Για πρωτη φορα στη Ροδοπη λειτουργει Συμβουλευτικο Κεντρο Νεων

Μια σημαντική δομή, που αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος σύνδεσμος ανάμεσα στο σχολείο, την οικογένεια και την ευρύτερη σχολική κοινότητα με απώτερο στόχο τη δημιουργία θετικού κλίματος και συνεργασίας στο χώρο του σχολείου, άρχισε για πρώτη φορά φέτος να λειτουργεί στη Ροδόπη, υπαγόμενη στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων, έναν φορέα του Υπουργείου Παιδείας, που σε πρώτη φάση το 1999 ιδρύθηκε και λειτούργησε σε έξι Διευθύνεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σταδιακά οι συγκεκριμένες δομές επεκτάθηκαν σε περισσότερους νομούς της χώρας και πλέον φέτος έφτασε κι η σειρά της Ροδόπης να αποκτήσει Συμβουλευτικό Σταθμό.

Ειδικότερος σκοπός της ίδρυσης του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων είναι να συμβάλει στην αντιμετώπιση ανησυχητικών φαινομένων και προβλημάτων, με τα οποία καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι και καλούνται να τα διαχειριστούν, τόσο οι καθηγητές και οι γονείς, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας. Σε αυτά τα φαινόμενα, εκτός από την κρίση της εφηβείας, εντοπίζονται επίσης οι μαθησιακές δυσκολίες ορισμένων μαθητών, η υπερκινητικότητα, η σχολική φοβία, η αδιαφορία, η κοινωνική απομόνωση, η έλλειψη πειθαρχίας και ορίων και οι επιπτώσεις της θυμάτοποίησης σε περιβάλλον ενδοοικογενειακής βίας. Γενικότερα, όμως, το άτομο σήμερα καλείται να ανταπεξέλθει σε νέα δεδομένα, με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα όπως οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών για εύρεση εργασίας, η φτώχεια, η διάλυση του κοινωνικού ιστού και η υποβάθμιση της οικογένειας, χωρίς τη στήριξη σταθερών πηγών συναισθηματικής ασφάλειας και με κύριο χαρακτηριστικό τη γενικευμένη κρίση αξιών. Έτσι οδηγείται σε ψυχοκοινωνικές διαταραχές, εξαρτήσεις, επιθετικότητα και κατάθλιψη. Η κρίση αυτή αντανακλάται και στο χώρο της εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα πολλοί μαθητές να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολικής ζωής και να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Καινούργια φαινόμενα, όπως η ενδοσχολική βία, η σύσταση συμμοριών και ο ρατσισμός, αρχίζουν να εμφανίζονται στο ελληνικό σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί, μάλιστα, έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα το πιο διαφοροποιημένο μαθητικό δυναμικό, που προέρχεται από διαφορετικά οικονομικά, εθνοτικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η δομή του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων κρίνεται εξαιρετικά χρήσιμη και απαραίτητη στα πολυπολιτισμικά σχολεία της Ροδόπης.

Ζωή Γκιούλη «Μαύρα πρόβατα δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο μαύρα κοπάδια»

Πρωταρχικός στόχος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων είναι η αναγνώριση των δυσκολιών και των προβλημάτων και η αντιμετώπισή τους στο πλαίσιο στο οποίο αναδύονται, δηλαδή μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό και σχολικό περιβάλλον. Οι δράσεις του εστιάζουν κυρίως στην αλλαγή της προβληματικής κατάστασης και όχι στη διάγνωση ατόμων με προβλήματα. «Δεν μιλάμε για παιδιά με προβλήματα, αλλά για προβλήματα που έχουμε με τα παιδιά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της δομής στη Ροδόπη, κ. Ζωή Γκιούλη. «Μαύρα πρόβατα δεν υπάρχουν», ξεκαθάρισε, «υπάρχουν μόνο μαύρα κοπάδια». Παράλληλα, λοιπόν, με τη διευκόλυνση των μαθητών που αντιμετωπίζουν προσωπικές, κοινωνικές ή οικογενειακές δυσκολίες, οι δράσεις του Συμβουλευτικού Σταθμού στοχεύουν στη διευκόλυνση και εμψύχωση γονέων και εκπαιδευτικών στις σχέσεις τους με τα παιδιά, που πολλές φορές οδηγούνται σε αδιέξοδο. «Η συνδρομή των εκπαιδευτικών κρίνεται απαραίτητη, επειδή, μαζί με τους γονείς, είναι οι «σημαντικοί άλλοι» στη ζωή του παιδιού», τόνισε η κ. Γκιούλη.

