Φωτοβολταικο Παρκο «Γιγας» ερχεται στην Ανατολικη Ροδοπη

Με ισχύ 500 MW, που θα καταλαμβάνει έκταση 6.330 στρεμμάτων δίπλα στους οικισμούς Στρύμης, Αετόλοφου, Αετοκορφής και Χαμηλού

Μετά τα αιολικά πάρκα, σειρά έχουν τα φωτοβολταϊκά στην περιοχή μας, με τις μελέτες Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για αρκετά από αυτά να τίθενται σε διαβούλευση.

Τα περισσότερα βρίσκονται σε Δράμα και Έβρο, και κανένα δεν είναι πάνω των 100 MW, εκτός από ένα, το οποίο χωροθετείται στη Ροδόπη, και είναι ιδιαίτερα μεγάλο, τόσο σε ισχύ, φτάνοντας τα 500 MW, και φυσικά σε έκταση.

Πρόκειται για Φωτοβολταϊκό Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΣΠΗΕ) ισχύος 500MW που προτείνεται να εγκατασταθεί σε περιοχές της Δ.Ε. Σαπών, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών – Π.Ε. Ροδόπης και στη Δ.Ε. Συκορράχης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης – Π.Ε. Έβρου.

Κατά τη διαδικασία έκδοσης Βεβαίωσης παραγωγού το έργο οριοθετήθηκε σε 8 περιοχές, , σε συνολική έκταση 13.816 στρεμμάτων στη θέση «ΧΑΜΗΛΟ-ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ», εκ των οποίων τα επτά βρίσκονται στη Δ.Ε. Σαπών και ένα στη Δ.Ε. Συκορράχης, στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.

Τελικά όμως το πάρκο θα εγκατασταθεί εντός των 5 εκ των 8 περιοχών, και ειδικότερα σε 129 εσωτερικά πολύγωνα, αποτελούμενα από όμορες ιδιοκτησίες συνολικής έκτασης 6.330 στρεμμάτων, με όλα να βρίσκονται εντός του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, στις περιοχές της Στρύμης, του Αετόλοφου, της Αετοκορφής και του Χαμηλού. (για μια σύγκριση των μεγεθών, η Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής έχει έκταση σχεδόν 3.000 στρέμματα).

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περιοχές στη μελέτη όπου θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά, βρίσκονται ακριβώς δίπλα στους οικισμούς (σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης 20 μέτρα).

Το πάρκο θα αποτελείται από συνολικά 833.328 (600Wp) πάνελ επιφάνειας 2,8τμ, ονομαστικής ισχύος 600Wp, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 500MW.

Τα πάνελ θα καταλαμβάνουν συνολική έκταση 2.354 στρέμματα, με μέση κάλυψη 35% και θα εγκατασταθούν σε 11.153 συστοιχίες.

Η μελέτη περιλαμβάνει την παραδοχή πως η κατασκευή και λειτουργία του έργου θα έχει ως συνέπεια την μεταβολή των χρήσεων γης της ευρύτερης περιοχής καθώς θα καταληφθεί σημαντική επιφάνεια (τα 6.330 στρέμματα που προαναφέρθηκαν) καλλιεργήσιμων εκτάσεων, με συνέπεια αυτή να μην είναι διαθέσιμη για καλλιέργεια.

Στην ευρύτερη περιοχή μελέτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωπληροφοριακού Χάρτη της ΡΑΕ το Σεπτέμβριο, υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 6 ΦΣΠΗΕ με άδεια παραγωγής αν και κανένα δεν έχει λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και 6 ΦΣΠΗΕ με αίτηση σε αξιολόγηση. 

Από αυτά τα 2 μεγαλύτερα, ένα 246,35 MW και ένα 281,6 MW, θα δημιουργηθούν σε απόσταση αναπνοής από το συγκεκριμένο.

Τέλος υπάρχουν 31 ΦΣΠΗΕ με εξαιρέσεις από άδεια παραγωγής (μικρά φωτοβολταϊκά, ισχύος περίπου 100 kW, που συνολικά μόλις ξεπερνούν τα 3,5MW).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.