Φοιτητες του ΔΠΘ κατα Θεοδωρικακου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής

«Καμία εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας – δώστε λεφτά για τη δημόσια παιδεία»

Την αντίθεσή τους στην ίδρυση και λειτουργία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας διατράνωσαν το πρωί της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ομάδα φοιτητών των Τμημάτων του ΔΠΘ που εδρεύουν στην Κομοτηνή, με την αφορμή της επίσκεψης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και την έναρξη της εκπαίδευσης των 400 πρώτων που θα στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, στο Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Μέλη της παράταξης Παρανομία ΕΑΑΚ, της Πρωτοβουλίας Φοιτητών -τριών ΤΕΦΑΑ και του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ καθώς και ανένταχτοι φοιτητές και φοιτήτριες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ειρήνης θέλοντας να στείλουν το μήνυμα της μη αποδοχής της πανεπιστημιακής αστυνομίας και οποιουδήποτε ελέγχου στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Με σύνθημα «ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ! – ΚΑΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ» οι φοιτητές και οι φοιτήτριες διαμαρτύρονται για την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας την ώρα που όπως καταγγέλλουν «η κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο» τονίζοντας πως το Υπουργείο Παιδείας «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών πανεπιστημίων.

«Το μοναδικό πράγμα που φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας είναι η εδραίωση της εφαρμογής του δόγματος νόμος και τάξη στο εσωτερικό των πανεπιστημίων» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωσή τους τονίζοντας πως «ήδη, οι διαθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δράση της ΟΠΠΙ έχουν γίνει σαφείς, μετά και τις πρόσφατες επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ στις Σχολές θετικών Επιστημών (ΣΟΕ) στη Θεσσαλονίκη και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, όπου εισέβαλαν, κατέστρεψαν πολιτικούς χώρους, τραμπούκισαν και συνέλαβαν άτομα».

«Καμία μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των ΑΕΙ»

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του στον «ΠτΘ» ο κ. Βαγγέλης Σταύρου, φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει την δημοσία δωρεάν παιδεία συνεχίζεται την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την ασφαλή λειτουργία των ΑΕΙ, με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία και ΜΕΘ για τους βάρια νοσούντες να μην υπάρχουν.

«Είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή με όλα τα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί για το πανεπιστήμιο στην ουσία να πάνε τα λεφτά στα τουρνικέ, όπως εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση και σε μισθούς και προσλήψεις ειδικών φρουρών» εξήγησε ο ίδιος για να τονίσει «την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν ούτε καλά καλά αντισηπτικά στους χώρους των ΑΕΙ, δεν υπάρχουν αποστάσεις, δεν υπάρχουν κλιμάκια, δεν υπάρχει καθηγητικό και υγειονομικό προσωπικό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι σε τραγική κατάσταση, δεν έχει δαπανηθεί ούτε 1 ευρώ για την βελτίωση τους, η σίτιση και στέγαση είναι πάλι σε τραγική κατάσταση, τα κτήρια πέφτουν».

Παράλληλα σύμφωνα με τον ίδιο το μέτρο έρχεται με στόχο και την καταστολή των φοιτητικών αγώνων και των μαζικών διαδικασιών φοιτητικών συλλόγων, που θα μπορούν να διεκδικούν τα δικαιώματα των φοιτητών και ευρύτερα τα κοινωνικά δικαιώματα τους ως μέλη της κοινωνίας.

«Αναβάθμιση των ελληνικών ΑΕΙ με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι των εταιρειών»

«Για όλους αυτούς τους λόγους πηγαίνουμε κόντρα στην καθιέρωση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Απαιτούμε τώρα να ληφθούν μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών και για την ασφαλή διεξαγωγή της εξεταστικής, χωρίς αποκλεισμούς και την λήψη μέτρων προκειμένου να αναβαθμιστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο προς τους φοιτητές, με γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών και όχι τις ανάγκες των εταιριών» κατέληξε ο ίδιος.

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΔΠΘ που συμμετείχαν εξέφρασαν επίσης την αντίθεσή τους στην προωθούμενη εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και στον νόμο Κεραμέως –  Χρυσοχοΐδη 4777, τονίζοντας πως το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και πρωτοβουλίες θα δώσει την απάντηση ενάντια στην καταστολή και αυταρχισμό της κυβέρνησης.

«Το φοιτητικό κίνημα θα δώσει για ακόμα μια φορά ξεκάθαρη απάντηση, έτσι όπως κατάφερε την αναβολή της ΟΠΠΙ την περσινή χρονιά, έτσι και φέτος θα βάλουμε φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης» καταλήγει η ανακοίνωσή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.