ΓΕΩΤΕΕ Θρακης: «Η προληψη των πυρκαγιων στα δαση δεν θα πρεπει να αντιμετωπιζεται ως κοστος αλλα ως επενδυση»

Κριτική και προτάσεις από τον επιστημονικό φορέα για την γενικότερη πολιτική διαχείρισης των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Την ευκαιρία να καταθέσει τις προτάσεις του για την γενικότερη πολιτική διαχείρισης των δασών και την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών είχε το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Ανάμεσα στα άλλα που περιλαμβάνονταν στο σχετικό υπόμνημα του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, τονίζονταν μεταξύ άλλων πως οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Επίσης οι προεκτάσεις αφορούν και την υγεία των πολιτών (σωματική αλλά και ψυχική), ενώ έχουν άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή και οργάνωση. Θα πρέπει λοιπόν σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τον πληθυσμό σε όλες αυτές τις παραμέτρους. Κυρίως όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αναδιοργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

«Το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης»

Επίσης θα πρέπει, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, να αυξηθεί η οικονομική σημασία του δάσους και των παραγωγικών δραστηριοτήτων οι οποίες λαμβάνουν χώρα μέσα σε αυτό. Η παραγωγή ξυλείας, ενέργειας, εδώδιμων φρούτων, ρετσινιού καθώς και οι υπηρεσίες αναψυχής και εκπαίδευσης μέσα στο δάσος αποτελούν την καλύτερη ασπίδα πυροπροστασίας.

«Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει» τονίζει στη συνέχεια το παράρτημα Θράκης του επιστημονικού φορέα προσθέτοντας: «Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε πόρους και ανθρώπινες ζωές. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης. Άρα, η πρόληψη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση».

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης υπογραμμίζει πως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων εντελώς λανθασμένη η απόφαση απεμπλοκής της Δασικής Υπηρεσίας από την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Όπως εξηγεί, η υπηρεσία που έχει τη μεγαλύτερη και καλύτερη γνώση του αντικειμένου, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, οφείλει να έχει άμεση και καθοριστική εμπλοκή στην αντιμετώπισή τους. Άλλωστε και η επιτροπή Γκόλντμαγιερ στο πόρισμα της αναιρεί την λογική της αεροπυρόσβεσης και αναδεικνύει το ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας στις Δασικές πυρκαγιές, τόσο στην καταστολή (με τη δημιουργία Δασικού σώματος στελεχωμένου από προσωπικό που θα εκπαιδευτεί κατάλληλα καθώς και δασοκομάντος οι οποίοι θα δρουν στοχευμένα), όσο και στην πρόληψη, σε 5 επίπεδα: Υποδομές, Διαχείριση Δασών, Καθαρισμός, Πληροφόρηση και Εκπαίδευση Πολιτών και Εθελοντών, Σύνταξη και Εφαρμογή Επιχειρησιακών Σχεδίων.

«Χρειάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης, επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Επίσης, όπως επανειλημμένως έχει θέσει ο επιστημονικός φορέας, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων στη χρηματοδότηση δράσεων της πολιτείας. «Σε μια χώρα» τονίζει το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης «όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πολλές αστικές περιοχές περικλείονται ή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών, δεν μπορεί η υποστήριξη της δασικής υπηρεσίας να είναι ελλιπής. Χρειάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία η οποία θα έχει έγκαιρα τους αναγκαίους για την εκπλήρωση της αποστολής της πόρους».

Επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη κανονισμού πυροπροστασίας των κτισμάτων

Οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης δεν περιορίζονται όμως μόνο στην προστασία των δασών από πυρκαγιές, αλλά επεκτείνονται και στις πόλεις και τα οικιστικά σύνολα. Έτσι λοιπόν, όπως υπογραμμίζει ο επιστημονικός φορέας, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η ύπαρξη κανονισμού πυροπροστασίας των κτισμάτων (αντιπυρικός κανονισμός), αντίστοιχος με τον αντισεισμικό κανονισμό. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξηγεί, θα υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάθε κτίσμα, ώστε να προστατεύεται από τη φωτιά. Σε αυτό το πλαίσιο το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης προτείνει τη δημιουργία πράσινου πιστοποιητικού για τα κτίρια και το πράσινο που τα περιβάλλει.

Επίσης, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στο σχεδιασμό και τη διαχείριση των χώρων αστικού πρασίνου, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε ιδιωτικές εκτάσεις, ώστε οι χώροι αυτοί να συμβάλλουν θετικά στην αντιπυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής. Ακόμα το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης επισημαίνει την ιδιαίτερη προσοχή η οποία θα έπρεπε να είχε δοθεί στις περιοχές με οικισμούς εντός δασών ή δασικών εκτάσεων, για την αποτελεσματική αντιπυρική προστασία τους, χωρίς όμως έμπρακτο αποτέλεσμα από πλευράς πολιτείας.

Εκπαίδευση στα σχολεία

Έσχατο σημείο στο οποίο επικεντρώνονται οι προτάσεις του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης αλλά όχι μικρότερης σημασίας, είναι η ανάγκη για δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις φυσικές καταστροφές. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη η εισαγωγή, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματος ή σειράς μαθημάτων με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.