«Φτου κι απο την αρχη» η διαχειριση των απορριμματων στην Ελλαδα

Σε δημόσια διαβούλευση από την Τετάρτη το νέο ΕΣΔΑ «παγώνει» το ΣΔΙΤ της Αλεξανδρούπολης

Ανατροπές στο σχεδιασμό της διαχείριση των απορριμμάτων όλης της χώρας φέρνει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) που τέθηκε από την Τετάρτη σε δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο σχέδιο αναστέλλονται όλα τα μεγάλα έργα και η κατασκευή των εγκαταστάσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων που είχαν δρομολογηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).
 
Με άλλα λόγια, δεν θα προχωρήσουν διαγωνισμοί, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το ΣΔΙΤ του σταθμού διαχείρισης απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης.
 
Το προτεινόμενο ΕΣΔΑ προτάσσει τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων έναντι της δημιουργίας μεγάλων μονάδων για την επεξεργασία τους. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης παρουσιάζοντας την Τετάρτη το μεσημέρι το νέο σχέδιο, οι σχεδιασμοί των έργων ως σήμερα δεν «πατούσαν» στην κοινοτική νομοθεσία, η οποία προβλέπει σταδιακή απομείωση των απορριμμάτων, και στηρίζονταν σε στοιχεία προ κρίσης.
 
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κώστα Πουλάκη, η σύσταση των απορριμμάτων άλλαξε στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης, ενώ ο όγκος τους μειώθηκε σημαντικά καθώς οι πολίτες επέστρεψαν στις αρχές της οικιακής οικονομίας.
Στόχος η ανακύκλωση 65% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων από το στάδιο της προδιαλογής έως το 2020
 
Το νέο ΕΣΔΑ εισάγει τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, τα οποία δίνουν προβάδισμα στους δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους και καθιερώνει τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, τουλάχιστον για το γυαλί, το χαρτί, το μέταλλο και το πλαστικό, ώστε να εξασφαλισθεί η ανακύκλωση 65% του συνολικού βάρους τους από το στάδιο της προδιαλογής έως το 2020.
 
Ωστόσο, πόσες τελικά θα είναι οι ροές της ανακύκλωσης, εάν αυτή θα είναι ανταποδοτική και άλλες λεπτομέρειες, θα είναι στην ευχέρεια των δήμων, πάντα βάσει του ΕΣΔΑ. 

Τζίρο 1,5 δισ. ευρώ και 16.000 θέσεις εργασίας βλέπει το υπουργείο

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, ο νέος σχεδιασμός θα δημιουργήσει έναν τζίρο 1,5 δισ. ευρώ γύρω από τη διαχείριση των σκουπιδιών μέσα στην επόμενη πενταετία καθώς και 16.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες θα είναι χρηματοδοτούμενες από την ανακύκλωση.
 
Επίσης, όπως υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός, για την υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ υπάρχουν διαθέσιμα 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ ετησίως από τις πωλήσεις ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ υπάρχουν και τα αδιάθετα αποθεματικά των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.

Οι βασικοί άξονες του νέου ΕΣΔΑ

Το νέο ΕΣΔΑ, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
 
– Καθιέρωση της χωριστής συλλογής των βιοαποβλήτων, ως πρωταρχικού βήματος του νέου συστήματος διαχείρισης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της χωριστής συλλογής ήτοι 40% του συνολικού βάρους των βιοαποβλήτων, ως το 2020.
 
• Επανασχεδιασμό των αναγκαίων έργων και υποδομών στους υπό αναθεώρηση περιφερειακούς σχεδιασμούς στην κατεύθυνση αναθεώρησης των στόχων μέχρι το 2020 υπέρ της ανακύκλωσης και των ανώτερων μορφών διαχείρισης με ιδιαίτερη έμφαση στη διαλογή στην πηγή και με ελαχιστοποίηση της επεξεργασίας συμμείκτων. Η διαχείριση των αποβλήτων είναι δημόσια υπόθεση με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση με φιλόδοξους στόχους, πέραν των ήδη τεθέντων ως ελαχίστων από την υφιστάμενη νομοθεσία.
• Ριζική αναθεώρηση της λειτουργίας των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και επανασχεδιασμό τους.
• Ενσωμάτωση ως υποχρεωτική κατεύθυνση τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους.
• Νομοθετική ρύθμιση για τα έργα και υποδομές που υλοποιούνται με τη μορφή ΣΔΙΤ. Αναστολή τους σε περίπτωση μη ύπαρξης σύμβασης μέχρις ισχύος του παρόντος και επανασχεδιασμός έργων υποδομών και δράσεων βάσει του παρόντος ΕΣΔΑ. Πρόβλεψη παράλληλης επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών. Ανάπτυξη κατά προτεραιότητα μικρής κλίμακας αποκεντρωμένων μονάδων ανάκτησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων.
• Εξάλειψη παράνομης διακίνησης αποβλήτων εντός της χώρας, για την ανάπτυξη υγιούς και περιβαλλοντικά ορθής επιχειρηματικότητας στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων.
• Ενίσχυση ελέγχων – επιθεωρήσεων και μηχανισμών υποστήριξης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία.
• Αποκατάσταση των ρυπασμένων περιοχών διάθεσης αποβλήτων και διευθέτηση του προβλήματος των ιστορικά αποθηκευμένων βιομηχανικών αποβλήτων με σειρά μέτρων.
 
Βάσει του νέου ΕΣΔΑ αναμένεται ότι ως τις 30 Σεπτεμβρίου θα αναθεωρηθούν από τις Περιφέρειες τα ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) και ως τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται ότι θα έχουν εκπονηθεί και τα Τοπικά Διαχειριστικά Σχέδια των δήμων.
 
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας σήμερα λειτουργούν 75 Χώροι Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), δίκτυο 54 Σταθμών Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ), έργο ανακύκλωσης συσκευασιών για περίπου 85% του πληθυσμού με 31 Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) καθώς και 4 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων. Επιπλέον ήδη υλοποιούνται 19 νέοι ΧΥΤΑ, 17 επεκτάσεις ΧΥΤΑ και 34 ΣΜΑ.
 
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα εκτίθενται στο νέο ΕΣΔΑ με έτος αναφοράς το 2011 η περιφέρεια ΑΜ-Θ παράγει 1.699 χιλ. τόνους μη επικίνδυνων αποβλήτων και 9 χιλ. τόνους επικίνδυνων. Αυτό μεταφράζεται σε 5% των συνολικών απορριμμάτων της χώρας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.