ΓΑΣ «Κομοτηνη» – Η πολη ποτε δεν «αγκαλιασε» ουσιαστικα το γυναικειο μπασκετ παρα τις επιτυχιες

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Το γυναικείο τμήμα του ΓΑΣ «Κομοτηνή» είναι ο μοναδικός σύλλογος της Ροδόπης σε ομαδικό επίπεδο που έχει αγωνιστεί στην Ευρώπη την σεζόν 1996-97 στο ευρωπαϊκό Κύπελλο Λιλιάνα Ρονκέτι.  Έχοντας φτάσει στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος το 1996 απέναντι στον ιστορικό και κραταιό τότε Σπόρτινγκ. Τα χρόνια πέρασαν όμως, η ομάδα δεν μπόρεσε να αντέξει στη φθορά του χρόνου και πλέον ο ΓΑΣ αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ. Ένα τμήμα που ποτέ δεν αγκαλιάστηκε όπως θα άξιζε από την πόλη και το μεγαλύτερο «ψεγάδι» στην μακρόχρονη πορεία του συλλόγου ήταν η απόφαση να μην συμμετάσχει η ομάδα στην Α1 το 2009 όταν νωρίτερα είχε εξασφαλίσει την άνοδο με μία πολύ ποιοτική ομάδα που απαρτίζονταν από τις Σεβδυνίδου, Δοκούτση, Στάνη, Πατέρα, Καπερώνη και τα υπόλοιπα κορίτσια υπό τις οδηγίες του Θέμη Κουκοβίνου.
 
Μιλήσαμε με 3 κορίτσια που προέρχονται από τις ακαδημίες του Συλλόγου και αγαπούν τόσο το μπάσκετ όσο και την ομάδα της πόλης μας, τον ΓΑΣ, εξηγώντας παράλληλα πώς επέλεξαν την ενασχόληση τους με το μπάσκετ. 

Χριστίνα Δανιήλ: «Μόνο θετικά σχόλια ακούω για την ενασχόληση μου με το μπάσκετ» 

Η Χριστίνα Δανιήλ αποφάσισε να ασχοληθεί με το μπάσκετ ύστερα από τις επίμονες προσπάθειες του γυμναστή της να την πείσει να εγγραφεί σε κάποιο σύλλογο. Άποψη της είναι πως το γυναικείο μπάσκετ δεν υστερεί με το ανδρικό καθώς πλέον γυναίκες και άνδρες έχουν εξισωθεί ενώ θεωρεί πως ο κόσμος παρακολουθεί με ενδιαφέρον τόσο αναμετρήσεις του ανδρικού όσο του γυναικείου μπάσκετ. Όλα τα χρόνια που ασχολείται με το μπάσκετ ποτέ δεν έχει ακούσει αρνητικά σχόλια για την επιλογή της, αντίθετα τα περισσότερα σχόλια είναι θετικά και όλοι ενδιαφέρονται για τη δική της πορεία αλλά και του συλλόγου. 

Ιωάννα Κωφίδου: «Απαξιωμένο στα μάτια πολλών το γυναικείο μπάσκετ» 

Προερχόμενη από μπασκετική οικογένεια, δεν μπορούσε παρά να ασχοληθεί με το μπάσκετ από μικρή ηλικία. Η Ιωάννα Κωφίδου, βλέποντας τη μητέρα της να παίζει μπάσκετ ήταν αναμενόμενο πως και αυτή θα ακολουθούσε την ίδια πορεία. Όπως δηλώνει, ποτέ δεν είχε κανέναν ενδοιασμό για την επιλογή της, καθώς το μπάσκετ αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας στο σπίτι. Δηλώνει με πίκρα πως παρότι πολλοί προσπαθούν να εξισώσουν το ενδιαφέρον του κόσμου για το ανδρικό με το γυναικείο μπάσκετ, αυτό υστερεί σε έναν βαθμό και αυτό αποδεικνύεται στις συζητήσεις των ανδρών για τις γυναικείες ομάδες και η απαξίωση τους σε αυτές. Ερωτηθείσα για το αν έχει ακούσει άσχημες κριτικές για την επιλογή της να ασχοληθεί με το μπάσκετ τονίζει πως ποτέ δεν έχει ακούσει άσχημες κριτικές, αντίθετα μάλιστα πολλοί γνωστοί πηγαίνουν στους αγώνες για να την υποστηρίξουν. 

Χρυσάνθη Νικολαΐδου: «Διατηρείται ακόμα το στερεότυπο πως το μπάσκετ είναι ανδρικό άθλημα» 

Αποτελεί μία από τις ελπίδες του μπάσκετ της Κομοτηνής. Η Χρυσάνθη Νικολαΐδου αγαπάει το μπάσκετ και δουλεύει νυχθημερόν για τη βελτίωση της. Ξεκινώντας το μπάσκετ από την 1η Δημοτικού, θεωρεί αυτό το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να λάβει. Το μπάσκετ αποτελεί τρόπο ζωής και είναι δίωρο φυγής από την ρουτίνα των διαβασμάτων. Παρόλα αυτά με πικρία διαπιστώνει πως ακόμα και τώρα διατηρείται το στερεότυπο πως το μπάσκετ είναι ανδρικό άθλημα και πάντα κερδίζει σε θεαματικότητα και τηλεθέαση. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι πως δεν διαφημίζεται σωστά το άθλημα, οπότε κρατά το ενδιαφέρον του κόσμου σε χαμηλά επίπεδα, εκφράζοντας την ευχή μία μέρα να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.