Η διαδικασία της παρέμβασης για την αντιμετώπιση προβλημάτων

Η αρχική πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες δομές ήταν να στελεχώνονται με ένα γιατρό, δύο παιδοψυχολόγους, έναν κοινωνικό λειτουργό και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό, που συντονίζει τις δραστηριότητες των μελών του Σταθμού. Στο νομό μας, όμως, κατά την πρώτη σχολική περίοδο που λειτουργεί ο Σταθμός, στελεχώνεται μόνο από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό, την κ. Γκιούλη, και παράλληλα συνεργάζεται με την υποστηρικτική δομή Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας», καλύπτοντας την έλλειψη του εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού. Η διαδικασία της παρέμβασής τους προϋποθέτει την ενημέρωσή τους από τη διεύθυνση ή τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, όπου εντοπίζονται μαθητές με κάποιο πρόβλημα σε ατομικό ή οικογενειακό επίπεδο. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η επικοινωνία με τους γονείς των μαθητών και η ενημέρωσή τους περί του θέματος. Εάν οι γονείς είναι συνεργάσιμοι και αναγνωρίζουν το πρόβλημα, έρχονται σε επαφή με τον υπεύθυνο του Συμβουλευτικού Σταθμού, που με τη σειρά του αποκτά γνώση του είδους και του εύρους του προβλήματος και παραπέμπει αναλόγως το περιστατικό στο δημόσιο φορέα ψυχικής υγείας, δηλαδή το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας». Αφού προηγηθεί από τη διεύθυνση του σχολείου η υποβολή αιτήματος, σχετικού με την αντιμετώπιση δυσκολιών, που έχουν μαθητές ή κάποιο τμήμα του σχολείου, ο υπεύθυνος, σε συνεργασία με τον ψυχολόγο, επισκέπτεται το σχολείο και συζητούν με τους εκπαιδευτικούς, που διδάσκουν στο τμήμα στο οποίο παρουσιάζεται το πρόβλημα. Αναζητούνται από κοινού πιθανές λύσεις και προτείνονται παρεμβάσεις βιωματικού χαρακτήρα. Η παρέμβαση στην τάξη γίνεται παρουσία του εκπαιδευτικού και του υπευθύνου και διαρκεί από 2 έως 4 ώρες. Σκοπός της παρέμβασης είναι να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί, οι συμμαθητές και οι αναφερόμενοι μαθητές τους λόγους για τους οποίους οδηγούνται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές και συγχρόνως τους τρόπους με τους οποίους οι συμπεριφορές αυτές αποδυναμώνονται.

Ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς και σωματεία

Πέραν του Κέντρου Πρόληψης «Ορφέας», ο Συμβουλευτικός Σταθμός της Ροδόπης έχει αναπτύξει επίσης συνεργασίες με το ΚΕΔΔΥ, τον Ερυθρό Σταυρό, την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και τη Φιλόπτωχο. Η εμπλοκή των παραπάνω φορέων, καίτοι «ξένοι» προς το αντικείμενο παρέμβασης του Σταθμού, κρίνεται επιβεβλημένη εξαιτίας του γεγονότος ότι εμφανίζονται πολλές περιπτώσεις μαθητών με οξυμένα οικονομικά προβλήματα, που αγγίζουν τα όρια της επιβίωσης.

Ξεκίνησε από το Δεκέμβριο η υλοποίηση προγράμματος για την ενδοσχολική βία

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων έχει ξεκινήσει την υλοποίηση ενός προγράμματος με θέμα ενδοσχολική βία, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Κομοτηνής. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους μαθητές της Α’ τάξης και γίνονται δίωρες βιωματικές παρεμβάσεις, σε κάθε τμήμα χωριστά, από την ψυχολόγο του Κέντρου «Ορφέας», κ. Μαρία Γούλα.

Απαραίτητη η συμμετοχή και η συνδρομή όλων

Κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της δράσης της νέας αυτής δομής, που απέκτησε ο νομός μας, κρίνεται η συνδρομή και η στήριξη, που θα παράσχουν στους υπεύθυνους τα μέλη της σχολικής κοινότητας. Η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων είναι το 25310 28319, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επισκέπτονται την ιστοσελίδα [email protected].

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.