οι κοινωνικές δεξιότητες, η επικοινωνία,  η κινητική και γνωστική ανάπτυξη και αναρίθμητους άλλους».

Οι ίδιες παρέλειψαν να ευχαριστήσουν θερμά «το ΚΕ.Θ.Ι.Σ για το άψογα οργανωμένο σεμινάριο και τις κυρίες Βογιατζή, Καρρά και Λίγκα που μοιράστηκαν μαζί μας τη γνώση τόσων ετών με  μεταδοτικότητα, σαφήνεια και αμέριστο ενθουσιασμό κι αγάπη για τη δουλειά τους. Τον κ. Λάσκαρη για την θερμή υποδοχή και ξενάγηση στους χώρους του ΕΕΕΕΚ Σερρών. Την κοινότητα του χωριού Νέος Σκοπός που μας παραχώρησε τον ξενώνα και μας φιλοξένησε τις ημέρες διεξαγωγής του σεμιναρίου. Την εταιρεία “Γατίδη” για την προσφορά των υπέροχων γευμάτων μας».

Μάλιστα κλείνοντας δεσμεύτηκαν «να προσπαθήσουμε για την εφαρμογή ενός ανάλογου προγράμματος και στο δικό μας σχολείο συμπεριλαμβάνοντας το στο ωρολόγιο σχολικό μας πρόγραμμα μέσα από δραστηριότητες, προγράμματα και επισκέψεις και τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών δίνοντας σε όλους την ευκαιρία για καινούργιες εμπειρίες».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.