Γεματος ο Φεβρουαριος για τον Συλλογο Καρκινοπαθων και Φιλων Ν. Ροδοπης «Δυναμη Ψυχης»

Συμμετείχε και διοργάνωσε πληθώρα δράσεων με σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης

Ο Φεβρουάριος έχει καθιερωθεί ο μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον Καρκίνο, καθώς στις 4 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου και στις 15 Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Βασικός στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου, η μείωση του χάσματος σχετικά με την φροντίδα των ασθενών με καρκίνο και η ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» συμμετείχε αλλά και διοργάνωσε πληθώρα δράσεων τον μήνα Φεβρουάριο, με σκοπό να μεταδώσει το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024, εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου παρευρέθηκαν στο 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στην Αθήνα με τίτλο: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, συνδημιουργώντας το πλαίσιο, όπου μεταξύ των θεμάτων ήταν τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την ογκολογική κοινότητα, όπως η αντιμετώπιση του καρκίνου ως προτεραιότητα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η αναθεώρηση της πολιτικής για το φάρμακο ως προϋπόθεση για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, η πρόληψη ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση του καρκίνου, η ανάγκη για μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα του καρκίνου, η ποιότητα στη φροντίδα και η ασφάλεια των ασθενών, η ιατρική ακριβείας, η τεχνητή νοημοσύνη και η κλινική έρευνα και, τέλος, η επίδραση του καρκίνου στην ψυχική υγεία. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ έχοντας ως μέλη 46 Οργανώσεις Ασθενών με καρκίνο από όλη την Ελλάδα, αποτελεί τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης των ογκολογικών ασθενών στη χώρα. Η δράση της καλύπτει όλους τους τύπους καρκίνου, κοινούς και σπάνιους. Όραμά της είναι η ολοκληρωμένη, έγκαιρη και οικονομικά προσιτή φροντίδα για όλους τους καρκινοπαθείς, χωρίς καμία διάκριση, διασφαλίζοντας άριστη διάγνωση, θεραπεία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και αποκατάσταση, καθώς και επανένταξη στην κοινωνική ζωή.

Αρτοκλασία και ενημερωτικές δράσεις

Στις 6 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον Άγιο Παρθένιο προστάτη των καρκινοπαθών στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και ακολούθησε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του συλλόγου στην Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Κομοτηνής. Στις 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των δράσεων του συλλόγου αλλά και ενημέρωση και εγγραφή νέων εθελοντών δοτών μυελού των οστών στην εταιρεία Bonatti η οποία δραστηριοποιείται ως ανάδοχος τεχνικού έργου στην βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής. Στις 20 Φεβρουαρίου 2024 σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Μαρωνείας- Σαπών με παράρτημα Ρομά, πραγματοποιήθηκε στις Σάπες ομιλία με θέμα τον προσυμπτωματικό γυναικολογικό έλεγχο σε γυναίκες Ρομά, με ομιλήτριες την κ. Παπαδοπούλου Μαρία μαιευτήρα- γυναικολόγο και την κ. Αλατζά Μερβέ ειδικευόμενη χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής « Σισμανόγλειο». Στις 23 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων ομιλία με θέμα την διατροφή ως τρόπο ζωής με ομιλήτρια την κ. Δουλγέρη Λαμπρίνα διαιτολόγο διατροφολόγο με εξειδίκευση στο μικροβίωμα του εντέρου. Στην ίδια ομιλία παρουσίασε η οικοτεχνία «Ροδάκι» τα οφέλη του φυσικού χυμού ρόδι. Στις 23 Φεβρουαρίου 2023 ο Σύλλογος παρήγγειλε μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς από την εταιρεία Coco-Mat, τα οποία τα χορηγεί στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική μαστεκτομή.

Οι ομιλίες συνεχίζονται και τον μήνα Μάρτιο, καθώς το Σάββατο 2 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα τον προσυμπτωματικό γυναικολογικό έλεγχο στο χωριό Διώνη με ομιλήτρια την κ. Παπαδοπούλου Μαρία μαιευτήρα-γυναικολόγο.

«Ξεκινώ τη νέα μου ζωή, δίνοντας ζωή»

Τον μήνα Φεβρουάριο, επίσης, πραγματοποιείται και ένα σημαντικό πρόγραμμα για την πόλη της Κομοτηνής «Ξεκινώ τη νέα μου ζωή, δίνοντας ζωή».  Το Share Life – Ξεκινώ τη νέα μου ζωή… δίνοντας ζωή είναι μια πρωτοβουλία το Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» και της ΑΜΚΕ Συνάψεις, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για την ενημέρωση των φοιτητών για τη σημασία δωρεάς μυελού των οστών κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, όπου στόχος είναι η αύξηση των δοτών ηλικίας 18-25. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου ΚΙΚΠΕ, το The Hellenic Initiative Canada, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Συγκεκριμένα, τον μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενημερώσεις: στις 10 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος στον Σύλλογο Κρητών Φοιτητών Κομοτηνής «Ερωτόκριτος», στις 13, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου συμμετείχαμε με ενημέρωση της δράσης στις ταινίες Lux που προβλήθηκαν στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, στις 21, 22 και 28 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν ομιλίες στα τμήματα Ελληνικής Φιλολογίας, Κοινωνικής Εργασίας και Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών με κεντρικό ομιλητή τον κ. Βραχιώλια Γεώργιο, αιματολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, για την αξία δωρεάς μυελού των οστών, στις 24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του προγράμματος στο 5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Κομοτηνής. Οι προγραμματισμένες ομιλίες για τον μήνα Μάρτιο στο πλαίσιο του προγράμματος περιλαμβάνουν το τμήμα Νομικής στις 19 Μαρτίου, το τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας στις 20 Μαρτίου, την Κοινότητα Νέων Κομοτηνής, τον Ερυθρό Σταυρό Κομοτηνής κλπ.

Άλλωστε, όπως έχει αποδείξει ο Σύλλογος όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, τα ζητήματα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης είναι σημαντικά και πρέπει να μεταδοθούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Εξ ου και ανάλογες δράσεις, όπως διαβεβαιώνει, θα συνεχιστούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.