«Γεματος» Οκτωβρης για τον Συλλογο Καρκινοπαθων και Φιλων ν.Ροδοπης «Δυναμη Ψυχης»

Ροδούλα Κοκκινάκη: «Ο Οκτώβρης είναι ροζ! Είμαστε εδώ, όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα της πρόληψης»

«Πλέον ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αρκεί να μπορέσουμε να τον βρούμε έγκαιρα»

Ετοιμάζει τις δράσεις του για τον μήνα πρόληψης ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη ανέπτυξε τις δράσεις που θα γίνουν τον Οκτώβριο αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν με γνώμονα πάντα την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού για τον καρκίνο.

Ταυτοχρόνως αναφέρθηκε στη συνεργασία του Συλλόγου της ΑΜΚΕ «Συνάψεις» και του ΔΠΘ για την ενημέρωση των φοιτητών και την προσπάθεια ενίσχυσης του αριθμού δοτών μυελού των οστών.

Ο λόγος στην ίδια όμως αναλυτικά:

ΠτΘ: Ο Οκτώβριος όπως τον γνωρίζουμε και μας υπενθυμίζετε πάντα και  ως μέλος του συλλόγου και ως πρόεδρος του συλλόγου κ.  Κοκκινάκη, είναι ένας μήνας αφιερωμένος στο κομμάτι της πρόληψης και συγκεκριμένα στην  πρόληψη ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ποιο είναι το φετινό μήνυμα και τι θα φέτος πραγματοποιηθεί από  πλευράς του Συλλόγου Δύναμη Ψυχής;

Ρ.Κ.: Ο  σύλλογος όχι  μόνο τον Οκτώβρη, όλο τον χρόνο κάνει δράσεις ενημέρωσης πρόληψης, και για τον καρκίνο του μαστού και για άλλους καρκίνους. Τον Οκτώβρη είναι πολύ περισσότερες αυτές οι δράσεις. Φέτος λόγω των εκλογών καθυστερήσαμε, όμως ξεκινάμε την Παρασκευή στην κοινότητα Αρμενίων, με ενημέρωση για την πρόληψη  του καρκίνου του μαστού και του γυναικολογικού καρκίνου. Συνεχίζουμε την επόμενη Παρασκευή, στον Σύλλογο «Γέφυρα», είναι ένας νέος μειονοτικός σύλλογος, που θα πάμε κι εκεί να ενημερώσουμε τις γυναίκες και συνεχίζουμε με το περπάτημα στις 25 Οκτωβρίου. Επίσης έχουμε ήδη προγραμματισμένες δυο ομιλίες αρχές Νοεμβρίου, και συνεχίζουμε. Ταυτόχρονα γίνονται μαστογραφίες που είχαν ξεκινήσει με πρωτοβουλία της Μητρόπολης. Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Ήδη οι γυναίκες πηγαίνουν και κάνουν τη μαστογραφία τους και όταν τελειώσουν όλες αυτές οι γυναίκες, με μια γυναικολόγο και μια χειρουργό μαστού θα γίνει και κλινική εξέταση σε αυτές τις γυναίκες. Οπότε τους κάνουμε έναν πλήρη έλεγχο. Όσες γυναίκες θέλουν και δεν μπορούν,  επικοινωνούν με τον Σύλλογο και κάνουν τις εξετάσεις τους.

«Το μήνυμα της πρόληψης είναι σημαντικό και για τις γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει»

ΠτΘ: Το περπάτημα είναι μια από αυτές τις δράσεις που φέρνει όλη την τοπική κοινωνία κοντά κ. Κοκκινάκη.

Ρ.Κ.: Είναι η μεγάλη δράση που στέλνει το μήνυμα της πρόληψης, γιατί νομίζω ότι με αυτή τη δράση όλοι στην πόλη μας, στα γύρω χωριά, σε όλο τον νομό μας, το συζητάνε και όταν το συζητάνε λίγο πολύ τους υπενθυμίζει  ότι πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν μια κλινική εξέταση, να κάνουν ψηλάφηση μόνοι τους, να πάνε να κάνουν τη μαστογραφία, τον  υπέρηχο, γενικά ό,τι πρέπει να κάνουν. Είναι σημαντικό και καλούμε όλο τον κόσμο πάλι να συμμετέχει φέτος μαζί  μας στις 25 του μήνα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Θα είναι πάλι φωτισμένο το κτίριο της αντιπεριφέρειας, ενώ το σιντριβάνι ήδη είναι φωτισμένο για όλο τον μήνα  και μάλιστα θα βάλουμε δίπλα ένα μεγάλο μπάνερ που να υπενθυμίζει στις γυναίκες τι πρέπει να κάνουν. Εντός των ημερών  θα μπει και αυτό. Είναι κρίσιμο να πούμε ότι το μήνυμα της πρόληψης είναι σημαντικό και για τις γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού και  πρέπει να κάνουν τις μαστογραφίες τους. Δυστυχώς πάλι δεν πάνε να το κάνουν, γιατί το συζητάμε με πολλές από αυτές. Πάλι το αμελούνε. Προσπαθούμε κι εμείς όσο μπορούμε αυτό να τους το υπενθυμίζουμε και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε.

