Φαρμακα αξιας 10.000 ευρω συγκεντρωσε ο Φαρμακευτικος Συλλογος Ροδοπης για την Παλαιστινη

Την ιδιαίτερα σημαντική και αξιόλογη πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν.Ροδόπης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής, για την συγκέντρωση Φαρμάκων για την Γάζα, είχαμε ανακοινώσει στο τελευταίο φύλλο προ των καλοκαιρινών μας διακοπών, καλώντας τους συμπολίτες μας να συμβάλουν με όποιο ποσό ο καθένας μπορεί στην συγκέντρωση των φαρμάκων αυτών για τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

 

Το τέλος του Αυγούστου σηματοδότησε και το τέλος του χρονικού διαστήματος που βρισκόταν εν εξελίξει η πρωτοβουλία αυτή, με τελικό απολογισμό τη συγκέντρωση φαρμάκων αξίας 10.000 ευρώ.

 

Τριάντα συνολικά κούτες γεμάτες με αντιβιώσεις, αναλγητικά, αντιπυρετικά, εμβόλια, ορούς, γάζες και επιδεσμικό υλικό, καθώς επίσης και πιο εξειδικευμένα φάρμακα που είχαν ζητηθεί, συγκεντρώθηκαν και απεστάλησαν στη Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης, με την οποία τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης επικοινωνούσαν από την αρχή της όλης πρωτοβουλίας.

 

Αλέξανδρος Τσαπέκος «Οι φαρμακοποιοί ως καθ ’ύλην αρμόδιοι, οφείλαμε να το κάνουμε»

 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν.Ροδόπης κ. Αλέξανδρο Τσαπέκο για την διαμόρφωση του αποτελέσματος αυτού, «συνέβαλαν κατά πολύ τόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι προσέφεραν και το μεγαλύτερο μέρος της συγκεντρωθείσας ποσότητας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος αλλά και πληθώρα πολιτών που αγόρασαν φάρμακα ή ακόμα και περιπτώσεις που μας προσέφεραν χρήματα ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός, και εν συνεχεία εμείς ως Φαρμακευτικός Σύλλογος τα χρησιμοποιήσαμε για να αγοράσουμε φάρμακα από την αποθήκη σε χονδρική τιμή».

 

Στην αποστολή σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο συμπεριλήφθηκαν επίσης και φάρμακα που περισυλλέχθηκαν από τις κούτες ανακύκλωσης και κρίθηκαν ως κατάλληλα για χρήση. Το φορτηγάκι του Φαρμακευτικού Συλλόγου περισυνέλεξε απ’ όλα τα φαρμακεία του νομού τα συγκεντρωθέντα φάρμακα, ενώ με τον ίδιο τρόπο απεστάλησαν και στην Αθήνα, απ’ όπου με μία μόνο αποστολή, καθότι υπήρχε βιασύνη από την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης, τα φάρμακα εστάλησαν στον τελικό τους προορισμό, την Παλαιστίνη.

 

«Παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχουμε και παρά το ότι ήμασταν εν μέσω του καλοκαιριού ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε και ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία μας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν.Ροδόπης, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες «σε όλους τους συμπολίτες μας που από το υστέρημά τους αγόρασαν κάποια φάρμακα για τους τραυματίες πολέμου», αλλά και στους φαρμακοποιούς της Ροδόπης που, όπως είπε, «βοήθησαν σε αυτή την κίνηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα». Άλλωστε, ανέφερε «ως φαρμακοποιοί είμαστε καθ ’ύλην αρμόδιοι, γι’ αυτό και οφείλαμε να το κάνουμε». Κλείνοντας ο κ. Τσαπέκος θέλησε να ευχαριστήσει και τον δήμο Κομοτηνής, ο οποίος, όπως τόνισε, βοήθησε ιδιαίτερα στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών, γνωστοποιώντας την πρωτοβουλία αυτή και βοηθώντας προς την διαμόρφωση ενός πολύ καλού κλίματος προς την κατεύθυνση αυτή.

