Τουρκια: Φυτεψε 2.700 δενδρυλλια στο χωριο του

Μετά την παρατήρηση τουρίστα πως «δεν έχετε φυτεμένο δέντρο στο δρόμο»

Ο Καγιαχάν Αβτζί, ο οποίος ζει στο χωριό Μπεζιργκάν του Καρς, φύτεψε 2.700 δενδρύλλια στο χωράφι του, ύστερα από τα λόγια ενός τουρίστα, ο οποίος τον ρώτησε: «Πώς αισθάνεστε την ώρα που  δεν έχετε ούτε ένα δέντρο, μια σήμανση στον δρόμο προς την οροσειρά “Allahuekber”;»

Ο κ. Αβτζί, είπε ότι θα φυτέψει 90 χιλιάδες δενδρύλλια σε ολόκληρο το χωράφι του μέχρι το 2023, προσθέτοντας επίσης πως «ύψωσα μια τουρκικά σημαία, έκανα δυο σιντριβάνια και 5 φωλιές πελαργού στο χωράφι που ονόμασα Δάσος Μνημείο Μαρτύρων Σαρίκαμις» και τόνισε πως έχει να κάνει πολλές δουλειές ακόμη όπως κατασκευή ξύλινων γεφυρών και φύτεμα καμελιών.

«Μια ομάδα ξένων τουριστών ήρθε στο χωριό μας πέρυσι. Με ρώτησαν στην πλατεία του χωριού πώς θα μπορούσαν να πάνε στο μνημείο και τους περιέγραψα το δρόμο. Όταν ένας βγήκε και είπε «Πως αισθάνεστε την ώρα που δεν έχετε ούτε ένα δέντρο, μια σήμανση στον δρόμο προς την οροσειρά “Allahuekber”» ντράπηκα και τους ζήτησα να ξαναέρθουν του χρόνου. Είχα 19 στρέμματα χωράφι δίπλα στο χωριό και φύτεψα 2.700 δενδρύλλια σε περίπου 2 στρέμματα. Ένα χαρακτηριστικό αυτού του τόπου είναι το δάσος της μνήμης των πρώτων μαρτύρων Σαρικαμίς στο δρόμο προς τα βουνά “Allahuekber”. Θα φυτέψω και άλλα δενδρύλλια σε όλο αυτό το χωράφι μέχρι και το 2023. Ελπίζω ο τουρίστας που είπε αυτά τα λόγια να έρθει και να δει αυτό το μέρος. Ευτυχώς που είπε κάτι τέτοιο και το υλοποίησα. Αν το είχαμε κάνει πριν, ίσως ήμασταν ένα δασικό χωριό τώρα».

Ο κ. Αβτζί, σημείωσε ακόμη ότι χάρη στις μπλε φωλιές πελαργού που δημιούργησε στην δασική περιοχή, οι πελαργοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα χωριά τους. «Πριν από οκτώ χρόνια, κατέστρεψαν τις φωλιές πελαργών που υπήρχαν στο χωριό. Μετά από εκείνη την ημέρα, οι πελαργοί δεν ήρθαν ξανά. Χάρηκα πολύ όταν ξαναήρθαν στην περιοχή, στις φωλιές που χτίσαμε. Αυτό το δάσος θα είναι μια στάση σε όσους πάνε στο μνημείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.