Γεμισαν με παιδικες φωνες Πανδροσος και Συμβολα
Από γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και φίλους των Παιδικών Σταθμών «Μαγικός Αυλός» και «Το Πρότυπο» της Ξάνθης
Το έθιμο της Πιρπιρούνας ή Περπερούνας, της λαϊκής προσευχής για την παύση της ανομβρίας, την αναζωογόνηση της καρποφορίας της γης και την ευμάρεια των κτηνοτρόφων αναβίωσε το Σάββατο 13 Μαΐου, στην Πάνδροσο και τα Σύμβολα, από γονείς, παιδιά, εκπαιδευτικούς και φίλους των Παιδικών Σταθμών «Μαγικός Αυλός» και «Το Πρότυπο» της Ξάνθης, στο πλαίσιο του προγράμματος Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού του ΙΘΤΠ.
Η ιδέα ανήκε στον κ. Νίκο Κοσμίδη, υπεύθυνου των συνεργαζόμενων παιδικών σταθμών, ο οποίος έλκει την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του, από τον Οικισμό της Πανδρόσου, με τη συνεργασία της Προέδρου της Κοινότητας κ. Θεοδώρας Κοντοπούλου, η οποία πρότεινε να ξεκινήσουν από τον οικισμό των Συμβόλων, οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται με τη γη.
Στην Πάνδροσο, τιμώντας και τα Ελευθέρια Θράκης, μαθητές εναπόθεσαν ένα μπουκέτο λουλούδια στο ηρώο, αναβιώνοντας μνήμες του ακμάζοντος οικισμού, όταν οι εθνικές επέτειοι γιορτάζονταν από τα δεκάδες παιδιά που ζούσαν σε αυτόν.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του για κοινό εορτασμό των Ελευθερίων σε όλη τη Θράκη, ενώ αναφέρθηκε τόσο στην Γιορτή της Μητέρας, που γιορτάσαμε την επόμενη, αλλά και στις λεπτομέρειες του εθίμου της Πιρπιρούνας, ένα πανελλήνιο έθιμο, την Θρακιώτικη εκδοχή του οποίου αναβίωσαν στη Ροδόπη το Σάββατο.
Στη συνέχεια, η Ελένη Μαρίνη και ο κ. Μουσόπουλος, αφηγήθηκαν στα παιδιά το παραμύθι της «Γιαγιά, Παππού, σας αγαπώ πολύ».
Μια επίσκεψη με πολλαπλό νόημα
Όπως τόνισε ο κ. Κοσμίδης, αποφάσισαν να κάνουν αυτή την «προσκυνηματική» όπως τη χαρακτήρισε επίσκεψη στην Πάνδροσο, που ήθελαν να κάνουν από τον καιρό πριν την πανδημία.
Τελικά μετά από τρία χρόνια κατάφεραν να φέρουν κοντά περίπου 100 άτομα, για να γνωρίσουν τις ομορφιές της καταπράσινης γης της Ροδόπης, να τιμήσουν τους παππούδες που δεν είναι πια εν ζωή, και να δώσουν χαρά σε όσους έχουν απομείνει, με την αναπαράσταση του δρώμενου της Πιρπιρούνας.
Επειδή όμως είναι και ημέρες των Ελευθερίων, θέλησαν να αναβιώσουν και την συνήθεια να μαζεύονται τα παιδιά στο Ηρώο της Πανδρόσου, όπως έκαναν όταν λειτουργούσε το Δημοτικό στην Πάνδροσο, πριν επισκεφτούν και το άλσος της Νυμφαίας.
