Φως στο τουνελ για το ρυμοτομικο του οικισμου Αρωγης;

Μετά από 25 χρόνια, φαίνεται πως τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πράξη εφαρμογής

Την τελευταία μεμονωμένη πράξη εφαρμογής εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Αρωγής φαίνεται πως ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής την Δευτέρα 24 Μαΐου, μιας και σύντομα φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί, μετά από 25 χρόνια, η διαδικασία της Μελέτης Εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου Αρωγής.

Αυτό τόνισε κατά την συζήτηση της έγκρισης της συγκεκριμένης Πράξης ο Αντιδήμαρχος τεχνικών Έργων κ. Δημήτρης Καρασταύρου, απαντώντας σε ερώτηση του Δημοτικού Συμβούλου κ. Λουτατίδη.

Ο κ. Λουτατίδης ζήτησε μια συνολική εικόνα για την εξέλιξη των μεμονωμένων πράξεων εφαρμογής, και ποιο ποσοστό επί του συνολικού σχεδίου έχει ολοκληρωθεί μέσα από αυτά.

Παράλληλα ζήτησε να μάθει τους λόγους για τους οποίους εκκρεμεί η παράδοση μελέτης του 1995, αν γίνονται με δαπάνες του Δήμου εργασίες κοινής ωφέλειας στον οικισμό και ποιες είναι οι δυνατότητες οικιστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Το 1995 ξεκίνησε η μελέτη

Η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού Αρωγής εγκρίθηκε με την με απόφαση του Νομάρχη Ροδόπης το 1993, ενώ η Μελέτη Εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου Αρωγής έχει ανατέθηκε από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Ροδόπης της Νομαρχιακής

Αυτοδιοίκησης Ροδόπης-Έβρου σε μελετητή βάσει της από 22-12-1995 σύμβασης.

Αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα καθώς εκκρεμεί το Γ’ Κεφάλαιο της Μελέτης, δηλαδή εκκρεμεί η σύνταξη της ενιαίας και συνολικής Πράξης Εφαρμογής.

Όπως τόνισε ο κ. Καρασταύρου, λόγω της εκκρεμότητας αυτής, έχουν μέχρι τώρα γίνει 10 μεμονωμένες πράξεις, από πολίτες.

Με κάθε μεμονωμένη πράξη να αντιστοιχεί σε περίπου ένα οικοδομικό τετράγωνο, και τον οικισμό να έχει πάνω από 100, μαζί με τα κοινόχρηστα, φαίνεται πως έχει υλοποιηθεί περίπου 10% του οικισμού.

Παρόλα αυτά ο κ. Καρασταύρου θεωρεί πως το θέμα της Πράξης Εφαρμογής μάλλον φτάνει στο τέλος του, μιας και τελικά εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για το ποιος θα πληρώσει τη συγκεκριμένη μελέτη.

Οι λόγοι της καθυστέρησης

Το πρόβλημα ξεκίνησε γιατί ενώ η αρχική σύμβαση ήταν με την τότε Νομαρχία Ροδόπης το 1995, με τον Καλλικράτη η πολεοδομία μεταφέρθηκε στο Δήμο.

Αποτέλεσμα ήταν η Περιφέρεια ως διάδοχος της Νομαρχίας, να μην πληρώνει την μελέτη, ενώ και ο Δήμος μιας και η σύμβαση ήταν με άλλο φορέα, επίσης να μην την πληρώνει.

Για να λυθεί το πρόβλημα, ξεκίνησε δικαστική διαδικασία μέσα από την οποία βγήκε απόφαση, από την οποία φαίνεται ότι θα πληρώσει ο Δήμος. Για αυτό και τους προηγούμενους μήνες, οι τρεις μεμονωμένες αιτήσεις, που δεν μπορούσαν να περιμένουν, πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αίτηση της Δευτέρας να είναι η τελευταία.

Ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με τον μελετητή, και θα περιμένει το επόμενο πεντάμηνο να παραδοθεί η τελευταία φάση. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον κ. Καρασταύρου θα ενεργοποιήσουν μια μικρή μελέτη που έχουν εντάξει ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα, ώστε να επικαιροποιηθεί η εφαρμογή του Ρυμοτομικού σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κτηματολογίου, που δεν υπήρχε όταν ανατέθηκε η αρχική μελέτη το 1995 (κάτι παρόμοιο έκαναν και στην πράξη εφαρμογής της επέκτασης της Μεσσούνης), μια διαδικασία που δεν αναμένεται να διαρκέσει μεγάλο διάστημα.

Όσο για τις παρεμβάσεις του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος τόνισε πως ήδη έχουν ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα οι αντικαταστάσεις των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, και αφού ολοκληρωθούν οι υπόγειες εργασίες θα προχωρήσουν οι ασφαλτοστρώσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.