Για εκτη ημερα καιγεται το δασος της Δαδιας

Στο Νότιο και Νοτιοδυτικό μέτωπό επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής

Για έκτη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος της Δαδιάς.

Σύμφωνα με τις δασικές υπηρεσίες με το πρώτο φως της ημέρας τα μηχανήματα έργου συνεχίζουν την περαιτέρω διάνοιξη της αντιπυρικής ζώνης η οποία θα δώσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης τη δυνατότητα ανάπτυξής τους στην περιοχή ώστε να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά κινείται νοτιοδυτικά προς το τμήμα του Εθνικού Πάρκου στο οποίο βρίσκονται οι φωλιές των αρπακτικών, ενώ οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές με την συμμετοχή περισσοτέρων των 320 πυροσβεστών που επιχειρούν.

Στην μάχη συνδράμουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.

Όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, εκτός από τις επίγειες και εναέριες επιχειρήσεις, ταυτόχρονα γίνεται διάνοιξη επιπλέον αντιπυρικών ζωνών με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου για να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα εντός του δάσους.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν εκ νέου και τα εναέρια μέσα ενώ αυτή τη στιγμή στο σημείο επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στο σημείο συνεχίζει να βρίσκεται και ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, υπό τον οποίο νωρίτερα σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε εκ νέου σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ.Δημήτρη Πέτροβιτς στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.η μεγάλη μάχη δίνεται στη ζώνη Α1, δηλαδή στο στενό πυρήνα προστασίας του δάσους, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι έχουν καεί περίπου 15.000 στρέμματα δάσους.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς, υπάρχουν στο δάσος αντιπυρικές ζώνες, αλλά θα έπρεπε να έχουν γίνει πολύ περισσότερες, πολλά χρόνια πριν. «Επικρατούσε η άποψη ότι επειδή είναι παρθένο και αυστηρά προστατευόμενο, κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ενοχλεί τους διαβιούντες σπάνιους πληθυσμούς των αρπακτικών. Υπήρχαν αντικρουόμενες λογικές. Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται, βλέπουμε δηλαδή ότι πλέον πρέπει να συνυπάρχουν όλα αυτά. Να υπάρχουν και πολύ περισσότερες ζώνες πυρασφάλειας, πολύ περισσότερα σημεία υδροληψίας, περισσότερα φυλάκια και να συντηρούνται όλα αυτά. Όχι “δεν πειράζω επειδή είναι προστατευόμενη περιοχή”. Προστατεύω. Η λογική και επιστημονική παρέμβαση είναι για την προστασία. Όταν ξεσπάσει μια τέτοια καταστροφική πυρκαγιά, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν έχεις κάνει όλα όσα έπρεπε», εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Επιπλέον, ο κ. Πέτροβιτς είπε ότι φέτος τα δασαρχεία του Έβρου είχαν χρηματοδότηση και έγιναν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις, αλλά όπως τόνισε, «πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δαδιά

Υπενθυμίζουμε πως χθες Δευτέρα 25 Ιουλίου μ ε απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και οι κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου κηρύχτηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21/07/2022 στις παραπάνω περιοχές.

Η συγκεκριμένη κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 23 Ιανουαρίου 2023. Μετά το πέρας της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, η άρση της παραπάνω απόφασης με την οποία κηρύσσονται αυτές οι περιοχές σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.