Οι παιδικοί σταθμοί, σημείωσε, εδώ και χρόνια κάνουν τέτοιες εκπαιδευτικές επισκέψεις σε όμορους νομούς της Ξάνθης, και στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΙΘΤΠ, θέλουν να αναπτύσσουν εκδρομές φιλικές για τις οικογένειες, ειδικά για αυτή την ηλικία των παιδιών, ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, αλλά και να χαρούν τη σύμπραξη με τις οικογένειες σε μια κοινή εμπειρία, μιας και πολλές φορές δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Ευχαρίστησε δε για την συμβολή τους, πέρα από την κ. Κοντοπούλου και τους κατοίκους Πανδρόσου και Συμβόλων και τις φίλες Νάγια Δαλακούρα, Άρτεμις Τσολάκη και Ελευθερία Χριστοδούλου για την παρουσία τους.
Ζωντανεύουν οι οικισμοί
«Το όνειρο έγινε πραγματικότητα» τόνισε η κ. Κοντοπούλου, δίνοντας ζωή στην Πάνδροσο, αλλά και στα Σύμβολα. Σημείωσε δε πως είναι πάντα πρόθυμη να στηρίξει τέτοιες δράσεις, και συνεχάρη τους διοργανωτές της δράσης που ανέλαβαν αυτές τις πρωτοβουλίες, ειδικά τον κ. Νίκο Κοσμίδη, που είναι ένα εξαίρετο τέκνο της Πανδρόσου.
Για αυτό και χάρηκε πολύ όταν της ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την εκδρομή, και τους πρότεινε και να γίνουν οι δράσεις στον οικισμό των Συμβόλων, που έχει και αυτός αγροτικές καταβολές, παρόλο που πλέον έχει αρχίσει και αυτός να ερημώνει, με τους νέους να φεύγουν στην Κομοτηνή ή το εξωτερικό.
«Φτάσαμε στην εποχή που οι νέοι μαθαίνουν εμάς του παλιούς τα έθιμα, και τα ζωντανεύουν ξανά στις μνήμες μας» σημείωσε, όπως με την κατάθεση, τονίζοντας πως και η ίδια σαν παιδί συμμετείχε στον εορτασμό των εθνικών εορτών, όπου τα παιδιά του σχολείου έκαναν κατάθεση στεφάνων, έλεγαν ποιήματα, και έκαναν θεατρικα.
Αυτά δεν υπάρχουν πια, αλλά είναι καλό να αναβιώνουν στη μνήμη, τόνισε, ευχαριστώντας όλους τους διοργανωτές και εκφράζοντας την ελπίδα πως θα γίνουν και άλλες τέτοιες δράσεις.
Ένα έθιμο που απαντάται σε όλη την Ελλάδα
Το έθιμο της Πιρπιρούνας τελείται σε πολλά μέρη της πατρίδας μας με διαφορετική μορφή σε κάθε περιοχή, σημείωσε ο κ. Μουσόπουλος, που μίλησε για την προσαρμογή αυτού του εθίμου από τις αρχαιοελληνικές του ρίζες, στην χριστιανική του μετάλλαξη και για το νόημά του, που συνδέεται με την ανάγκη για βροχές, ώστε να έχουμε καλή σοδειά, ιδίως σε περιόδους ξηρασίας.
Τα έθιμα αυτά, όπως οι λιτανείες, οι ευχές, η επιθυμία για καλή παραγωγή, συνοδεύουν όλους τους γεωργούς, με το συγκεκριμένο να έχει τη μορφή που έχουν τα κάλαντα.
Έτσι μια κοπέλα ντύνεται με φύλλα, και πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, με το τραγούδι της πιρπιρούνας, ενώ σε κάθε σπίτι η νοικοκυρά καταβρέχει την κοπέλα, ώστε με τον ίδιο τρόπο να βρέξει στη φύση, προοικονομώντας το αποτέλεσμα της πράξης.
Βέβαια όπως ανέφερε το τραγούδι μπορεί από χωριό σε χωριό να διαφοροποιείται, με την Θράκη να έχει πολλές παραλλαγές, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Στον Πόντο για παράδειγμα, αντί για κορίτσι έβαζαν αγόρι, ενώ το έθιμο απαντάται και στη Νότια Ελλάδα.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.