Φυσικο αεριο και στο Διδυμοτειχο

Ζητούν οι φορείς και το εκεί δημοτικό συμβούλιο

Ως φαίνεται, η πρόσφατη απόφαση της περιφέρειας να επεκτείνει σε μελλοντικό χρόνο το σχεδιαζόμενο δίκτυο φυσικού αερίου και στην πόλη της Ορεστιάδας επέφερε την αντίδραση των φορέων και της Διοίκησης του Δήμου Διδυμοτείχου που είδαν την πόλη τους να μένει εκτός των εξαγγελιών.
 
Υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα φορείς και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο του εκεί δήμου ζητούν την ένταξη και του Διδυμοτείχου στο σχέδιο επέκτασης φυσικού αερίου της περιφέρειας, σημειώνοντας ως δικαιολογητική βάση τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας που χαρακτηρίζει το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα ως ενιαίο -ισότιμο αναπτυξιακό δίπολο. 

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Κατά τη συνεδρίαση στις 29/1/2016 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Φορείς του Διδυμοτείχου αποφασίζουν:
 
“Μετά και την πρόσφατη σύμφωνη γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. (κατόπιν έντονων παρεμβάσεων της Δημοτικής μας Αρχής), με την οποία το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα αποτελούν πλέον ενιαίο – ισότιμο αναπτυξιακό δίπολο, πράγμα που συνεπάγεται τον ισότιμο – ισόρροπο αναπτυξιακό σχεδιασμό και των δύο πόλεων, ζητάμε την ένταξη και της πόλεως του Διδυμοτείχου στο σχέδιο επέκτασης φυσικού αερίου (κάτι το οποίο τονίσαμε και στις προτάσεις μας για τον χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.: επέκταση του φυσικού αερίου και στον υπόλοιπο Νομό, Σουφλί – Διδ/χο – Ορεστιάδα).
Συγκεκριμένα:
1) Σε πρώτη φάση χωρίς συνδετήριο αγωγό, δηλαδή μέσω τροφοδοσίας με συμπιεσμένο φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται και θα αποθηκεύεται σε εγκαταστάσεις που θα δημιουργηθούν σε κατάλληλη έκταση: α) είτε έξω από την πόλη του Διδυμοτείχου, (κατά το πρότυπο της Ορεστιάδας), β) είτε με την κατασκευή ενός σταθμού ενδιάμεσα στις δύο πόλεις ώστε να καλυφθούν και οι ενεργειακές ανάγκες των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής του Διδυμοτείχου (ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, κλπ), του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (Σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης, ΙΕΚ, ΤΕΙ Α.Μ.Θ., Σχολή Αστυφυλάκων Διδ/χου), των Δημοσίων Υπηρεσιών, αλλά και των Στρατιωτικών Μονάδων.
2) Σε δεύτερη φάση, με την κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου εντός της πόλης του Διδυμοτείχου για οικιακή αλλά και επαγγελματική χρήση, ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες τόσο των νοικοκυριών όσο και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας. Επιπλέον, με την κατασκευή υποδομών που θα επιτρέπουν την χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για τα αυτοκινούμενα οχήματα.
 
Η χρήση του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο ενός μόνο εκ των δύο αστικών κέντρων της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου, οι κάτοικοι των οποίων αντιμετωπίζουν ανάλογα καθημερινά προβλήματα και ζουν κάτω από τις ίδιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Το πληθυσμιακό δε κριτήριο δεν θα πρέπει να προβάλλεται ως μοναδικός παράγοντας για την ενίσχυση της πόλεως της Ορεστιάδας με προνόμια αναπτυξιακού χαρακτήρα εις βάρος της πόλεως του Διδυμοτείχου.

Άλλωστε, το Διδυμότειχο εκτός της τόσο πλούσιας ιστορίας και παράδοσης (την οποία πρέπει ΟΛΟΙ ΜΑΣ να σεβόμαστε και να τιμούμε), έχει και τα απαιτούμενα πληθυσμιακά κριτήρια (περίπου 12,000 κάτοικοι), αμέσως δηλαδή μετά την Ορεστιάδα, αλλά και εξίσου σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές (όπως αναφέρθηκε παραπάνω).
 
Το Διδυμότειχο και η Ορεστιάδα χαρακτηρίζονται πλέον στο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας ως ισότιμοι αναπτυξιακοί πόλοι, κι ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Κατά συνέπεια, η δυνατότητα παροχής – χρήσης φυσικού αερίου που αποτελεί παράγοντα μελλοντικών επενδύσεων στην περιοχή, θα πρέπει να εξασφαλίζεται και στις δύο πόλεις του Βορείου Έβρου». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.