Φοιτητες διαμαρτυρονται για την αυξηση των ωρων πρακτικης ασκησης

Από τις 200 ώρες πλέον πρέπει να συμπληρώσουν 500 ώρες για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

Για την αύξηση των προβλεπόμενων ωρών πρακτικής άσκησης που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της φοίτησής τους, διαμαρτύρονται μεταπτυχιακοί φοιτητές του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Όπως σημειώνουν οι φοιτητές με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, κ. Άγγελο Συρίγο, ενώ αρχικά προβλεπόταν η συμπλήρωση 200 ωρών πρακτικής άσκησης, με νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 13 Αυγούστου 2021 αυξήθηκαν οι απαιτούμενες ώρες στις 500 ώρες.

Η παραπάνω εξέλιξη επέφερε και την αντίδραση των φοιτητών που τονίζουν πως είναι αδύνατο να καλυφθεί το σύνολο των ωρών πρακτικής σε ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο με δεδομένο ότι ο μέγιστος χρόνος πρακτικής άσκησης ανά εβδομάδα είναι 30 ώρες

Αναλυτικά η επιστολή διαμαρτυρίας είναι η εξής:

«Η εν λόγω επιστολή υπογράφεται από 405 μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση».

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ, κε Συρίγο,

Είμαστε μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες του κοινού ΠΜΣ του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση». Στο καταληκτικό εξάμηνο του προγράμματος σπουδών μας, πρόκειται να πραγματοποιήσουμε μόνον την πρακτική άσκηση (200 ωρών) – σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα σπουδών μας, το οποίο μας ήταν γνωστό, από την έναρξη της φοίτησής μας.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας, αναφορικά με την απόφαση που ελήφθη προ ημερών, βάσει του ΦΕΚ B 3777 – 13.08.2021, ως προς την αύξηση των ωρών της πρακτικής άσκησης. Συγκεκριμένα, μολονότι αρχικά απαιτούνταν 200 ώρες πρακτικής άσκησης, η νέα υπουργική απόφαση, σύμφωνα με το προαναφερθέν ΦΕΚ,  ορίζει επιπλέον 300 ώρες δια ζώσης, συνολικά δηλαδή 500 ώρες προκειμένου να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το πρόγραμμα.

Το σύνολο των 500 ωρών είναι αδύνατο να καλυφθεί εντός ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέγιστος χρόνος πρακτικής άσκησης, ανά εβδομάδα είναι 30 ώρες, πόσο μάλλον για τους φοιτητές/τριες που βρίσκονται στην περιφέρεια και αδυνατούν να βρουν δομές ή είναι εργαζόμενοι. Ενόψει και της πανδημίας του κορονοϊού, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο να επιτευχθεί δια ζώσης, γεγονός που μας δημιουργεί έντονα συναισθήματα αδικίας και άγχους τόσο σε εμάς τους ίδιους, όσο  και στις οικογένειές μας.

Επιπροσθέτως, η εν λόγω διάταξη δημιουργεί το αίσθημα του αιφνιδιασμού, διότι εφαρμόζεται άμεσα, καθώς ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της δήλωσης των περιοχών προτίμησης των σχολικών μονάδων και έχοντας ήδη έρθει σε συνεννόηση με τους/τις Διευθυντές/τριες (των σχολικών μονάδων) που θα πραγματοποιήσουμε την πρακτική άσκηση, ενημερώνοντάς τους, για τους προηγηθέντες όρους που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της.

Ως εκ τούτου, θεωρώντας πως μέσω της νέας υπουργικής αποφάσεως εμφανίζεται μείζονος σημασίας ζήτημα για την ολοκλήρωση των σπουδών μας και κατ’ επέκταση για την επαγγελματική εξέλιξή μας, επιθυμούμε άμεσα να μην ισχύσει η τροποποίηση της απόφασης 52425/Ζ1/ 4-4-2019 για όσους/ες είμαστε ήδη εγγεγραμμένοι φοιτητές/τριες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, δεδομένου πως η έναρξη του προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί με άλλους όρους. Επιζητούμε να προβείτε σε μεταβατικές διατάξεις.

Με εκτίμηση,

405 μεταπτυχιακοί φοιτητές του κοινού ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» των Πανεπιστημίων Πατρών και Λευκωσίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.