Φωλιες για Κιρκινεζια θα τοποθετηθουν στους Αγιους Θεοδωρους

Για να συμβάλλουν στην αναπαραγωγή του απειλούμενου είδους γερακιού

Την εκ νέου τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για Κιρκινέζια (Falco naumani) στο κτήριο της πρώην κοινότητας Αγίων Θεοδώρων ενέκρινε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, συμβάλλοντας στην αναπαραγωγή του είδους.

Το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είναι ένα μεσαίου μεγέθους γεράκι που συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Το συγκεκριμένο είδος έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια. Πολλές αποικίες του έχουν χαθεί εξαιτίας της καταστροφής των παλιών κτηρίων στα οποία φωλιάζει αλλά και της εντατικοποίησης των αγροτικών καλλιεργειών.

Το Κιρκινέζι αποτελεί ένα ωφέλιμο είδος για τον άνθρωπο καθώς τρέφεται με έντομα όπως ακρίδες, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό η διατροφή του περιλαμβάνει ποντίκια και σαύρες. 

Ένας παγκόσμια σημαντικός πληθυσμός αναπαράγεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλία, ενώ οι σημαντικότερες αποικίες του είδους, σε ολόκληρη τη Θράκη, βρίσκονται στη Ροδόπη στους οικισμούς Καλαμόκαστρο, Άγιοι Θεόδωροι, Μεγάλο και Μικρό Δουκάτο.  

Η τοποθέτηση τεχνητών φωλιών αποτελεί μια κοινή πρακτική για τη βοήθεια της αναπαραγωγής του είδους και έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ανάλογη κίνηση να γίνεται στην περιοχή μας και το 2017, από μαθητές Δημοτικών στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.

Πλέον υπάρχει ανάγκη να τοποθετηθούν ξανά φωλιές, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Χρήστο Μπόζη να σημειώνει πως θα πρέπει αυτές να τοποθετηθούν κατάλληλα ώστε να μην είναι προσβάσιμες εύκολα από το έδαφος, μιας και παρατηρήθηκε το φαινόμενο γάτες να ανεβαίνουν στα κεραμίδια και να τις καταστρέφουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.