Φυσικη αναγεννηση του καμενου δασους στις Σαπες

Η τήρηση των περιορισμών στην περιοχή των καμένων της φωτιάς του 2020, έφερε την φυσική ανανέωση του δάσους

Πριν από δύο περίπου χρόνια, στις 9 Ιουλίου 2020, είχε ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά στη δασική περιοχή βόρεια των Σαπών, η οποία, λόγω των έντονων ανέμων που φυσούσαν στην περιοχή, απείλησε μέχρι και τον οικισμό των Ποντίων, όπου δόθηκε τιτάνια μάχη από πυροσβέστες και εθελοντές ώστε να μην επεκταθεί, κάτι που κατέστη δυνατόν μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες, και τη συνδρομή ακόμα και πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Συνολικά κάηκαν 581.500 τ.μ. στην περιοχή, η οποία κηρύχθηκε άμεσα αναδασωτέα, από τη Δασική Υπηρεσία Ροδόπης. Από την πρώτη στιγμή εκδόθηκε απαγορευτικό βόσκησης και θήρευσης, το οποίο τηρήθηκε, δίνοντας τη δυνατότητα στο δάσος να αναγεννηθεί φυσιολογικά.

Όπως σημείωσε η Αναπληρώτρια Προϊστάμενη της Δασικής Υπηρεσίας κ. Μαρίνα Γκοτζαρίδου, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η υλοτομία και ο θρυμματισμός των καμένων δέντρων, και με την προστασία που υπήρξε, ήδη υπάρχει αναγέννηση του δάσους. Παράλληλα η υπηρεσία προχώρησε στην υλοτόμηση των καμένων και τον θρυμματισμό των υπολειμμάτων, τα οποία διασκορπίστηκαν στο χώρο, ως οργανικό υλικό, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη του νέου δάσους.

Έτσι θα συνεχίσουν να τηρούν τους περιορισμούς, ώστε να γίνει η φυσική ανανέωση του Δάσους, χωρίς να είναι απαραίτητη η αναδάσωση της περιοχής, με την κ. Γκοτζαρίδου να εξηγεί πως δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αναδάσωση μετά από κάθε φωτιά, αν μπορεί να υπάρξει φυσική αποκατάσταση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.