Φοβοι για γενικοτερη περιβαλλοντικη οπισθοδρομηση με τη νεα Συμβαση μεταξυ Δημοσιου και Eldorado Gold

Εκδήλωση «Νέα Σύμβαση Eldorado Gold: Αποικιοκρατική Καταστροφή» από το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων

Αρνητικές συνέπειες φέρνει η νέα Σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και Eldorado Gold και το νέο Επενδυτικό Σχέδιο της εταιρείας, τόσο για την Χαλκιδική, όσο και για όλη τη χώρα, μιας και δημιουργεί προηγούμενα για κάθε επένδυση, τόνισαν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση «Νέα Σύμβαση Eldorado Gold: Αποικιοκρατική Καταστροφή» που διοργάνωσαν η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν όλες οι αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον που προκύπτουν τόσο από τη διαδικασία της εξόρυξης, όσο και από την επεξεργασία που θα κάνει η εταιρεία, για ελάχιστο οικονομικό όφελος τόσο για το κράτος, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.

Αντίθετά, όπως έχει τονιστεί και παλιότερα, η καταστροφή που θα προκληθεί, θα την απαξιώσει πλήρως, μαζί με την υγεία των κατοίκων της.

Η νέα σύμβαση όμως, τονίστηκε, και η συμφωνία με την κυβέρνηση, φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση, μιας και απαλλάσσει από την εταιρεία από πολλές από τις συμβατικές της υποχρεώσεις, μεταξύ των οποίων και η μεταλλουργία, που ήταν προϋπόθεση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας, όταν είχε προβάλλει την μέθοδο του smart melting.

Πολλές όμως διατάξεις επίσης είναι πρωτοφανείς, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, όσο αφορά τόσο τον έλεγχο της εταιρείας, όσο και της διασφάλισης τήρησης ακόμα και των πιο χαλαρών όρων αυτής της σύμβασης.

Έγινε δε αναφορά και στην κοινή επιστολή των περιβαλλοντικών οργανώσεων για το θέμα, που θεωρούν πως η σύμβαση σημαίνει μια σοβαρή απώλεια ζωτικής σημασίας κεκτημένου προστασίας του περιβάλλοντος και δημιουργεί σοβαρά ζητήματα εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, χωρίς να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και τον έλεγχο του Δημοσίου στη διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας.

Να σημειωθεί πως κατά την εκδήλωση τονίστηκε από πολλές πλευρές η εκτίμηση πως αρκετές από τις προβλέψεις της παραβιάζουν το Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.