Για τα δικαιωματα τους ως Ευρωπαιοι πολιτες ενημερωσε μαθητες ο Κοσμητορας της Νομικης Κομοτηνης Μιχαλης Χρυσομαλλης

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Κομοτηνής και του Διαπολιτισμικού ΓΕΛ Σαπών στο πρόγραμμα Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι για το σχολικό έτος 2022-23 το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο Κομοτηνής και το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Σαπών, με ομάδες μαθητών να πραγματοποιούν μια σειρά από δράσεις τόσο ξεχωριστά, όσο και από κοινού.

Μία από αυτές ήταν η εκδήλωση με ομιλητή τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής Κομοτηνής κ. Μιχάλη Χρυσομάλλη, με θέμα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, που έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 8 Μαρτίου στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα τόσο τα δικαιώματα τους, αλλά και τις πραγματικές δυνατότητες που έχει η ΕΕ.

Άλλωστε βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ είναι άρρηκτα δεμένο με το στόχο του ΕΚ για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των πολιτών στις Ευρωπαϊκές Εκλογές. 

Συνεχίζει το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο στο πρόγραμμα

Το Μειονοτικό Γυμνάσιο Λύκειο συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα, τόνισε η υποδιευθύντρια κ. Ελένη Χατζή, έχοντας υλοποιήσει τις δράσεις που απαιτούνταν με μεγάλη επιτυχία, και συνεχίζουν φέτος στο πρόγραμμα, ανοίγοντας τη συνεργασία και σε άλλα σχολεία, όπως το Διαπολιτισμικό ΓΕΛ Σαπών.

Το Πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» σημείωσε, ξεκίνησε το 2016 ως πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και των τριών τάξεων του λυκείου.

Έτσι οι μαθητές τους γνωρίζουν τις αξίες της ΕΕ, τις αρχές της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αποφυγής κάθε ξενοφοβίας, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και ομοφοβίας.

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, στα δικαιώματα της οποίας δίνει έμφαση το πρόγραμμα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή την ομιλία, αφού ήρθαν σε επαφή με τον κ. Χρυσομάλλη.

Σημαντικός ο ενθουσιασμός των μαθητών για τη συμμετοχή

Το Διαπολιτισμικό Λύκειο Σαπών συμμετέχει για πρώτη χρονιά στο πρόγραμμα, σημείωσε η καθηγήτρια κ. Νίκη Λιβεριάδου, επισημαίνοντας πως επειδή οι μαθητές τους ανήκουν σε ιδιαίτερες πολυπολιτισμικές ομάδες, είναι καλό να τονίσουν εκτός από την ελληνική και την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα.

Το σχολείο τους θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος, μία από τις οποίες είναι και αυτή με τον κ. Χρυσομάλλη. Σημείωσε δε πως η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα από την πρώτη χρονιά, και παρόλο που είναι σχετικά μικρή χώρα, έχει μεγάλο ποσοστό σχολείων που συμμετέχουν, φτάνοντας τα 100 φέτος.

Οι μαθητές του σχολείου αγκάλιασαν αυτό το πρόγραμμα, και συμμετέχουν με ενθουσιασμό, μιας και, όπως ανέφερε η κ. Λιβεριάδου, προβληματίζονται και αυτά επάνω σε ευρωπαϊκά θέματα, ως πολίτες της Ευρώπης.

Άλλωστε ένας από τους στόχους του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιηθούν οι νέοι σε όλη την Ευρώπη, να προσέρχονται στις εκλογές και να ψηφίζουν, γιατί το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι ένα όργανο που τους εκπροσωπεί και μέσα από αυτό μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ελπίδα τους είναι πως θα μπορέσουν με τις δράσεις τους να πιστοποιηθούν, και να έχουν δικαίωμα να συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά.

Η κ. Λιβεριάδου μετέφερε και τον χαιρετισμό του Διευθυντή του Σχολείου κ. Μιχάλη Βασιλειάδη, που ενθάρρυνε την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Σημαντική η συμμετοχή μαθητών σε καινοτόμες δράσεις

Παρών στην εκδήλωση ήταν και η Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαίρη Κοσμίδου, χαιρετίζοντας τη συμμετοχή των σχολείων σε καινοτόμες δράσεις, μέσα από τις οποίες, τόνισε, φέρνουν το διαφορετικό, σε μια διαδικασία που πρέπει να είναι διαρκής και να ανανεώνεται, να εμπλουτίζεται και να ανοίγει δρόμους.

Για αυτό και συνεχάρη τα δύο σχολεία, αλλά και όποια άλλα σχολεία συμμετέχουν σε αντίστοιχες καινοτόμες δράσεις. Η κ. Κοσμίδου στάθηκε και στην ανάγκη αυτές οι δράσεις να επικοινωνούνται στην ευρύτερη κοινωνία, ώστε να λαμβάνει γνώση τι γίνεται στα σχολεία μας σήμερα.

Θετικό το ενδιαφέρον για την ενημέρωση για τα ευρωπαϊκά θέματα

Η ενημέρωση της Τετάρτης αποτελεί συνέχεια ενημέρωσης που έκανε ο κ. Χρυσομάλλη σε μια εκδήλωση στον Έβρο για σχολεία της περιοχής, όπου βρέθηκαν οι συντονίστριες του προγράμματος για τα δύο σχολεία της Ροδόπης, με θεματική τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Όπως τόνισε ο ίδιος, του ζήτησαν να το επαναλάβουν για τους μαθητές τους, και προσφέρθηκε με χαρά να προχωρήσει σε αυτή.

Ο κ. Χρυσομάλλης ξεκίνησε την ομιλία του θέλοντας να ξεκαθαρίσει παρανοήσεις για το τι είναι η ΕΕ, πώς λειτουργεί και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε στα δικαιώματα που αντλούν οι πολίτες από το δίκαιο της Ένωσης.

Έτσι μίλησε για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, την ιθαγένεια, τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων, λύνοντας ταυτόχρονα και απορίες που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

«Είναι πολύ θετικό που νέα παιδιά μαθαίνουν για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, γιατί πολλές φορές υπάρχουν δικαιώματα που δεν ξέρουν», σημείωσε, ενώ μια μεγάλη παρανόηση υπάρχει στους πολίτες για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΕ.

«Έχουμε την εντύπωση πως η ΕΕ μπορεί να κάνει τα πάντα, ενώ δεν είναι σωστό, γιατί έχει όσες αρμοδιότητες της απονέμουν τα κράτη μέλη, ενώ αποτελεί δομικό της στοιχείο ότι πρέπει να συγκεράσουμε 27 διαφορετικά εθνικά συμφέροντα σε ένα κοινό, μια επώδυνη διαδικασία που πολλές φορές οδηγεί σε χρονοβόρες λήψεις αποφάσεων» σημείωσε, κάτι που όμως αποτελεί νομοτέλεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.