Για αρμενικη κοινοτητα της πολης μας εμαθαν εκπαιδευομενοι του ΣΔΕ Κομοτηνης

Ξεναγήθηκαν στην εκκλησία και γνώρισαν πτυχές του αρμένικου πολιτισμού

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης, Τοπική Ιστορία, μια ομάδα εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών του ΣΔΕ Κομοτηνής επισκέφτηκε τον Αρμενικό Ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή. Εκεί τους υποδέχτηκε εγκάρδια ο αναπληρωτής του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Ύπατος Αρχιμανδρίτης Οβανες Σαγντετζιάν, ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία του ιερού ναού και τη σημασία του για την αρμενική κοινότητα της πόλης. Αναφέρθηκε στις ομοιότητες και διαφορές της Αρμενικής Εκκλησίας σε σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία, όσον αφορά την αρχιτεκτονική, την εικονογραφία, το τελετουργικό και τα άμφια. Τόνισε τη σημασία της πόλης της Κομοτηνής ως πόλης της πολυπολιτισμικότητας και του συναπαντήματος θρησκειών και απάντησε σε απαντήσεις εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών.

Ακολούθησε ξενάγηση στον αύλειο χώρο του ναού, όπου οι εκπαιδευόμενοι θαύμασαν το μοναδικό Σταυρόλιθο, ο οποίος, όπως εξήγησε ο Ύπατος Αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, αποτελεί συνδυασμό στοιχείων του αρμενικού και του ελληνικού πολιτισμού, αντιπροσωπεύοντας την Ελληνο-αρμενική φιλία.

Στη συνέχεια, οι εκπαιδευόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους της Αρμενικής Λέσχης Κομοτηνής από μέλη της λέσχης, όπου είδαν παλιές φωτογραφίες της κοινότητας, στολές και κειμήλια ενώ η κ. Ντιάνα Μιχαηλίδου παρουσίασε την ιστορία της αρμενικής κοινότητας στην Κομοτηνή και τη δράση της και, τέλος παρατέθηκε μια μικρή δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευομένων του ΣΔΕ, συνοδεία αρμενικής μουσικής και χορού, υπό την επιμέλεια της κ. Ρουζάνας Ζοχραμπιάν. Το ΣΔΕ Κομοτηνής ευχαριστεί από καρδιάς τόσο τον αναπληρωτή του Μητροπολίτη των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Ύπατο Αρχιμανδρίτη, Οβανές Σαγντετζιάν, όσο και όλα τα μέλη της αρμενικής κοινότητας για τη θερμή φιλοξενία τους και την υπέροχη ξενάγηση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.