Γ. Παυλιδης προς υπουργους για το προσφυγικο «Μας αφησατε μονους μας»

Κατεπείγον έγγραφο προς τους συναρμόδιους υπουργούς απέστειλε ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γιώργος Παυλίδης σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Καβάλα. Όπως σημειώνει στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης το κεντρικό κράτος είναι απών με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής.
 
«Σας δηλώσουμε ότι εντός ολίγων ημερών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να πάψουμε, λόγω εξάντλησης των δυνατοτήτων μας, να παρέχουμε την φιλοξενία και την υποστήριξη την οποία παρέχουμε ως σήμερα, και θα περιορισθούμε να συνδράμουμε, επικουρικά και όσο το επιτρέπουν οι δυνατότητες μας, ενώ δεν θα καταστεί εφικτή η λειτουργία του κέντρου της Δράμας» σημειώνει κλείνοντας ο κ. Παυλίδης το έγγραφο που ολόκληρο έχει ως εξής: 
 
«Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
 
Με ιδιαίτερο προβληματισμό και αντιφατικά αισθήματα απευθυνόμαστε σε σας.
 
Σήμερα, στην Ξάνθη ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, η ΠΕΔ ΑΜΘ, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της ΑΜΘ και οι Δήμαρχοι Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Νέστου και Παγγαίου πραγματοποιήσαμε σύσκεψη και θέτουμε υπόψη σας:
 
Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις περί το «Προσφυγικό – Μεταναστευτικό», η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και οι Δήμοι της περιοχής και ιδίως οι Δήμοι Καβάλας και Παγγαίου αποφάσισαν να συνδράμουν με ανθρωπιστική διάθεση, έμπρακτα, στην φιλοξενία, διατροφή και περίθαλψη των προσφύγων που διέρχονται από την Περιφέρεια μας. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα και ο Δήμος Δράμας δρομολόγησαν την λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στη Δράμα.
 
Έκτοτε καταβάλαμε άοκνες αλλά και εργώδεις προσπάθειες, ώστε να φιλοξενήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με βαθύ αίσθημα ανθρωπισμού όλους τους ανθρώπους, που οι συγκυρίες τους έφεραν ως πρόσφυγες στην περιοχή μας.
 
Σε πρόσφατη κοινή μας σύσκεψη καθορίσαμε, με υγειονομικά και λειτουργικά κριτήρια, τον μέγιστο αριθμό προσφύγων στην Ν. Καρβάλη Καβάλας και στο κλειστό γυμναστήριο της Ελευθερούπολης. Έκτοτε στα δύο κέντρα που λειτουργούν, σηκώνουμε μόνοι μας «!!!!!» το βάρος με την συνδρομή και των εθελοντικών ομάδων της περιοχής, με παντελή απουσία του κράτους.
 
Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι επωμίζονται οι οικείοι Δήμοι την πλήρη και συνολική ευθύνη της ασφαλούς, από κάθε άποψη, διαμονής χιλιάδων ανθρώπων χωρίς να μας έχει γνωστοποιηθεί μέχρι και σήμερα, κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων / προδιαγραφών για το σκοπό αυτό ή κάποιο σχέδιο που να αντιμετωπίζει και να απαντά σε όλα τα ανοικτά ζητήματα που ανακύπτουν από τον έκτακτο χαρακτήρα της όλης κατάστασης και τα οποία γνωρίζετε ότι είναι πάρα πολλά και έχουν όλα επείγοντα χαρακτήρα. 
 
Διαπιστώνουμε, λοιπόν ως τώρα και σας καταθέτουμε ενδεικτικά:
 
1)Την πλήρη απουσία του κράτους πλην του γεγονότος ότι με παρέμβαση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τόσκα, θα παραδοθούν 740 κρεβάτια.
2)Την έλλειψη κανόνων αλλά και ενός δομημένου και σταθερού πλαισίου λειτουργίας (ποιος κάνει, τι κάνει, ποιος ευθύνεται, ποιος διοικεί κλπ).
• Την γενικότερη αταξία και την συνεχιζόμενη παροχή αλληλοσυγκρουόμενων και αντιφατικών στοιχείων.
• Την μη ανάληψη ευθύνης από το κράτος σε όλα του τα επίπεδα.
• Την μη καταβολή κανενός ποσού (ούτε ευρώ) για την φιλοξενία, την περίθαλψη και την διατροφή που παρέχεται στους πρόσφυγες «!!!!!» . Σε λίγο θα υπάρχει παντελής αδυναμία αντιμετώπισης των θεμάτων αυτών.
• Την κόπωση του προσωπικού των υπηρεσιών μας καθώς και των εθελοντών και την αδυναμία υποκατάστασης τους.
 
Σε συνέχεια όλων των παραπάνω θέτουμε εμφατικά υπόψη σας, την άμεση και απόλυτη αναγκαιότητα έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία να ρυθμίζει:
 
I. Τη συγκρότηση ενός δομημένου και σταθερού πλαισίου λειτουργίας των εκτάκτου ανάγκης κέντρων με τις επιμέρους αρμοδιότητες.
II. Τον καθορισμό του / των υπευθύνου / -ων από την πλευρά της κρατικής μηχανής.
III. Την διασφάλιση της σίτισης, της ελάχιστης υγειονομικής προστασίας και των μέσων, καθώς και της καθαριότητας.
IV. Τον ρόλο των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες θα πιστοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.
V. Την χρηματοδότηση που θα παράσχετε άμεσα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την απαραίτητη ευελιξία αξιοποίησης των σχετικών πόρων και
VI. Το χρονικό όριο εντός του οποίου θα ολοκληρωθεί η προσωρινή αυτή φιλοξενία των προσφύγων.
 
Σε κάθε περίπτωση είμαστε, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι να σας δηλώσουμε ότι εντός ολίγων ημερών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να πάψουμε, λόγω εξάντλησης των δυνατοτήτων μας, να παρέχουμε την φιλοξενία και την υποστήριξη την οποία παρέχουμε ως σήμερα, και θα περιορισθούμε να συνδράμουμε, επικουρικά και όσο το επιτρέπουν οι δυνατότητες μας, ενώ δεν θα καταστεί εφικτή η λειτουργία του κέντρου της Δράμας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.