Για «δραστηριοτητες αναγνωστικων εμψυχωσεων παιδιων προσχολικης ηλικιας»

Ενημερώθηκαν περισσότεροι από 50 παιδαγωγοί παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων του Δήμου Κομοτηνής

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης του Δήμου Κομοτηνής διοργάνωσε την Τετάρτη 26 Απριλίου στο Ξενοδοχείο «Anatolia» σεμινάριο με θέμα «Δραστηριότητες αναγνωστικών εμψυχώσεων παιδιών προσχολικής ηλικίας» για τους Παιδαγωγούς των Παιδικών Σταθμών. Ομιλήτρια ήταν η κ. Ζωή Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πάνω από 50 εκπαιδευτικοί Παιδικών Σταθμών αλλά και Νηπιαγωγείων του Δήμου. 

Ζωή Γαβριηλίδου «Επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς για να καθοδηγήσουν τα παιδιά να θέλουν να διαβάσουν με δική τους πρωτοβουλία» 

Για την αρχή μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ως εθελοντική και έγινε συστηματική έκανε λόγο η Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, τονίζοντας τα οφέλη της φιλαναγνωσίας σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, καθώς και τις εκπαιδευτικές δράσεις που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της.
 

«Εδώ και 6 χρόνια έχουμε ξεκινήσει στο εργαστήριο Γλωσσολογίας μια προσπάθεια με την ομάδα Δημιουργικής Γραφής και Αναγνωστικών Εμψυχώσεων. Τότε σε εθελοντική βάση πηγαίναμε σε σχολεία όλων των ηλικιών και κάναμε διάφορες παρεμβάσεις. Στη συνέχεια αυτό το εθελοντικό ξεκίνημα έγινε πιο συστηματικό αφού στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης έχουμε εντάξει ειδικό σεμινάριο που αφορά Αναγνωστικές Εμψυχώσεις και Δημιουργική Γραφή. Έτσι, στέλνουμε μαθητές του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη όπου πραγματοποιούν παρεμβάσεις που καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, δηλαδή δίνουν όρεξη στα παιδιά για διάβασμα κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο, καθώς σαν χώρα δεν έχουμε καλές επιδόσεις στην ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων» παρατήρησε χαρακτηριστικά η κ. Γαβριηλίδου για να εξηγήσει πως «επειδή έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια πολλές φορές με καλούν σχολικοί σύμβουλοι για να επιμορφώνουμε τους εκπαιδευτικούς ώστε να καθοδηγήσουν τα παιδιά να θέλουν να διαβάσουν με δική τους πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το συγκεκριμένο σεμινάριο. Επίσης, πρέπει να τονίσω ότι ο Δήμος Κομοτηνής κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στους Παιδικούς Σταθμούς και ειδικότερα ο Γιάννης ο Γκαράνης, που έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τον συντονισμό των Παιδικών Σταθμών, φροντίζει πάντα ώστε οι εκπαιδευτικοί να έχουν τις κατάλληλες επιμορφώσεις και άρα τα εφόδια για να μπορούν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους». 

Ιωάννης Γκαράνης «Παιδιά πλήρως εξοπλισμένα με γνώσεις» 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης ευχαρίστησε θερμά την κ. Γαβριηλίδου για τη συμβολή της στην εκδήλωση και τόνισε την σπουδαιότητα της επιμόρφωσης των Παιδαγωγών μέσα από τέτοιες δράσεις.
 
«Από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης έχουμε δώσει την υπόσχεση να εκπαιδεύουμε τους Παιδαγωγούς μας και να παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες στους Σταθμούς, ώστε τα παιδιά που βγαίνουν από αυτούς να είναι πλήρως εξοπλισμένα με γνώσεις. Έτσι, τηρούμε αυτήν την υπόσχεση με μια σειρά σεμιναρίων που έχουμε διοργανώσει από την αρχή της χρονιάς. Η σημερινή είναι μια ακόμα τέτοια εκδήλωση» υπογράμμισε ο κ. Γκαράνης.
 
Τέλος, ο ίδιος επεσήμανε την επιθυμία του να συνεχιστούν τα σεμινάρια αυτά, τα οποία έχουν ως στόχο την αγάπη και την εξοικείωση των παιδιών με τα λογοτεχνικά βιβλία μέσα από τις προσπάθειες και το μεράκι των εκπαιδευτικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.