 

Ευχαριστήρια επιστολή από την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης

 

Ο κ. Τσαπέκος έκανε επίσης γνωστό πως με την παράδοση του υλικού που συγκεντρώθηκε τόσο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ν. Ροδόπης όσο και ο δήμος Κομοτηνής έλαβαν ευχαριστήρια επιστολή από την Διπλωματική Αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην οποία μεταξύ άλλων τους ευχαριστούν για την υποστήριξή τους «στα αναφαίρετα δικαιώματά μας για δίκαιη ειρήνη, ελευθερία και ανεξαρτησία».

 

Σουηδία: Απόσυρση του depon από τα μάρκετ λόγω αύξησης των δηλητηριάσεων

 

Ο κ. Τσαπέκος γνωστοποίησε επίσης και την απόσυρση του depon(παρακεταμόλη) από τα μάρκετ της Σουηδίας, με την αιτιολογία ότι υπάρχουν δηλητηριάσεις από την υπερκατανάλωσή τους, λόγω μη ελέγχου, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και στην εγχώρια αγορά στην περίπτωση απελευθέρωσης των φαρμάκων. 

 

Όπως αναφέρουν σχετικά ρεπορτάζ(www.ygeia360.gr) ο Οργανισμός Φαρμάκων της χώρας (MPA), ζήτησε την πώληση των χαπιών παρακεταμόλης μόνο από τα φαρμακεία, μετά και από αύξηση του αριθμού των δηλητηριάσεων που παρατηρήθηκε στη Σουηδία τα τελευταία χρόνια από παρακεταμόλη, όπου σύμφωνα με τον MPA σχετίζεται με την αυξημένη προσβασιμότητα των ασθενών σε αυτή. Μάλιστα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως από το Νοέμβριο του 2009, που η παρακεταμόλη πωλείται στη Σουηδία εκτός φαρμακείων, ο αριθμός των κλήσεων προς το σουηδικό το Κέντρο Δηλητηριάσεων (Giftinformationscentralen, GIC) που οφείλεται σε δηλητηρίαση παρακεταμόλης έφτασε στα 4.400 το 2013 από 2.500 που ήταν περίπου το 2006. Από αυτές τις περιπτώσεις, υπήρχαν 529 που κατέληξαν σε νοσοκομείο το 2006 ενώ το 2013 ο αριθμός εκτοξεύθηκε σε 1.161, και σύμφωνα με τον MPA η τάση αυτή συνεχίστηκε και το 2014.

 

«Όταν ένα φάρμακο πωλείται και εκτός φαρμακείου και μπορεί και το παίρνει ο καθένας μαζί με οτιδήποτε άλλο αυτά είναι τα αποτελέσματα» ανέφερε ο κ. Τσαπέκος τονίζοντας πως στο παράδειγμα της Σουηδίας αλλά και άλλων χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Αγγλία «είχαν μια φιλελεύθερη πολιτική, τα έβγαλαν στα μάρκετ και τώρα σκέφτονται να το απαγορεύσουν και πάλι. Όταν ένα φάρμακο πωλείται μαζί με τις καραμέλες και τις τσίχλες δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το αν τηρούνται οι ιατρικές συνταγές, ενώ εμείς τον γνωρίζουμε τον ασθενή μας και θα τον ενημερώσουμε ότι δεν κάνει να παίρνει depon μαζί με panadol». 

 

Αυξήσεις στις συμμετοχές και στις τιμές των φαρμάκων

 

Με την ευκαιρία της συζήτησής μας  ο κ. Τσαπέκος ερωτηθείς σχετικά με τις αλλαγές που αναμένονται να πραγματοποιηθούν από τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά στον χώρο της υγείας, λόγω των αλλαγών στις τιμές των φαρμάκων αλλά και της συμμετοχής των ασθενών, η οποία ανεβαίνει, έκανε λόγο για «εξαπάτηση των ασφαλισμένων» επισημαίνοντας πως «την ώρα που λένε ότι έχουν 25% ή 10% ή 0% συμμετοχή, στο τέλος αυτή βγαίνει 50-60 και 70%». «Βλέπουμε ότι ο κόσμος φτάνει στο σημείο να μην μπορεί να αγοράσει φάρμακα» τόνισε επισημαίνοντας πως «το κακό θα το πάθουν οι ασθενείς βέβαια αλλά θα το βρουν μπροστά τους και οι κυβερνώντες, διότι η δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία και το ελληνικό κράτος θα είναι πολλαπλάσια όταν ο ασθενής δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακα και πάει στο νοσοκομείο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.