Φαρμακοποιοι κατα του ασφαλιστικου

Κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας - Αλέξανδρος Τσαπέκος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης «Η πολιτεία να βρει τρόπο να εισπράξει το φόρο ή την εισφορά από κει που την αποκρύβουν»

Προσφυγή κατά του ασφαλιστικού κατέθεσε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία γίνεται ο προσδιορισμός της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1η Ιανουαρίου 2017
 
Τα νομικά ζητήματα που θέτει ο Π.Φ.Σ. είναι αν η προσβαλλόμενη κανονιστική απόφαση εκδόθηκε εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, αν είναι αντίθετη στο νόμο αλλά και στις συνταγματικές αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας, της ισότητας και της αναλογικότητας, αποστερώντας εν τοις πράγμασι τους αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς από τη δυνατότητα πρόσβασης στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, κατά τρόπο που θίγει επίσης τη συνταγματικά επιβεβλημένη προστασία της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως επίσης την προστασία της περιουσίας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
 
«Η ακύρωση της προσβαλλόμενης υπουργικής αποφάσεως αποτελεί ζήτημα ζωής ή θανάτου του ελληνικού φαρμακείου» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του συλλόγου τονίζοντας πως «αν οι διατάξεις αυτές εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε κλείσιμο την πλειοψηφία των φαρμακείων σε λιγότερο από ένα χρόνο από σήμερα»
 
Εκφράζεται δε, η βεβαιότητα ότι οι Έλληνες Δικαστές θα αναγνωρίσουν την βασιμότητα των προβαλλόμενων λόγων ακυρώσεως και θα ματαιώσουν τα σχέδια για την καταστροφή των φαρμακοποιών και των επιστημόνων – ελεύθερων επαγγελματιών εν γένει. 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Όλο αυτό το οποίο γίνεται, έχει να κάνει με το έλλειμμα του κράτους, από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, τόσα χρόνια» 

«Η αίτηση αυτή  ακύρωσης της υπουργικής απόφασης γίνεται στο πλαίσιο των δικαιωμάτων που έχουμε ως πολίτες και ως επαγγελματίες διότι θεωρούμε ότι δεν έχει νομική βάση» σχολίασε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος.
 
«Όλο αυτό το οποίο γίνεται, έχει να κάνει με το έλλειμμα του κράτους, από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, τόσα χρόνια» συνέχισε τονίζοντας πως «εμείς σαν κλάδος, και μετά από την παραδοχή και των αρμόδιων υπηρεσιών, από τους λίγους κλάδους που είμαστε συνεπέστατοι και στους φόρους μας και στις εισφορές μας. Και κυρίως, όχι επειδή είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι σ' αυτό τον τόπο, αλλά κυρίως, επειδή ο τρόπος που ασκούμε το επάγγελμά μας, είναι τέτοιος που αποκλείει τη δυνατότητα να φοροδιαφύγει κανείς. Οπότε συμπεριλαμβανομένου ότι αυτές οι εισφορές έχουν περισσότερο το χαρακτήρα μιας επιπλέον φορολόγησης, θεωρούμε ότι τιμωρούνται αυτοί οι οποίοι είναι ειλικρινείς και εξ αυτού του λόγου αδικούνται».
 
«Θα πρέπει η πολιτεία να βρει τρόπο να εισπράξει το φόρο ή την εισφορά από κει που την αποκρύβουν και να δώσει κίνητρα έτσι ώστε να υπάρχει απασχόληση και να μπορεί να έχει και εισφορές και φόρους, και ας αφήσουν επιτέλους αυτούς που είναι ειλικρινείς στην ησυχία τους» συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «δεν μπορούμε να δίνουμε το 60-65% των εισοδημάτων μας».
 
Ερωτηθείς σχετικά με το τι ισχύει, με αριθμούς, στην περίπτωση των φαρμακοποιών σήμερα, ο κ. Τσαπέκος επικαλέστηκε επίσημους αριθμούς και από πλευράς του κράτους, που υπολογίζει σύμφωνα με τον ίδιο τα εξολογιστικά καθαρά κέρδη των φαρμακοποιών στο 9%. «Η ίδια η εφορία μας έχει 9-11% εξολογιστικό υπολογισμό κερδών. Άρα όταν μπαίνουν τέτοια “χαράτσια”, πώς είναι δυνατόν να περιμένουν να αντέξει το ελληνικό φαρμακείο; Για παράδειγμα αν σήμερα, ένα φαρμακείο έχει κέρδη 20.000, τα 15.000 ευρώ εξ αυτών θα φεύγουν σε φόρους, εισφορές, κλπ. Από εκεί και μετά πώς θα αντέξει ένα φαρμακείο» διερωτήθηκε επισημαίνοντας πως κυρίως πλήττονται τα φαρμακεία που καταγράφουν χαμηλούς τζίρους, τα φαρμακεία της επαρχίας και των απομακρυσμένων περιοχών.  
 
«Σε μας συμβαίνει και κάτι ακόμη, έχουμε τρεις μήνες να εισπράξουμε από τον ΕΟΠΥΥ, έχουμε όμως φορολογηθεί για αυτά, έχουμε πληρώσει εισφορά κ.ο.κ. ενώ συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το χαράτσι αυτό το έθεσαν πριν από επτά χρόνια, υπό την λογική ότι “πληρώσετε αυτό για να μην κληθείτε να πληρώσετε κάτι άλλο”.  Μας έβαλαν αυτό το χαράτσι και ταυτόχρονα όμως μας πειράζουν και όλα τα άλλα, τα οποία αν τα αθροίσει κανείς θα καταλάβει σε τι κατάσταση βρισκόμαστε» είπε χαρακτηριστικά δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα ενός προστίμου που κλήθηκε να καταβάλει προσφάτως για τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών.
 
Όπως εξήγησε  «πριν από λίγες ημέρες έλαβα ένα πρόστιμο από την εφορία για 256 ευρώ. Αναζήτησα το λόγο για τον οποίο μου τέθηκε το πρόστιμο αυτό και τελικά είδα ότι αφορούσε τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.  Ο ΦΜΥ, ο λεγόμενος Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, ήταν 2 ευρώ για έναν μήνα του 2014, το οποίο δεν κατατέθηκε τον επόμενο μήνα, κατατέθηκε τον μεθεπόμενο, άργησα δηλαδή έναν μήνα.  Γι αυτά τα δύο ευρώ που δεν κατέβαλλα ήρθε το πρόστιμο των  256 ευρώ». «Αυτά τα πράγματα θα πρέπει να τα δει η πολιτεία, δεν μπορεί να είναι οριζόντια όλα» σημείωσε καλώντας την πολιτεία να αντιμετωπίσει τα φαρμακεία ως «εργαλεία, για να μπορούν να αξιοποιηθούν όπως πρέπει κι όχι τιμωρώντας τα με τέτοιες μεθόδους». 

«Ας ελπίσουμε ότι θα κινηθούμε σε πνεύμα δικαιοσύνης» 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κλείνοντας ευχήθηκε «το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και όλοι μας να κινηθούμε στο πνεύμα της δικαιοσύνης και δίχως τέτοια μέτρα που αποτελούν ταφόπλακα για πολλά επαγγέλματα» για να καταλήξει πως «θα πρέπει να μπουν νέοι κανόνες που να είναι πιο λειτουργικοί, για να μπορεί να εισπράξει και το κράτος και να μπορεί να πληρώσει και ο επαγγελματίας πολίτης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.