Γεφυρα μεταξυ Ελλαδας και Βουλγαριας η κατευθυνση βουλγαρικης γλωσσας και φιλολογιας του Τμηματος Παρευξεινιων

Παρουσία της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας της Βουλγαρίας Natalia Mihalevska πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των νέων φοιτητών της κατεύθυνσης στην Κομοτηνή

Μια γιορτή υποδοχής των νέων φοιτητών της κατεύθυνσης Βουλγαρικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσία εκπροσώπων και της Βουλγαρικής κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 1 Νοεμβρίου στο χώρο του Τμήματος στην Κομοτηνή.
 
Μέλη της διοίκησης του τμήματος αλλά και οι υπεύθυνοι της κατεύθυνσης καθηγητές, καλωσόρισαν τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019, παρουσία της εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας της Βουλγαρίας κ. Natalia Mihalevska, η κ. Fadima Popova, και ο γραμματέας του γενικού προξενείου της Βουλγαρίας στην Θεσσαλονίκη κ. Theodor Petrov.
 
Μάλιστα πέρα από την ανταλλαγή δώρων, μεταξύ των οποίων και βιβλία από τη Βουλγαρία προς το Τμήμα, το καλωσόρισμα έγινε και με ένα κλασικό σλαβικό καλωσόρισμα, προσφέροντας ψωμί και αλάτι.
 
Επίσης τεταρτοετείς της κατεύθυνσης ανέγνωσαν Βουλγαρικά ποιήματα και στις δύο γλώσσες, αλλά και τις εμπειρίες τους και τις επαφές με Βούλγαρους συναδέρφους τους και όχι μόνο. 

Σημαντική η καλή συνεργασία 

Η ενημέρωση για το τμήμα, και τις δυνατότητες που δίνει η γνώση της Βουλγαρικής γλώσσας και του πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε στα πρώτα μαθήματα του Οκτωβρίου, σημείωσε η επίκουρη καθηγήτρια και υπεύθυνη της κατεύθυνσης κ.Χριστίνα Μάρκου, με την εκδήλωση να αποτελεί ευκαιρία για μια γιορτή.
 
Από την πλευρά της Προέδρου του Τμήματος κ. Μαρίας Δημάση, που δεν μπόρεσε να παραστεί παρότι το επιθυμούσε, καλωσόρισε τους φοιτητές και τους καλεσμένους από τη Βουλγαρία ο κ. Εμμανουήλ Σέργης, που μετέφερε τη χαρά και τις ευχαριστίες της για την παρουσία τους στην εκδήλωση, καθώς και τα δικά τους.
 
Επίσης ζήτησε από τους καλεσμένους τους να μεταφέρουν προς το Υπουργείο παιδείας της γείτονος τις ευχαριστίες τους για τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία, η οποία ευχήθηκε να συνεχιστεί.
 
Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές, τους ζήτησε να δουν τη σημερινή παρουσία τους στο χώρο ως γιορτή, και τους ευχήθηκε να έχουν μια δημιουργική ακαδημαϊκή πορεία, με γνώση και πολλές νέες εμπειρίες. 

Φορείς της βουλγαρικής γλώσσας και του πολιτισμού 

Από την πλευρά της η κ. Mihalevska, αφού μετέφερε ευχαριστίες του Βουλγαρικού Υπουργείου Παιδείας και τις δικές τους στο ΔΠΘ και τα στελέχη του, σημείωσε πως η εκδήλωση της Πέμπτης έγινε σε μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα, όχι μόνο γιατί ξεκινά η εκπαίδευσή των φοιτητών στην βουλγαρική γλώσσα, αλλά και γιατί στη Βουλγαρία γιορτάζεται η ημέρα των Εθνικών Διαφωτιστών.
 
Αυτή την ημέρα τιμούν τους ανθρώπους που με τις γνώσεις και το πνεύμα τους έχουν συμβάλλει στην πνευματική και πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, με την κ. Mihalevska να χαρακτηρίζει και τους φοιτητές του τμήματος ως μέρος της παράδοσης αυτών των ανθρώπων, διαλέγοντας να μάθουν και να διαδώσουν την Βουλγαρική γλώσσα και τον πολιτισμό.
 
«Είμαστε περήφανοι, σας στηρίζουμε και θα σας στηρίζουμε πάντα» σημείωσε, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα μάθουν τη γλώσσα και θα βρεθούν δίπλα τους όταν έρθει η ώρα να πιστοποιήσουν τη γνώση της γλώσσας.
 
Για αυτό και έφεραν βιβλία Βουλγαρικών, ως δώρο προς το τμήμα, από τους διαφωτιστές του βουλγαρικού έθνους, γνωστούς και μεγάλους συγγραφείς όπως τον Χρίστο Μπότεφ και τον Ντιμίτερ Ντάλεφ, ενώ παρέδωσε και ένα αναμνηστικό μετάλλιο του Υπουργείου Παιδείας στο Τμήμα. 

Γέφυρα η γλώσσα μεταξύ των δύο λαών 

Ο γραμματέας του γενικού προξενείου της Βουλγαρίας στην Θεσσαλονίκη κ. Theodor Petrov ευχήθηκε επιτυχία στην εκμάθηση της Βουλγαρικής Γλώσσας και του Πολιτισμού, μιας και τους θεωρούν πρεσβευτές της Βουλγαρίας.
 
Και αυτό γιατί η εκμάθηση της γλώσσας δημιουργεί γέφυρες φιλίας μεταξύ των λαών, και όσοι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν Βουλγάρικα και όσοι περισσότεροι μιλούν Ελληνικά, τόσο πιο κοντά έρχονται οι δύο λαοί.
 
Στην υποδοχή βρέθηκε και ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής κ. Ηλίας Ιωαννάκης, ο οποίος είναι, όπως τον χαρακτήρισε η κ. Μάρκου, φίλος της κατεύθυνσης, τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και βρίσκεται πάντα κοντά στο τμήμα.
 
Όπως τόνισε και προς τους νέους φοιτητές, ο ίδιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βουλγαρία, και ήρθε πριν από 34 χρόνια στην Ελλάδα, και η εκμάθηση μιας γλώσσας και του πολιτισμού της, θα τους κάνει πιο πλούσιους στη ζωή.
 
Σε αυτό το τμήμα, που ξεκίνησε δειλά το 2000 όμως έχει σημαντικό μέλλον, γιατί έχει αξιόλογους καθηγητές, τους ευχήθηκε να μην μάθουν μόνο τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Βουλγαρίας, αλλά να γνωρίσουν και τη παραδοσιακή μουσική και την τέχνη της, όπου θα δουν τα πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.