Γ. Δημητριαδης: «Το νεο Εργασιακο Νομοσχεδιο θα ωθησει με μαθηματικη ακριβεια τους εναπομειναντες νεους στο εξωτερικο»

Άρθρο-παρέμβαση του Προέδρου του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων

Στην εκτίμηση πως το νέο εργασιακό νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα φυγής των νέων στο εξωτερικό προβαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων κ. Γιώργος Δημητριάδης. Με άρθρο-παρέμβασή του ο κ. Δημητριάδης θυμίζει την κατάσταση που βίωσαν οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης σχολιάζοντας για τις αλλαγές στο εργασιακό τοπίο που προωθούνται σήμερα πως «το βασικό ερώτημα που θα πρέπει άμεσα να απαντήσει η Κυβέρνηση είναι το αν θέλουν τους νέους εντός του παιχνιδιού ή αν όλο αυτό είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που κύριο στόχο έχει το ξεπλήρωνα των δανεικών στον ΣΕΒ».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Δημητριάδη είναι το εξής:

«Η νέα γενιά, η γενιά των 18-35 ετών, μια γενιά που αντικειμενικά είναι η πιο ταλαιπωρημένη και χτυπημένη σε όλα τα επίπεδα. Ως Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων (ΠΑ.ΣΥ.Π) αλλά και ως νέος αυτής της χώρας, είμαι και εγώ ένας από τους πολλούς που μέσα στην τελευταία δεκαετία βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν εώς και σήμερα τεράστια εμπόδια για την εξέλιξη τους.

Από το 2008 βιώνουμε μια τεράστια οικονομική κρίση, τότε πολλοί είμασταν φοιτητές και οι γονείς μας υπό την μνημονιακή μπότα έχαναν τους μισθούς τους αλλά και την δουλειά τους ο ένας μετά τον άλλον.

Κάποιοι από εμάς τότε αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά ή και να σταματήσουν εντελώς τις σπουδές τους, βιώναμε καταστάσεις οικονομικού πολέμου. Μόλις λοιπόν η γενιά αυτή πήγε να ορθώσει το ανάστημα της και αισθάνθηκε, περί του 2018, μια ανακούφιση και έναν αέρα αισιοδοξίας, έρχεται μια παγκόσμια πανδημία ακολουθούμενη μιας τεράστιας οικονομικής ύφεσης με την ανεργία να φτάνει και πάλι στα ύψη. Και ενώ ο κλήρος πέφτει και πάλι σε αυτή την άτυχη γενιά που θα πρέπει να βάλει πλάτη ώστε να ‘βγάλει το φίδι από την τρύπα’, έρχεται το τελειωτικό χτύπημα, το εργασιακό νομοσχέδιο του κ.Χατζηδάκη.

Και κάπου εδώ έρχεται στο μυαλό όλων μας η φράση “ως εδώ”.

Υπάρχουν τεράστιες απώλειες νέου ανθρώπινου δυναμικού, αφού σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ το διάστημα 2008-2016 μετανάστευσαν 427.000 κυρίως υψηλής μόρφωσης νέοι άνθρωποι. Τα ¾ εξ αυτών ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίου ενώ το 1/3 εξ αυτών κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων. Το 80% μετακινήθηκε σε χώρες της ΕΕ, με τη Γερμανία και τη Βρετανία να έρχονται πρώτες αφού δέχθηκαν το 50% του συνόλου.

Όταν λοιπόν όλες οι έρευνες  χτυπούν τον κώδωνα του κίνδυνου για την νέα γενιά και το brain drain, που αποτελεί το μεγαλύτερο πλοκάμι του δημογραφικού προβλήματος, το μοναδικό στοίχημα είναι το πώς θα δημιουργηθεί γόνιμο έδαφος και ποια είναι εκείνα τα κίνητρα που θα καταφέρουν να κρατήσουν τους νέους στην Ελλάδα αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί και η επιστροφή των όσων μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Πόσο πολύτιμοι είναι οι νέοι στην Ελλάδα;

Το οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε το φαινόμενο του Brain Drain (μόνο από το πρώτο κύμα) είναι διόλου ευκαταφρόνητο, αφού το ελληνικό κράτος δαπάνησε 8 δισ. ευρώ για τη μόρφωσή των νέων που μετανάστευσαν, ενώ οι ίδιοι παρήγαγαν στις χώρες προορισμού τους προϊόν αξίας 50 δισ. Ευρώ, καταβάλλοντας φόρους ύψους 12,9 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα από πλευράς δημογραφικού, σημαντικές έρευνες αποδεικνύουν ότι για να παραμείνει σταθερός ο πληθυσμός της χώρας θα πρέπει ο μέσος όρος των γεννήσεων να είναι 2,1 παιδιά ανά γυναίκα. Με τωρινό μέσο όρο γεννήσεων στο 1,5 ο πληθυσμός της Ελλάδας φαίνεται πως θα μειωθεί ραγδαία μέσα στα επόμενα 65 χρόνια. Στη χώρα μας ο δείκτης ηλικίας απόκτησης του πρώτου παιδιού άνω των 30 είναι από τους υψηλότερους στην ΕΕ ενώ ταυτοχρόνως ο δείκτης των κρατικών δαπανών για την προστασία του παιδιού και της οικογένειας είναι από τους χαμηλότερους όλων των Ευρωπαικών χωρών.

Με όλα τα παραπάνω προβλήματα άλυτα, έρχεται αυτή τη στιγμή και το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο το οποίο θα ωθήσει με μαθηματική ακρίβεια τους εναπομείναντες νέους, την ελπίδα του μέλλοντος αυτού του τόπου, σε φυγή αφού δεν θα αντέξουν και σύντομα θα αναζητήσουν καλύτερους μισθούς αλλά και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, οι οποίες δεν θα πληρώνονται με ‘ρεπό’ ούτε θα υποχρεούνται να δουλεύουν παραπάνω από 6-8 ώρες ημερησίως, διεκδικώντας έτσι ένα καλύτερο και ποιοτικότερο αύριο για τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους.

Το βασικό ερώτημα που θα πρέπει άμεσα να απαντήσει η Κυβέρνηση είναι το αν θέλουν τους νέους εντός του παιχνιδιού ή αν όλο αυτό είναι ένα καλά οργανωμένο σχέδιο που κύριο στόχο έχει το ξεπλήρωνα των δανεικών στον ΣΕΒ, με μία όμως τεράστια παράπλευρη απώλεια, την νέα γενιά και τελευταία ελπίδα αυτού του τόπου. Είμαστε εδώ όλοι μαζί και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτά τα παιχνίδια των λίγων,  δεν μπορεί κάνεις να παίζει με τη ζωή και το μέλλον της δικής μας γενιάς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.