Φτου και απο την αρχη για τους αναβαθμους του Κομψατου

Η τελευταία κακοκαιρία «εξαφάνισε» το προσωρινό ανάχωμα

Επέμβαση από την αρχή θα χρειαστεί για τους αναβαθμούς στο ποταμό Κομψάτο, μιας και η προσωρινή παρέμβαση που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι, δεν άντεξε τις πρώτες μεγάλες βροχές.

Να θυμίσουμε πως στην κοίτη του ποταμού Κομψάτου, λίγο πριν την παλιά γέφυρα από την οποία σήμερα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, μέχρι να αποκατασταθεί η νεότερη που έπεσε, είχαν κατασκευαστεί τσιμεντένιοι αναβαθμοί, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ταμιευτήρα, ο οποίος χρησιμοποιείται από τους αγρότες της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την άρδευση των καλλιεργειών στη γύρω περιοχή.

Η καταστροφή των αναβαθμών έγινε σταδιακά, αλλά δεν προχώρησε ποτέ η αποκατάστασή τους, προκαλώντας ζητήματα στην αρδευσιμότητα αλλά και την προστασία της γέφυρας.

Από τον Ιανουάριο του 2022 ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης είχε τονίσει πως η Περιφέρεια σχεδιάζει να προχωρήσει στην αποκατάσταση του ταμιευτήρα, αν και ακόμα αυτή δεν έχει προχωρήσει (το έργο είναι εγγεγραμμένο στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2023, ως νέο).

Οι αναβαθμοί στην κατάσταση που ήταν στις 6 Ιανουαρίου 2023

Σε αναμονή αυτού, αφού υποχώρησαν μετά την άνοιξη τα νερά του ποταμού, κατασκευάστηκε ένα προσωρινό ανάχωμα στον πρώτο αναβαθμό, ώστε να αποκατασταθεί η αρδευσιμότητα της δεξαμενής.

Το προσωρινό ανάχωμα δεν ήταν τίποτα άλλο από πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν για να κλείσουν το σημείο με το μεγαλύτερο πρόβλημα, με επιπλέον προσωρινές παρεμβάσεις που τοποθετήθηκαν κατά μήκος του αναβαθμού, και οι οποίες, με δεδομένη την ανομβρία των προηγούμενων μηνών, επιβίωσαν του φθινοπώρου και του πρώτου μήνα του χειμώνα, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που τραβήχτηκε ανήμερα των Φώτων, όπου φαίνεται καθαρά και το «επισκευασμένο» ανάχωμα.

Όμως αρκούσε η πρώτη μεγάλη βροχή του χειμώνα, την προηγούμενη εβδομάδα, ώστε το ανάχωμα αυτό να αποδείξει την προσωρινότητά του, μιας και οι έντονες βροχές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στα ορεινά της Ξάνθης, όπου βρίσκονται οι πηγές του Κομψάτου, είχε ως αποτέλεσμα το ποτάμι να κατεβάσει μεγάλο όγκο νερού, και να αποτελέσει παρελθόν το ανάχωμα και να επανέλθουμε στην αρχική κατάσταση, με όποιες εναπομείναντες κροκάλες να αποτελούν παρελθόν.

Εκκρεμεί και η κατασκευή αναβαθμών στη νέα γέφυρα

Φαίνεται λοιπόν ότι ο αναβαθμός είτε θα χρειαστεί εκ νέου προσωρινή παρέμβαση, η οποία θα είναι τόσο επισφαλής όσο η πρώτη, ή επισκευή, για την οποία όμως μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκκρεμεί και η κατασκευή αναβαθμών στη νέα γέφυρα του Κομψάτου, για την προστασία αυτής και της σιδηροδρομικής γέφυρας, που επίσης φαίνεται να καθυστερεί, μιας και έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027, το συντομότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.