Φιλοζωικη αλληλεγγυη απο την Κομοτηνη στην Τουρκια
Κατέθεσε μαζί με χιλιάδες άλλους φιλόζωους την αντίθεσή του στο νέο νόμο που προβλέπει ευθανασία των αδέσποτων
Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου ο γνωστός φιλόζωος της πόλης μας και Πρόεδρος του φιλοζωικού σωματείου ΛΑΪΜΑ κ. Αντώνης Λιάπης συμμετέχοντας στην μεγαλύτερη φιλοζωική διαδήλωση στην Τουρκία, ως αντίδραση στο νέο νόμο που προβλέπει ευθανασία των αδέσποτων.
Σε αυτή συμμετείχαν χιλιάδες φιλόζωοι και οργανώσεις από όλες τις γωνίες της Τουρκίας, διάσημοι καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης, πολιτικοί κ.ά., θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους στο νέο νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, που θεωρούν πως θα οδηγήσει στη θανάτωση εκατομμυρίων ζώων.
Ο κ. Λιάπης ήταν ο μόνος ομιλητής από το εξωτερικό, μεταφέροντας μέσω του Ράδιο Παρατηρητής την μεγάλη τιμή που είχε να απευθύνει το λόγο σε 50.000 φιλόζωους απ’ όλη την Τουρκία και να τους μεταφέρει τη συμπαράσταση και τα συναισθήματα οδύνης που νοιώθουν στην Ελλάδα βλέποντας αυτά που συμβαίνουν εκεί.

Δολοφονικός νόμος
Ο κ. Λιάπης, όπως και οι συμμετέχοντες στη διαμαρτυρία, θεωρεί πως πρόκειται ουσιαστικά για έναν δολοφονικό νόμο, γιατί απαγορεύει να υπάρχουν ελεύθερα αδέσποτα τη στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις για κυνοκομεία.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί οι θέσεις για τα κυνοκομεία να είναι 100.000 και τα αδέσποτα 4.000.000, και όσα δεν χωρούν μέσα στο κυνοκομείο να θανατώνονται.
Όσα αδέσποτα χαρακτηρίζονται επιθετικά, χωρίς ιδιαίτερες πιστοποιήσεις, επίσης θα θανατώνονται, κάτι που έχει δημιουργήσει ένα κλίμα έχθρας εναντίον των αδεσπότων, με αποτέλεσμα να εκτυλίσσονται φρικιαστικές σκηνές στους δρόμους και στις πόλεις και στα χωριά της Τουρκίας.
«Ζώα τα οποία τα σκοτώνουν εν ψυχρώ με δικράνες, με ρόπαλα, τα δηλητηριάζουν, είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει και αυτό που παρακολουθούμε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ανέφερε. Για αυτό και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Τουρκία, με μια από τις μεγαλύτερες να είναι αυτή που συμμετείχε και ο ίδιος.
Εκεί συγκεντρώθηκαν φιλόζωοι από όλες τις γωνιές της Τουρκίας, μεταφέροντας τη διάχυτη οργή και αγανάκτηση τους για τον νέο νόμο, φτάνοντας τους 35.000 σύμφωνα με την αστυνομία, παρόλο που εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 50.000 άτομα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρχαν συγκινητικές στιγμές, με ανθρώπους που κρατούσαν πλακάτ με ζώα που είχαν δολοφονηθεί τα οποία φρόντιζαν στη γειτονιά τους για πάρα πολλά χρόνια.
Το φιλοζωικό κίνημα στην Τουρκία, σημείωσε ο κ. Λιάπης, δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό, μιας και είναι μαζικότερο, συνειδητοποιημένο και οργανωμένο, αντί για σκόρπιες μεμονωμένες προσπάθειες στη χώρα μας που δεν μπορούν να φέρουν ουσιαστικά και πρακτικά αποτελέσματα για να ενισχύσουν την ευζωία των αδέσποτων ζώων.
Δεν θα λύσει το πρόβλημα η καταστολή
Η κατάσταση, τόνισε, είναι τραγική, για αυτό και γίνονται προσπάθειες να αλλάξει ο νόμος, ο οποίος, κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα, δεν προβλέπει ελέγχους και μηχανισμούς που θα ελέγξουν την αναπαραγωγή των αδεσπότων, παρά μόνο την καταστολή, και φοβούνται πως οι πηγές που δημιουργούν αδέσποτα στην Τουρκία, όπως κτηνοτρόφοι και κυνηγοί, θα συνεχίζουν να τα εγκαταλείπουν καθώς το κράτος θα συνεχίσει να σκοτώνει.
Θεωρεί δε πως αυτή η καταστολή δεν θα λύσει το πρόβλημα των αδέσποτων, και αυτό τόνισε μιλώντας στην συγκέντρωση, πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι, σε όλα τα χωριά, κάτι το οποίο δεν γίνεται ούτε στην Τουρκία ούτε στην Ελλάδα, όπου οι δήμοι αρνούνται να κάνουν συστηματικούς ελέγχους για να μην έχουν πολιτικό κόστος.
Παρά τις ομοιότητες πάντως, θεωρεί πως στην χώρα μας δεν θα επιτραπεί να ψηφιστεί ένας τέτοιος νόμος, με τη δύναμη του λαού. «Ας μην συγκρίνουμε το τουρκικό καθεστώς με την ελληνική δημοκρατία. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα πράγματα ιδανικά στην Ελλάδα, καθόλου δεν είναι ιδανικά, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί τέτοιο πράγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζεται η μάχη για την ανατροπή του νόμου
Η μάχη για την ανατροπή του νόμου αυτού συνεχίζεται στην Τουρκία, αλλά και εκτός αυτής, με την βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως. Το ενθαρρυντικό, τόνισε ο κ. Λιάπης, είναι ότι όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί ήταν νέα παιδιά, μορφωμένα, με σπουδές στο εξωτερικό, με διδακτορικά, με μεταπτυχιακά, πολύ ζεστοί άνθρωποι.
«Είναι η άλλη Τουρκία την οποία αγαπούμε και με την οποία θέλουμε να συναλλασσόμαστε. Είναι το άλλο πρόσωπο» ανέφερε, παρά τη μεγάλη μάζα που είναι εντελώς εχθρική προς τα ζώα.
«Αυτό που έζησα εγώ στην Κωνσταντινούπολη ήταν κάτι μοναδικό. Με πλησίασαν άπειροι άνθρωποι, μου κρατούσαν το χέρι, πολλοί με φιλούσανε, βγαίναν φωτογραφίες μαζί μου, αισθάνθηκα λίγο άβολα και όταν ανέβηκα στο βήμα και μίλησα μου είπαν μετά οι διοργανωτές ότι πάρα πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν και επειδή ήμουν Έλληνας και ήρθα να συμπαρασταθώ από την Ελλάδα, αλλά και από το περιεχόμενο της ομιλίας μου στην τουρκική γλώσσα» ανέφερε, ενώ η παρουσία του ενίσχυσε τους δεσμούς με το φιλοζωικό κίνημα της Τουρκίας, με το οποίο έχουν ήδη συζητήσει για κοινές πρωτοβουλίες.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.