Χωρίς μπαλόνια και με διπλό μήνυμα το φετινό περπάτημα

ΠτΘ: Έχει ήδη ξεκινήσει η διάθεση για τα φετινά μπλουζάκια  του συλλόγου, καθημερινά 9-2 στα γραφεία του συλλόγου.

Ρ.Κ.:  Φέτος, χωρίς να ξέραμε την μεγάλη καταστροφή που θα γινόταν στην περιοχή μας, αποφασίσαμε να απεικονίσουμε στα μπλουζάκια μας το δέντρο της ζωής. Επομένως έχει διπλό συμβολισμό, γιατί φέτος, εκτός από την πρόληψη, όλοι πρέπει να φυτέψουμε. Επίσης φέτος στο περπάτημα δεν θα υπάρχουν ούτε μπαλόνια για να μην μολύνουμε το περιβάλλον στην πορεία μας. Θα υπάρχουν  μόνο λουλούδια, όχι μπαλόνια. Με αυτή την οικολογική καταστροφή που έχει γίνει στην περιοχή μας, φιλοδοξούμε να είναι διπλό το μήνυμα, γιατί άλλωστε ζούμε σε αυτή την περιοχή. 

Συνεργασία με το ΔΠΘ για την ενίσχυση των δοτών μυελού των οστών

ΠτΘ: κ. Κοκκινάκη, ο Σύλλογος συμμετείχε και στην εκδήλωση έναρξης του 6ου  κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης». Σε τι αφορά η δράση αυτή του Συλλόγου;

Ρ.Κ.: Την Τρίτη ήταν η κ. Άρτεμις Τσολάκη στην Αθήνα. Είναι  μια δράση που κάναμε σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και έχει τίτλο «Ξαναρχίζω τη νέα μου ζωή δίνοντας ζωή». Η  δράση αυτή αφορά τον μυελό των οστών. Εδώ και χρόνια ο σύλλογος κάνει ενημέρωση και εγγραφή μελών του μυελού των οστών, ήδη σήμερα το βράδυ θα  είμαστε στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής για να ενημερώσουμε τους σπουδαστές της φετινής χρονιάς και όσοι θέλουν φυσικά μπορούν να κάνουν και εγγραφή και να γίνουν υποψήφιοι δότες.

Αυτές τις δράσεις τις κάνουμε συνέχεια,  αλλά πλέον με το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» συνεργαζόμαστε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ώστε ο φοιτητής στη δήλωση μαθημάτων που κάνει να υπάρχει ένα link που να τον παραπέμπει, να ενημερώνεται και αν θέλει να γίνει δωρητής του μυελού των οστών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί τουλάχιστον με αυτό τον τρόπο θα μπορούνε και να ενημερωθούν οι φοιτητές. Να μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα παιδιά ενημερώνονται από το διαδίκτυο.

ΠτΘ: Και τους κάνετε συμμέτοχους σε αυτή τη διαδικασία, επομένως νομίζω ότι είναι μια πάρα πολύ αξιόλογη πρωτοβουλία.

Ρ.Κ.: Ακριβώς. Μια πρωτοβουλία που την κάνει ο Σύλλογος σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Συνάψεις».  Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε έτσι να έχουμε πολλές νέες εγγραφές από φοιτητές, γιατί η πόλη  μας είναι μια φοιτητούπολη, και έχει πάρα πολλούς νέους. Ένας φοιτητής μπορεί να αγνοήσει αυτό το link την πρώτη φορά, αλλά να μπει τη δεύτερη. Να μην ξεχνάμε ότι κάθε εξάμηνο  μπαίνουν οι φοιτητές για να δηλώσουν μαθήματα, οπότε κάποια στιγμή μπορεί να γραφτεί κι αυτός δότης. Εμείς βέβαια θα συνεχίζουμε τις ενημερωτικές δράσεις στα πανεπιστήμια, δεν θα σταματήσουμε, αλλά είναι κάτι παραπάνω νομίζω.

«Οι γυναίκες κάθε χρόνο να μην αμελούν να κάνουν την μαστογραφία και τον υπέρηχο κάθε χρόνο»

ΠτΘ: Κλείνοντας το μήνυμά σας για τον μήνα πρόληψης ποιο είναι;

Ρ.Κ.: Ο  μήνας Οκτώβρης είναι ροζ. Είμαστε εδώ, όλοι μαζί  να στείλουμε το μήνυμα της πρόληψης. Θέλω  να υπενθυμίσω σε όλες τις γυναίκες ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τον μαστό τους, να τον ψηλαφούνε μόνες τους κι αν παρατηρήσουν κάτι να πάνε έγκαιρα στον γιατρό. Αν νομίζουν ότι δεν μπορούν μόνες τους, οι γυναικολόγοι, οι χειρουργοί μπορούν να τις βοηθήσουν. Κάθε χρόνο να μην αμελούνε να κάνουν την μαστογραφία και τον υπέρηχο και να τα πηγαίνουν σε ένα ειδικό μαστού και να την δείχνουν και αν τρέχει κάτι να το προλάβουν σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο. Πλέον ο καρκίνος του μαστού είναι θεραπεύσιμος, αρκεί να μπορέσουμε να τον βρούμε έγκαιρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.